ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία κατά εκποιήσεων έξω στην Ισπανική Πρεσβεία Λευκωσίας

Διαμαρτυρία κατά εκποιήσεων έξω στην Ισπανική Πρεσβεία Λευκωσίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από την ισπανική πρεσβεία, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις ως απάντηση στο κάλεσμα του ισπανικού κινήματος «Πλατφόρμα θυμάτων, που επηρεάζονται από τις εκποιήσεις», γνωστό με το ακρωνύμιο PAH.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, δηλώνει την αλληλεγγύη του Κινήματος Οικολόγων προς τους Ισπανούς δανειολήπτες που πλήττονται με εξώσεις και εκποιήσεις των κυρίων κατοικιών τους ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των ισπανικών νομοθεσιών, είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας δεν μπορεί να αποτελέσουν απάντηση στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα για επιτάχυνση των πλειστηριασμών προμηνύει κύμα εκποιήσεων στη χώρα, προσθέτοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι εκποιήσεις της κύριας κατοικίας δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την ΕΕ.

Παρατήρησε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με εκποιήσεις και επανέλαβε τη θέση οι εκποιήσεις της κύριας κατοικίας δεν μπορεί να αποτελέσουν τη λύση στο πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τα οποία είναι παραδεκτό ότι αποτελούν σημαντικό πρόβλημα του τραπεζοοικονομικού συστήματος.

Ο κ. Περδίκης επανέλαβε ότι η θέση των Οικολόγων είναι πως λύσεις στο πρόβλημα των ΜΕΔ θα δοθούν μέσα από Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Ανέφερε, τέλος, ότι το Κίνημα θα στηρίξει και θα είναι αλληλέγγυο σε κάθε κινητοποίηση για την προστασία της κύριας κατοικίας είτε αυτή οργανώνεται στην Κύπρο, είτε την όποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στο κάλεσμα του ισπανικού κινήματος «Πλατφόρμα θυμάτων, που επηρεάζονται από τις εκποιήσεις», γνωστό με το ακρωνύμιο PAH.

Εξάλλου, το πρωί της Τετάρτης επιδόθηκε από το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις υπόμνημα στoν Πρέσβη της Ισπανίας Άνχελ Λοσάδα, με το οποία ζητείται η δημόσια στήριξή του για την προτεινόμενη νομοθεσία, που είναι γνωστή ως «νόμος περί στέγασης PAH».

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, στόχος είναι να διεξαχθεί η συζήτηση στο ισπανικό κοινοβούλιο για την προτεινόμενη νομοθεσία για έκτακτη παροχή στέγασης σε οικογένειες, που είναι αντιμέτωπες με εξώσεις. «Αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλες δυσκολίες για να έχουν ένα σπίτι να διαμείνουν με αξιοπρέπεια», προστίθεται, ενώ ζητείται από τον Πρέσβη να ενώσει τη φωνή του για την υπεράσπιση των βασικών αναγκών τους.

Αναφέρεται ακόμη ότι η νομοθεσία PAH μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα, ωστόσο η ισπανική Κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος ενδέχεται να θέσει βέτο στη συζήτησή του στη Βουλή μέχρι τις 8 Μαρτίου, καθώς ισχυρίζεται ότι επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέτοιο βέτο δεν δικαιολογείται, συνεχίζει στην επιστολή του το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, καθώς όπως αναφέρει, προτείνεται να ανασταλούν τα μέτρα που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό μέχρι το επόμενο δημοσιονομικό έτος.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας και τη στήριξη όλων ώστε να μην θέσουν βέτο στη δημοκρατία, στις επηρεαζόμενες οικογένειες και στο μέλλον του κράτους, καταλήγει το υπόμνημα προς τον Πρέσβη της Ισπανίας.

Σε επιστολή του, το ισπανικό κίνημα PAH αναφέρεται εξάλλου στην πρόθεσή του να αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μεταφερθεί η συζήτηση για το θέμα πέρα από τα σύνορα της Ισπανίας και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Λέει επίσης ότι ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη αποφάνθηκαν ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από το ισπανικό κράτος σε ό,τι αφορά τη στέγαση.

Προστίθεται τέλος ότι στην Ισπανία πραγματοποιούνται 173 εξώσεις κάθε μέρα, πάνω από 5 εκ. νοικοκυριά υποφέρουν από την αδυναμία πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν έως και 7.000 άτομα λόγω της «ενεργειακής φτώχειας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top