ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Στη φυλακή 18 βουλευτές των αυτονομιστών

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Στη φυλακή 18 βουλευτές των αυτονομιστών

Η πτέρυγα των αυτονομιστών στην Καταλονία αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα, που μάλλον θα την ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο σχηματισμός της καταστεί δυνατός. Από τους 70 εκλεγμένους βουλευτές μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων της (Junts per Catalunya και ERC) οι 18 βρίσκονται στη φυλακή, έγκλειστοι για τη δράση τους στη διάρκεια της Proces (Διαδικασία για την ανεξαρτησία και υπάρχει ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε βαριές ποινές και να εκπέσουν του αξιώματός τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την έδρα τους στο Parlament.

Μολονότι μία έκπτωση των εκλεγμένων αυτών, με την κατηγορία της στάσης, ανταρσίας και διασπάθισης κρατικών κονδυλίων, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πλειοψηφία του αυτονομιστικού κέρατος (καθώς θα αντικαθίσταντο από τους αμέσως επόμενους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο), το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηγεσία των δύο αυτών κομμάτων, που θα αναγκασθεί να σταματήσει κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται οι 18 βουλευτές είναι πως εκκρεμεί εναντίον τους η δίωξη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, όμως μεταξύ τους βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση. Ουδείς γνωρίζει εάν οι οκτώ από αυτούς, που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, θα αναλάβουν καθήκοντα, ή θα παραιτηθούν προκειμένου να μην επηρεασθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Parlament στις 17 Ιανουαρίου, όπως και στη συζήτηση για την εκλογή κυβέρνησης στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες έχουν καταφύγει ο τέως πρόεδρος της Generalitat Κάρλες Πουτζντεμόν, και οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) Τόνι Κομίν, Λιουΐς Πουτζ. Κλάρα Πονσατί και Μεριτσέλ Σερέτ, ενώ στη φυλακή βρίσκεται ο επικεφαλής της ERC και πρώην αντιπρόεδρος της Generalitat Οριόλ Τζουνκέρας και ο πρώην σύμβουλος Ζουακίμ Φορν, καθώς και ο πρόεδρος της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC) Τζόρδι Σάντσεθ.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι δέκα βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης και με περιοριστικούς όρους: μεταξύ τους οι πρώην σύμβουλοι Τζόρδι Τουρούλ, Τζουσέπ Ρουλ, Κάρλες Μουνδό, Ραούλ Ρομέβα και Ντολόρς Μπάσα, που ύστερα από 32 ημέρες κράτησης κατέβαλαν 100.000 ευρώ ο καθένας για να παραμείνουν ελεύθεροι. Στην ίδια θέση βρίσκονται και η πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάρμεν Φουρκαδέλ και ο πρώην αντιπρόεδρός του Λιουΐς Γκινό, που κατέβαλαν 150.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα για να αποφύγουν τη φυλακή.

Στον κατάλογο των βουλευτών, που ναι μεν δεν έχουν φυλακισθεί, αλλά εκκρεμεί δικαστική έρευνα εναντίον τους για τη συμμετοχή τους στην Proc’s της ανεξαρτησίας, βρίσκεται και η αντιπρόεδρος της ERC Μάρτα Ροβίρα και άλλοι δύο βουλευτές του ιδίου κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Η Τεχεράνη χτύπησε κτίριο της Μοσάντ – «Ο Χαμενεΐ θα έχει τη μοίρα του Σαντάμ», λέει το Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη χτύπησε κτίριο της Μοσάντ – «Ο Χαμενεΐ θα έχει τη μοίρα του Σαντάμ», λέει το Ισραήλ

Εκρήξεις σημειώνονται στην Τεχεράνη τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από εκατέρωθεν πλήγματα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.  

BEST OF TOTHEMAONLINE