ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό δημοσίευμα: 'Συνάντηση που κρατήθηκε μυστική Οζερσάι με διευθύνων σύμβολο της ΕΝΙ'

Τουρκικό δημοσίευμα: 'Συνάντηση που κρατήθηκε μυστική Οζερσάι με διευθύνων σύμβολο της ΕΝΙ'

Ταξίδι αστραπή και στα κρυφά έκανε σύμφωνα με τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ στην Ιταλία ο Κουντρέτ Οζερσάι όπου είδε τον CEO της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι και άλλους αρμόδιους της εταιρείας.

Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν φέρει στο δημοσίευμα τον τίτλο «Ιστορική συνάντηση στην Ιταλία» ενώ η ιστοσελίδα της εφημερίδας Κίπρις «Ο Οζερσάι πήγε κρυφά στην Ιταλία».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο ιστορικό της κρίσης με την κάθοδο του γεωτρύπανου της ΕΝι Σαϊπέμ και προσθέτει ότι μετά την ανακοπή της πορείας του πλωτού γεωτρύπανου από τα τουρκικά πλοία η ιταλική εταιρεία ζήτησε συνάντηση με την Άγκυρα η οποία απάντησε ότι οι συνομιλητές τους (των Ιταλών) στην Κύπρο είναι η τ/κ πλευρά. Μετά από αυτό, συνεχίζει, το ιταλικό ΥΠΕΞ «προχώρησε σε επικοινωνία με το υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ». Ο «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», αναφέρεται, προσκλήθηκε στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λήφθηκαν ειδικά μέτρα για να μην βγει προς τα έξω το ταξίδι του Κουντρέτ Οζερσάι στην Ιταλία και γι’ αυτό χθες Τρίτη, στη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», στην οποία δεν συμμετείχε ο Οζερσάι, δεν διορίστηκε «αναπληρωτής υπουργός» του, όπως συμβαίνει συνήθως, ενώ ούτε καμία πληροφόρηση δόθηκε στο «υπουργικό» για το ότι ο «υπεξ» είχε μεταβεί στην Ιταλία.

Όπως σημειώνεται, για την συνάντηση στην Ιταλία εκτός από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν ήξεραν ένα δύο άτομα ακόμα. Αναφέρεται ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι και η αντιπροσωπεία του έφυγαν στις 04.25 το πρωί της Δευτέρα με τις Τουρκικές Αερογραμμές και επέστρεψαν στα κατεχόμενα την Τρίτη.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι κατά την συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον CEO της ENI δόθηκαν στον Τ/κ πολιτικό διαβεβαιώσεις ότι «χωρίς να βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί δεν θα γίνει βήμα». Του είπαν επίσης, ότι δεν θέλουν να γίνουν μέρος της κρίσης στην Κύπρο και επιθυμούν «τον δρόμο της σύγκλισης».

Προστίθεται δε ότι η Ιταλία έχει ζητήσει από την «ε/κ διοίκηση» - όπως αναφέρεται – να γίνει διπλωματικός χειρισμός του θέματος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης ενημερώθηκε λεπτομερών για την συνάντηση με την ΕΝΙ και στην συνάντηση με τους προέδρους των τ/κ πολιτικών κομμάτων (σήμερα) έκρινε ότι «η αποφασιστική στάση της Τουρκίας στο θέμα του φυσικού αερίου έχει πολιτικά κέρδη».

Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή που σημείωσε ότι «η συνάντηση που έγινε με την ΕΝΙ δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο ως μια συνάντηση με μια εταιρεία. Μετά από αυτό και οι άλλες εταιρείες, οι άλλοι διεθνείς παίκτες θα αναγκαστούν να παίρνουν την συγκατάθεση της ΤΔΒΚ και της τ/κ πλευράς. Η στάση της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο γι’ αυτό. Εάν οι Ε/κ επιλέξουν τον δρόμο της σύγκλισης, η Τουρκία θα τερματίσει την στρατιωτική άσκηση που ανακοίνωση στην Μεσόγειο».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε στο Ντογάν ότι η ΕΝΙ αλλά και οι άλλες εταιρείες ξέρουν πλέον ότι το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος Ε/κ και Τ/κ. Δεν μπορούν, όπως πρόσθεσε, να κάνουν γεωτρήσεις χωρίς την συγκατάθεση των Τ/κ «και στο μέλλον θα υποχρεωθούν να πληρώσουν σοβαρές αποζημιώσεις».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top