ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφαρμόζεται νέο αναθεωρημένο σχέδιο για αγορά τροχοκαθισμάτων - Σκοπός η παροχή οικονομικής βοήθειας

Εφαρμόζεται νέο αναθεωρημένο σχέδιο για αγορά τροχοκαθισμάτων - Σκοπός η παροχή οικονομικής βοήθειας

Νέο αναθεωρημένο σχέδιο για αγορά τροχοκαθισμάτων, με σκοπό την παροχή οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών, κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το νέο αναθεωριμένο σχέδιο για αγορά τροχοκαθισμάτων.

Σύμφωνα με την δημοσίευση του κ. Λαμπριανίδη, σκοπός του Σχεδίου είναι η διευκόλυνση της διακίνησης και η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης και της πλήρους συμμετοχής στην κοινωνική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία, μέσω παροχής οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων.

Οι δικαιούχοι του Σχεδίου είναι:
(α) Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες με κινητική αναπηρία, οι οποίοι έχουν μόνιμη διαμονή στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία για τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες καθώς και άτομα με αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας σύμφωνα με τους περί προσφύγων Νόμους 2000-2016.
(β) Παιδιά με αναπηρίες οι ανάγκες των οποίων εξυπηρετούνται με βάση τους περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμους 1999 έως 2014

Για τους σκοπούς του Σχεδίου, άτομο με κινητική αναπηρία ορίζεται το άτομο που έχει μακροχρόνιες σωματικές διαταραχές, οι οποίες κατά την αλληλεπίδρασή τους με διάφορα εμπόδια, δυνατόν να εμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλους.

Θα παρέχεται οικονομική βοήθεια για επτά (7) βασικούς τύπους τροχοκαθισμάτων ανάλογα με τις ανάγκες του αιτητή (μετά από σχετική αξιολόγηση από φυσιοθεραπευτή/ φυσιοθεραπεύτρια) ως εξής:

Τύπος Τροχοκαθίσματος Οικονομική βοήθεια:

Α Τροχοκάθισμα απλού / συνηθισμένου τύπου (βάρος πάνω από 18 κιλά) μέχρι € 700
Β Τροχοκάθισμα ελαφρού τύπου 
(βάρο (12 – 18 κιλά) μέχρι € 1.750
Γ Τροχοκάθισμα πολύ ελαφρού τύπου 
(βάρος κάτω από 11 κιλά) μέχρι € 2.800
Δ Τροχοκάθισμα – ορθοστάτης
μέχρι € 4.000
Ε Ηλεκτροκίνητο τροχοκάθισμα (συμπεριλαμβανομένου ηλεκτροκίνητου τροχοκαθίσματος / ορθοστάτη) μέχρι € 13.500
ΣΤ Τροχοκαθίσματα σωστής στάσης με ανάκληση (tilt-in-space) μέχρι € 3.800
Ζ Πολύ εξειδικευμένα τροχοκαθίσματα που παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από όλους τους άλλους τύπους
μέχρι € 10.000 για παιδικά 
μέχρι € 13.500 για ενήλικες


Σε περίπτωση που, λόγω ιδιαιτερότητας στην αναπηρία ορισμένων ατόμων, η αξία του τροχοκαθίσματος και των συμπληρωμάτων του υπερβαίνει τα πιο πάνω ποσά, τότε το ύψος της οικονομικής βοήθειας θα ανέρχεται στο 50% της επιπλέον αξίας.

Σε περίπτωση παιδιών με αναπηρίες, οι ανάγκες των οποίων εξυπηρετούνται με βάση τους περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμους 1999 έως 2014, θα καταβάλλεται εξολοκλήρου η αξία του τροχοκαθίσματος, μόνο στις περιπτώσεις που η διαδικασία υποβολής αίτησης γίνεται μετά από αξιολόγηση και εισήγηση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με βάση τις πρόνοιες της πιο πάνω Νομοθεσίας.

ΑITHΣΕΙΣ:

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, σε καθορισμένο έντυπο, το οποίο να είναι κατάλληλα συμπληρωμένο. Το μέρος του εντύπου που αφορά στην αξιολόγηση και σύσταση συμπληρώνεται μόνο από φυσιοθεραπευτές/ φυσιοθεραπεύτριες των κρατικών υπηρεσιών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

Επίσης, όπως σημειώνεται, ηλεκτροκίνητα τροχοκαθίσματα θα παρέχονται σε άτομα με συμπτώματα τετραπληγίας ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, νοουμένου ότι τα άτομα έχουν τις απαραίτητες ικανότητες να τα οδηγούν.

Οι δικαιούχοι τροχοκαθίσματος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και για δεύτερο τροχοκάθισμα. Η ικανοποίηση του αιτήματος θα εξαρτάται από τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης και το βαθμό της συγκεκριμένης ανάγκης. Νοείται ότι:

(α) οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές δικαιούχοι δικαιούνται και δεύτερο τροχοκάθισμα.

(β) τα παιδιά με αναπηρίες, οι ανάγκες των οποίων εξυπηρετούνται με βάση τους περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμους 1999 έως 2014, δικαιούνται δεύτερο τροχοκάθισμα όταν η μεταφορά του πρώτου τροχοκαθίσματος στο χώρο του σχολείου ή στο σπίτι, είναι αδύνατη. Η δυνατότητα μεταφοράς του τροχοκαθίσματος θα περιγράφεται από τον/τη φυσιοθεραπευτή/τρια στο ειδικό έντυπο αξιολόγησης και σύστασης.

(γ) Σε καμιά περίπτωση δεν παραχωρείται δεύτερο ηλεκτροκίνητο τροχοκάθισμα.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ

Όλα τα τροχοκαθίσματα μπορούν να αντικαθίστανται μετά την πάροδο 5χρόνων, εκτός από τα ηλεκτροκίνητα που μπορούν να αντικαθίστανται μετά την πάροδο 7 χρόνων.

Νοείται ότι, όλα τα τροχοκαθίσματα μπορούν να αντικαθίστανται σε συντομότερο χρονικό διάστημα αν αξιολογηθεί ότι, συγκεκριμένο τροχοκάθισμα είναι ακατάλληλο για χρήση λόγω σοβαρής βλάβης ή λόγω αλλαγής της κατάστασης του ατόμου με αναπηρία ή των παιδιών με αναπηρίες οι ανάγκες των οποίων εξυπηρετούνται με βάση τους περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμους 1999 έως 2014.

Για τα τροχοκαθίσματα απλού/ συνηθισμένου τύπου (Κατηγορία Α) μπορεί να
καταβληθεί τμηματικά ή εξ’ ολοκλήρου, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη, ποσό μέχρι €200 για επιδιορθώσεις μετά το δεύτερο χρόνο από την ημερομηνία της αγορά του και για διάστημα μέχρι τρία χρόνια.

Για τα τροχοκαθίσματα των Κατηγοριών Β,Γ,Δ και ΣΤ μπορεί να καταβληθεί τμηματικά ή εξ’ ολοκλήρου, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη, ποσό μέχρι €500 για επιδιορθώσεις μετά το δεύτερο χρόνο από την ημερομηνία της αγορά του και για διάστημα μέχρι τρία χρόνια.

Για τα τροχοκαθίσματα Κατηγορίας Ε και Ζ μπορεί να καταβληθεί τμηματικά ή εξ’ολοκλήρου, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη, ποσό μέχρι €3.000 για επιδιορθώσεις μετά το δεύτερο χρόνο από την ημερομηνία της αγορά του και για διάστημα μέχρι πέντε χρόνια.

Οποιεσδήποτε τροποποιήσεις/μετατροπές ή/και επιδιόρθωση που αφορά τροχοκάθισμα το οποίο παραχωρήθηκε σε παιδιά με αναπηρίες, οι ανάγκες των οποίων εξυπηρετούνται με βάση τους περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμους 1999 έως 2014, δύνανται να καλυφθούν πλήρως οποτεδήποτε, μετά από εισήγηση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με βάση τις πρόνοιες της πιο πάνω Νομοθεσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΡΟΧΟΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ

Σε περίπτωση μη χρήσης τροχοκαθίσματος που αγοράστηκε με παροχή οικονομικής βοήθειας από το Σχέδιο αυτό ή σε περίπτωση που αποβιώσει ο δικαιούχος, το τροχοκάθισμα πρέπει να επιστρέφεται στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για να παραχωρηθεί σε άλλο δικαιούχο με βάση το Σχέδιο Διαχείρισης Τροχοκαθισμάτων.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 

Η απόφαση σε σχέση με οποιαδήποτε αίτηση λαμβάνεται από το Διευθυντή
Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ή από Λειτουργό του ίδιου Τμήματος που εξουσιοδοτείται προς τούτο από τον Διευθυντή.

Όταν ο Διευθυντής ή ο εξουσιοδοτημένος λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής
Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες απορρίπτει αίτηση, αποστέλλεται στον αιτητή εγγράφως αιτιολογημένη γνωστοποίηση της απόρριψης.

Η εξέταση των αιτήσεων για τροχοκαθίσματα που αφορούν τις κατηγορίες Δ,Ε ΣΤ και Ζ γίνεται από ειδική Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Διευθυντής Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ή Λειτουργός του Τμήματος που εξουσιοδοτείται από το Διευθυντή και σε αυτή συμμετέχουν φυσιοθεραπευτές των κρατικών υπηρεσιών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο ΤΚΕΑΑ μετά από εισήγηση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με βάση τις πρόνοιες των περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμων 1999 έως 2014 και αφορούν τις κατηγορίες Δ, Ε,ΣΤ και Ζ, δεν θα υποβάλλονται για εξέταση από την πιο πάνω ειδική επιτροπή.

Αιτητής που διαφωνεί με την απόφαση του Διευθυντή ή εξουσιοδοτημένου Λειτουργού του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, δύναται μέσα σε ένα μήνα από τη γνωστοποίηση σ΄αυτόν της απόφασης, να υποβάλει ένσταση στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αιτιολογώντας αναλυτικά τους λόγους της ένστασης.

Σημειώνεται ότι, με την εφαρμογή του Σχεδίου δεν θα καταβάλλεται οποιαδήποτε
περαιτέρω οικονομική βοήθεια από άλλα κρατικά σχέδια για τον ίδιο σκοπό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top