ΥΓΕΙΑ

Η κάνναβη το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στην Κύπρο - Ένας στους 10 ενήλικες έχει καπνίσει έστω και μια φορά στη ζωή του

Η κάνναβη το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στην Κύπρο - Ένας στους 10 ενήλικες έχει καπνίσει έστω και μια φορά στη ζωή του

Η κάνναβη παραμένει το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο φάρμακο μεταξύ του γενικού πληθυσμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του EMCDDA (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας - European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), την οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Αβραμόπουλος, με την Laura d`Arrigo, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και με τον διευθυντή Alexis Goosdeel.

Για την Κύπρο, σύμφωνα με τη μελέτη γενικού πληθυσμού του 2016, περίπου 1 στους 10 ενήλικες ηλικίας 15-64 ετών είχε χρησιμοποιήσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 2014.

Η έκθεση αναφέρει ότι η χρήση κάνναβης παραμένει συγκεντρωμένη στους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15-34 ετών. Η μακροπρόθεσμη ανάλυση δείχνει κάποια μείωση της επικράτησης κάνναβης το τελευταίο έτος μεταξύ αυτών των ομάδων από το 2009, με ενδεχόμενη σταθεροποίηση τα τελευταία χρόνια. Η χρήση άλλων παράνομων ουσιών είναι λιγότερο συχνή. Συσχετίζεται έντονα η σχέση μεταξύ φύλου και παράνομης χρήσης ναρκωτικών, ενώ οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά επικράτησης για όλα τα ναρκωτικά. Η μέση ηλικία στην πειραματική χρήση κάνναβης είναι 18-20 χρόνια, η οποία συμπίπτει με υποχρεωτική εγγραφή και απελευθέρωση από την υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς για άντρες.

Η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών επικεντρώνεται επίσης στα άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών, ενώ τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι οι πιο δημοφιλείς ουσίες που αναφέρθηκαν.

Σύνολο, 15,4 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού χάνουν τη ζωή του από τη χρήση και 1,2 άτομα επιμολύνονται από τον ιό HIV.

H έκθεση αναφέρει ότι η Κύπρος ήταν ο τελικός προορισμός όλων των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στη χώρα, προέρχονται από άλλα κράτη μέλη, ενώ η ηρωίνη φθάνει από τις περιοχές που δεν ελέγχονται από τις κυπριακές αρχές.

Οι αεροπορικές μεταφορές παραμένουν η πιο συνηθισμένη διαδρομή για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στην Κύπρο. Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες φθάνουν κυρίως μέσω των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής κάνναβης και του MDMA που κατασχέθηκαν στην Κύπρο το 2015 προέρχονταν από τις Κάτω Χώρες, ενώ η ρητίνη κάνναβης προερχόταν από το Λίβανο, η ηρωίνη από το Αφγανιστάν και η κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική.

Στην ετήσια έκθεση για το σύνολο των εξεταζόμενων χωρών αναδεικνύονται μερικές δυνητικά ανησυχητικές αλλαγές στην αγορά παράνομων οπιοειδών, ήτοι των ουσιών που εξακολουθούν να συνδέονται με υψηλό επίπεδο νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ευρώπη. Το EMCDDA επισημαίνει τη συνολική αύξηση των συνδεόμενων με τη χρήση οπιοειδών θανάτων από υπερβολική δόση καθώς και τις αυξανόμενες αναφορές προβλημάτων που συνδέονται με τα φάρμακα υποκατάστασης των οπιοειδών και τα νέα συνθετικά οπιοειδή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top