logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Ε. Ευγενίου: Το PSI Plus ήταν ένα σεισμικό γεγονός που η Λαϊκή δεν έλαβε υπόψη

 30 Ιαν 2018 Έγκλημα

Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που ανακοινώθηκε στις 26/10/2011 (γνωστό ως PSI Plus) ήταν μια σεισμική απόφαση των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης και μια «ισχυρή ένδειξη» ως προς την ανάγκη διενέργειας ελέγχου απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε ύψους πέραν του €1 δισ., υποστήριξε σήμερα (30/1) ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Ευγενίου αντεξετάστηκε σήμερα (30/1) από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Ευθύμιος Μπουλούτας, τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Λαϊκής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Φόρος.

Ο κ. Ευγενίου επανέλαβε τη θέση ότι η PwC είχε προειδοποιήσει τη Διοίκηση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας για το ενδεχόμενο ύπαρξης απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα το 2011 και ότι υπήρχε «ξεκάθαρη ένδειξη» για κάτι τέτοιο γι΄ αυτό και θα έπρεπε να διενεργείτο ο απαραίτητος έλεγχος από την τράπεζα στα πλαίσια ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.

«Η χρήση εύλογων εκτιμήσεων είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων γι’ αυτό και στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις υπάρχει εκτενής αναφορά σε εκτιμήσεις και παραδοχές που υιοθετούνται για διάφορα θέματα», ανέφερε ο κ. Ευγενίου προσθέτοντας ότι ο έλεγχος αυτός επιβάλλεται και από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

«Από τη στιγμή που η τράπεζα ήξερε ότι θα είχε μια τεράστια ζημιά πέραν του €1 δισ. λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και ότι θα χρειαζόταν κεφάλαια θα έπρεπε να γίνει έλεγχος της απομείωσης» με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, υποστήριξε χθες κατά την εξέταση του από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ελεγκτικός οίκος με επιστολή του ημερομηνίας 8/12/2011, λίγες μέρες δηλαδή μετά που ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για την εννιμηνιαία περίοδο του 2011, προς τον Πρόεδρο του ΔΣ της τράπεζας είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το ότι δεν αναγνωρίστηκε και δεν συμπεριλήφθηκε στις οικονομικές καταστάσεις η ζημιά από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και δεν είχε γίνει έλεγχος της απομείωσης της υπεραξίας.

Υποστήριξε επίσης ότι η άποψη της διοίκησης της τράπεζας και συγκεκριμένα του κ. Μπουλούτα ήταν ότι θα έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσουν οι τελικοί όροι του PSI Plus προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα σε σχέση με την απομείωση των ελληνικών ομολόγων και τις πιθανές επιπτώσεις στην τράπεζα σε συνάρτηση και με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο κ. Ευγενίου απέρριψε υποβολή ότι ερμηνεύει λανθασμένα τον τρόπο που εφαρμόζονται τα διεθνή λογιστικά πρότυπα σε σχέση με τον έλεγχο της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας ως επίσης και τη θέση ότι δεν μπορούσε να γίνει ο έλεγχος υπεραξίας για το λόγο ότι δεν είχαν ξεκαθαριστεί οι τελικοί όροι του τελικού κουρέματος των ελληνικών ομολόγων(PSI Plus).

Η απομείωση των ομολόγων είχε γίνει από το πρώτο κούρεμα το καλοκαίρι του 2011 και έτσι έπρεπε να είχε γίνει ένας εύλογος υπολογισμός στα πλαίσια των 9μηνων οικονομικών, όπως ανέφερε προσθέτοντας ότι η ζημιά θα έπρεπε να αναγνωριστεί και συμπεριληφθεί στις οικονομικές κατάστασης του 9μηνου.

Χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να μην αναγνωρίσει επιπρόσθετες ζημιές στις οικονομικές της καταστάσεις λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, ακολουθώντας τον ίδιο χειρισμό που έκαναν και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες στην Ελλάδα. «Από τη στιγμή που έχεις υποχρέωση να ανακοινώνεις αποτελέσματα με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα πρέπει να τα εφαρμόζεις», ανέφερε.

Αναφορικά με το PSI Plus,ο κ. Ευγενίου είπε ότι «δεν ήταν μια απλή ανακοίνωση αλλά ήταν μια σεισμική απόφαση των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης να απομειώσουν το ελληνικό χρέος στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας. Ήταν ένα γεγονός που με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και να γίνει ένας εύλογος υπολογισμός για την επιπρόσθετη απομείωση που προέκυπτε», συμπλήρωσε.

«Εάν στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 τα δεδομένα άλλαζαν έπρεπε να γίνει άλλος εύλογος υπολογισμός», είπε.

Ο δικηγόρος των Μπουλούτα και Φόρου, Ανδρεάς Χαβιαράς υπέβαλε στο μάρτυρα ότι «ακριβώς αυτό έγινε. Ένα σεισμικό γεγονός έναντι του οποίου δεν διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και δώσετε συμβουλές που εάν ακολουθούνταν θα προκαλούσαν στους μετόχους μισό δισεκατομμύριο ευρώ ζημιά όταν εκτιμήσετε την απομείωση της υπεραξίας που χρειαζόταν €1,126 δισ.».

«Δεν έδωσα καμία συμβουλή στους μετόχους. Όταν ερωτήθηκα για το θέμα της υπεραξίας εγώ υπέδειξα ότι κατά την άποψη μου με βάση το διεθνές λογιστικό πρότυπο 36 υπήρχε ξεκάθαρη ένδειξη για απομείωση λόγω της απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους και λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και έπρεπε η τράπεζα να δει αυτό το ζήτημα», ήταν η απάντηση του κ. Ευγενίου.

Η αντεξέταση του κ. Ευγενίου ολοκληρώθηκε και η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 20 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί με νέο μάρτυρα κατηγορίας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.

Από ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου