ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην Καλιφόρνια – Σκληρή μάχη με τις φλόγες

ΗΠΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην Καλιφόρνια – Σκληρή μάχη με τις φλόγες

Το μεγαλύτερο μέτωπο των πυρκαγιών που κατακαίουν την Καλιφόρνια διευρύνεται την Δευτέρα 11/12 προς τις εύπορες παράκτιες πόλεις, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν νέες εντολές για εκκένωση στους κατοίκους, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν να μην βοηθούν το έργο τους.

Οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους περιοχών της Καρπιντέρια και του Μοντεσίτο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σήμερα, καθώς η φωτιά Thomas Fire προσεγγίζει την πόλη της Σάντα Μπάρμπαρας, σε απόσταση 160 χλμ βορειοδυτικά του Λος Aντζελες.

Αυτό το μέτωπο, το μεγαλύτερο εκ των συνολικά έξι πυρκαγιών που ξέσπασαν στη νότια Καλιφόρνια εδώ και μία εβδομάδα, έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 627.260 στρέμματα γης, έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει βυθίσει στο σκοτάδι σχεδόν 90.000 σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων και του ανώμαλου εδάφους στα βουνά που διασχίζουν τις κομητείες της Σάντα Μπάρμπαρας και της Βεντούρας δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Μόλις το 15% της Thomas Fire έχει τεθεί υπό έλεγχο έως σήμερα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι άνεμοι ταχύτητας έως 88 χλμ την ώρα αναμένονται σήμερα στην περιοχή, ενισχυμένοι κατά το διπλάσιο σε σχέση με χθες.

Οι φωτιές που σαρώνουν τη Νότια Καλιφόρνια ανάγκασαν 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και κατέστρεψαν ήδη 800 κτίρια.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βεντούρα χθες, επισήμανε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές, μήνα Δεκέμβριο, θα μπορούσαν να είναι "η νέα κανονικότητα" για την πολιτεία, καθώς οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνουν τις συνθήκες ξηρασίας οι οποίες πυροδοτούν τέτοιου είδους πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα, στη Βεντούρα, πολλοί απ` όσους έφυγαν άρον άρον από τα σπίτια τους κοιμούνται σε αυτοσχέδια κρεβάτια.

Η 78χρονη Πέγκι Σίσονς έφθασε στο καταφύγιο μαζί με τον σκύλο της, την περασμένη Τετάρτη, αφού έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το τροχόσπιτό της. "Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στη συνέχεια ή εάν θα μπορέσω να επιστρέψω στο σπίτι μου" είπε η ηλικιωμένη. "Θα ήταν αλλιώς εάν ήμουν 40 ή 50 ετών, είμαι όμως 78 ετών. Τί θα κάνω;".

Μια 70χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις πυρκαγιές, την Τετάρτη, σε ένα τροχαίο δυστύχημα, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από τις φλόγες στην κομητεία Βεντούρα. Κάποια από τα άλλα μέτωπα, στο Σαν Ντιέγκο και το Λος Άντζελες, έχουν τεθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους υπό έλεγχο.

Τόσο η φωτιά Creek, όσο και η φωτιά Rye στην κομητεία του Λος Άντζελες περιορίστηκαν σε ποσοστό 90% έως το πρωί της Δευτέρας.

Από ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top