ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Ετήσια αποζημίωση στους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης της περιουσίας

ΥΠΕΣ: Ετήσια αποζημίωση στους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης της περιουσίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε τη Βουλή, ότι το Υπουργείο του προσανατολίζεται σε διαχωρισμό της στεγαστικής πολιτικής από την προσφυγική πολιτική και προς την κατεύθυνση παραχώρησης ετησίας αποζημίωσης για απώλεια χρήσης για τις κατεχόμενες περιουσίες.

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2018, ανακοίνωσε ότι έδωσε οδηγίες για αύξηση της επιδότησης ενοικίου στους πρόσφυγές κατά 15% έδωσε σημειώνοντας ότι ο Προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Περαιτέρω ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι για τα μεγάλα έργα δεν θα απαιτείται η συνεισφορά των κοινοτήτων ώστε να μην παγώνουν έργα επειδή κάποια ή κάποιες κοινότητες αδυνατούν να καταβάλουν την συνεισφορά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ακόμα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών.

Επίσης ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους αναφερόμενος στην εφαρμογή της νομοθεσίας για του εγκλωβισμένους αγοραστές, είπε πως αυτή εφαρμόζεται κατά το δυνατόν. Πρόσθεσε ότι έχει ετοιμαστεί τροποποίηση του νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές (ειδική εκτέλεση) ώστε για να κατατεθεί στο Κτηματολόγιο αγοραπωλητήριο έγγραφο, αυτό να είναι απαλλαγμένο από κάθε επιβάρυνση, και ότι βρίσκεται στη νομική υπηρεσία τροποποιητικό νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ώστε να αντιμετωπισθούν τα νομικά σημεία που έχουν παρατηρηθεί όταν δοκιμάστηκε ο νόμος ενώπιον Δικαστηρίων.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που διεξήχθη στην παρουσία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, Εσωτερικών Ελένης Μαύρου και Προσφύγων Σκεύης Κουκουμά. Βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ άσκησαν κριτική στον Υπουργό Εσωτερικών για την παρουσία του μετ΄ υπαλλήλων του ΥΠΕΣ σε δραστηριότητες του εκλογικού επιτελείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν τα έσοδα - σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης κρατικής περιουσίας- θα διατεθούν για τους κουρεμένους καταθέτες που τέθηκε ως σκέψη από τον Υπουργό Οικονομικών, είπε πως δεν μπορεί να ισχύσει η όποια θεωρία από τη στιγμή που το νομοσχέδιο αποσύρθηκε. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η λειτουργία του ταμείου στήριξης είναι άσχετη και σημείωσε ότι σε αυτό κατατέθηκαν ήδη 25 εκατομμύρια.

Κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο Προϋπολογισμός του 2018, εκπονήθηκε για πρώτη φορά ως μέρος του τριετούς στρατηγικού σχεδίου και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ευθύνης.

Στη δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι για την τριετία 2018 -2020 έχει προβλεφθεί δαπάνη 560 εκ. ευρώ για αναπτυξιακές δαπάνες, εκ των οποίων τα 385 εκ θα γίνουν στις αστικές περιοχές, τα 175 εκ. αφορούν στην ύπαιθρο και 25 εκατομμύρια αφορούν περιαστικές περιοχές.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για το 2018, ο Προϋπολογισμός του ΥΠΕΣ ανέρχεται στα 511 εκ. συν 36 εκ που βρίσκονται στον Προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ο ενδιάμεσος φορέας. Άρα οι διαθέσιμοι πόροι είναι 547 εκ., συμπλήρωσε.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, περιλαμβάνει 7 στρατηγικές επιδιώξεις και συνδέθηκαν με συγκεκριμένα έργα, σχέδια και προγράμματα σε συνδυασμό με τους ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση τους, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στο παρελθόν δαπανούσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από όσα εισπράτταμε χωρίς να γίνονται τα αναγκαία έργα τα οποία έχουν προστιθέμενη αξία, συνέχισε και εξήγησε ότι οι πόροι του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν κατανεμηθεί στις 7 στρατηγικές επιδιώξεις.

Αυτές είναι αναπτυξιακά έργα στις πόλεις και την ύπαιθρο 160 εκ., στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές με στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης 102 εκ., στην καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας 124 εκ. ευρώ, στην εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής για τους εκτοπισθέντες, ορθολογική χρήση των τ/κ περιουσιών 69 εκ. ευρώ, στην εφαρμογή ολοκληρωμένης και ισορροπημένης πολιτικής για τη μετανάστευση 14 εκ, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών 8 εκ. και για την προώθηση της αποδοτικής και ανοικτής δημόσιας διακυβέρνησης για τους υπηρεσίες στους πολίτες μέσω των επαρχιακών διοικήσεων και χορηγίες σε ημικρατικούς οργανισμούς 64 εκατομμύρια.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι μεταξύ των πολιτικών που βρίσκονται υπό αναθεώρηση είναι η προσφυγική πολιτική, που μετά από 43 χρόνια δεν λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας που έχουν στα κατεχόμενα οι εκτοπισθέντες.

Κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η απορρόφηση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι σε καλό σημείο καθώς για 2014-2020, έφθασαν τα 36 εκ. οι εγκρίσεις και 19 εκ. πληρώθηκαν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την πολιτική βούληση της Κυβέρνηση να υλοποιήσει έργα με εθνικούς πόρους, σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια για να εξασφαλισθούν κοινοτικοί πόροι και έφερε παράδειγμα την αποκατάσταση της παλαιάς αγοράς της Αθηένου, έργο το οποίο δεν εξασφάλιση κοινοτικούς πόρους και θα προωθηθεί με εθνικές δαπάνες.

Απαντώντας στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Βουλευτών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι παράδοξο να κατηγορείται η Κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς εκ των πραγμάτων γίνεται στρατηγικός σχεδιασμός, αφού οι αναπτυξιακές δαπάνες έχουν οροφή και ως εκ τούτου τίθενται προτεραιότητες.

Παρατήρησε ότι τα πολεοδομικά κίνητρα, με αδιάσειστα στοιχεία βοήθησαν την οικονομία και δημιούργησαν θέσεις εργασίας και είπε πως σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή θα μονιμοποιηθούν στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων.

Περαιτέρω ο κ. Πετρίδης είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική χρήζει αναθεώρησης καθώς οι 7.500 αιτήσεις για καθεστώς πολιτικής προστασίας, χρήζει προσοχής.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι το Υπουργείο του βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές ώστε να γίνει ένα στεγαστικό πρόγραμμα που να δουλεύει.
Περαιτέρω ανέφερε πως αναμένει σύντομα μείωση στις τιμές των οικοπέδων από τον ΚΟΑΓ. Ανέφερε ακόμα ότι για ένα τεράστιο ποσοστό οικοπέδων που παραχωρήθηκαν, υπήρξε δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, με αποτέλεσμα να γίνεται ανακατανομή πλούτου από κάτω προς τα άνω. «Μελετούμε τους όρους εντολής ώστε ο ΚΟΑΓ να επιτελέσει το έργο του, είπε σημειώνοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις που κατοικίες που παραχωρήθηκαν από τον οργανισμό χρησιμοποιήθηκαν για εξοχικά.

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Αναδασμού, το οποίο μέσω του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών καταργείται ως τμήμα και οι αρμοδιότητες του ενσωματώνονται στα Τμήματα Πολεοδομίας και Κτηματολογίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως μετά τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή είπαμε ότι το Τμήμα θα ήταν πολύ πιο δημιουργικό να ενσωματωθεί στο Κτηματολόγιο. Υπήρξαν διαπιστώσεις για σκάνδαλα, συνέχισε απευθυνόμενος στους Βουλευτές διερωτήθηκε ποιος ο σκοπός να μην ακούσουμε τους εμπειρογνώμονες.

Ανέφερε πως είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας να αποφασίζει τη σύμπηξη ή την κατάργηση τμημάτων και παρατήρησε ότι ο αστικός αναδασμός, είναι καθαρά πολεοδομικό εργαλείο και γίνεται από την πολεοδομία. «Να μην υπερασπιζόμαστε βασίλεια» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική πολιτική, είπε ότι τα στεγαστικά σχέδια είχαν γίνει για τις, άμεσες ανάγκες των προσφύγων, και η προσφυγική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη 43 χρόνια μετά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί στρατηγική που θα διαχωρίσει το σκέλος της ανάγκης με την ακίνητη περιουσία που είχε στα κατεχόμενα ο εκτοπισθείς, συνέχισε.

Ο εκτοπισθείς θα παίρνει αποζημίωση για απώλεια χρήσης, ετησίως εξήγησε αναφέροντας ότι υπό αναθεώρηση τελεί η πολιτική διαχείρισης των τ/κ περιουσιών.

Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι έχει σταλεί επιστολή και θα αυξηθεί 15% το επίδομα ενοικίου.

Αναφορικά με τις πολιτογραφήσεις επενδυτών ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν 4.629 αιτήσεις εκ των οποίων 2.553 εκκρεμούν.

Σε ό,τι αφορά του εγκλωβισμένους αγοραστές, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τις αναγκαστικές μεταβιβάσεις, κατατέθηκαν 15.000 αιτήσεις, εκ των οποίων μόνο οι 7.000 έχουν τίτλου ιδιοκτησίας, ενώ για τις άλλες 8.000 πρέπει να προηγηθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας. Περαιτέρω ανέφερε ότι από τις 7.000 οι 3.500 έχουν μεταβιβαστεί.

Είπε επίσης ότι για τις 28.000 ακίνητα των οποίων οι αγοραστές είναι εγκλωβισμένοι σε 1.600 αναπτύξεις, για 1.200 «γνωρίζουμε τι υπάρχει στο έδαφος με επί τόπου σχέδια».

Ο κ. Σωκράτους είπε ακόμα ότι έχουν οδηγηθεί στα Δικαστήρια από τράπεζες 250 υποθέσεις στο Δικαστήριο.

Ο κ. Σωκράτους είπε ακόμα ότι θα διαβιβάσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή αριθμητικά τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου σχολίασε το πρόσφατο περιστατικό με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών σε επιτελείο του υποψηφίου προέδρου Ν.Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εσωτερικών προΐσταται της διαδικασίας των εκλογών και παρατηρώντας ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται και να είναι τίμια.

Παρατήρησε ότι από τον Προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ απουσιάζει ο σχεδιασμός μακράς πνοής. Πρόσθεσε ότι δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα ο τρόπος επηρεασμού των πολιτικών σχεδιασμών από τα πολεοδομικά κίνητρα, είπε ότι τα κονδύλια για τη στέγαση των προσφύγων δεν απορροφήθηκαν, και η Κυβέρνηση παρουσιάζει παλινωδίες στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας που αποσύρθηκε, ο κ. Μαύρου είπε ότι αρχικά κατατέθηκε για την απομείωση του χρέους, ανάγκη που με βάση επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας έπαψε να ισχύει.

Είπε επίσης ότι με την απόσυρση του νομοσχεδίου δικαιώθηκαν οι φωνές ενάντια στην προσπάθεια ξεπουλήματος της κρατικής ακίνητης γης.

« Επειδή πολλά ακούγονται αυτή την περίοδο και θα πρέπει οι πολίτες που τα ακούνε να κρατούν μικρό καλάθι», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, παρατήρησε πως όσοι γνωρίζουν την προσφυγική πολιτική θέλουν να κλαίνε. Πρόσθεσε ότι που είχαν προϋπολογισθεί για τη στέγαση των προσφύγων θα πάνε για επιστροφή ΦΠΑ στην Εκκλησία και το επίδομα ενοικίου πολύ πιο κάτω από το επίδομα που δίνεται στο ΕΕΕ, την ώρα που τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς διερωτήθηκε γιατί χρειάζονται 8 εκ. στο ταμείο τ/κ περιουσιών, την ώρα που το ταμείο πρέπει να έχει έσοδα.

Μετά τη συνεδρία ο κ. Κουλλάς διατύπωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προσφυγική πολιτική θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει χωριστή στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες, από τη γενικότερη προσφυγική πολιτική, για την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του επιδόματος ενοικίου 15% για τους πρόσφυγες, για την πολιτική για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων αγοραστών ακινήτων και τον εξορθολογισμό σε έργα υποδομής στις κοινότητες, μέσα από τον οποίο τα έργα μεγάλη εμβέλειας θα γίνονται με 100% κρατικούς πόρους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνιδου ανέφερε πως διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη σχεδιασμού, επικρίνοντας την προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταργήσει με έμμεσο τρόπο το Τμήμα Αναδασμού και να το αναθέσει σε άλλο τμήμα.

Είπε πως σημειώνεται η απουσία προοπτικής για τη δήλωση πολιτικής που συζητήθηκε πολύ, αλλά η Κυβέρνηση δεν έδωσε την τελική της θέση μέσα από τον Προϋπολογισμό ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε παλινωδία για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είπε περαιτέρω ότι επικρατεί σύγχυση στο θέμα των ζωνών ανάπτυξης.

Στα θέματα των προσφύγων φαίνεται η μπαλωματική επίλυση προβλημάτων ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως ο Υπουργός Εσωτερικών δεν απάντησε σε καίρια ερωτήματα, όπως αν αυτός που προΐσταται των εκλογών πρέπει να είναι υπηρεσιακός.

Η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών στο εκλογικό επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει κακό στη δημοκρατία, συνέχισε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι θα διερευνηθεί η ρύθμιση του θέματος με νομοθεσία.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι η μεγαλύτερη αποτυχία του ΥΠΕΣ είναι ότι δεν κατάφερε να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top