ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: 'Καμία διάθεση από Άγκυρα επανέναρξη συνομιλιών'

Ν. Χριστοδουλίδης: 'Καμία διάθεση από Άγκυρα επανέναρξη συνομιλιών'

Στόχος της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, είναι να δημιουργήσει προβλήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προσπάθεια της ΕΕ να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Αυτό εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε διάλογο.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στον ΓΓ του ΟΗΕ πως αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις από πλευράς Τουρκοκυπρίων, είναι έτοιμος άμεσα να προσέλθει στον διάλογο, που άπτεται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, αλλά και να συμμετάσχει σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, εφόσον θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ενεργά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

O Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε προσεγγίσεις που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση από τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου. «Για να πετύχεις στήριξη για τις θέσεις σου σε διεθνές επίπεδο, δεν αρκεί να έχεις είτε το δίκαιο με το μέρος σου, είτε να έχεις να αντιμετωπίσεις μια χώρα, που γενικότερα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα σε διεθνές επίπεδο. Εκείνο, που πρέπει να κάνεις είναι μέσα από την επιχειρηματολογία σου να ταυτίσεις τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα σου με όλους εκείνους των οποίων την υποστήριξη προσδοκείς να εξασφαλίσεις. Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα και δεν υπάρχει άλλη οδός για εξυπηρέτηση στόχων στο συστημικό επίπεδο, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μικρά κράτη, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της προσέγγισης Λευκωσίας – Αθήνας για την αναγκαιότητα, εντός του πλαισίου της λύσης, να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, να τερματιστεί η Συνθήκη Εγγυήσεως και τα επεμβατικά δικαιώματα αλλά και η μόνιμη παρουσία στρατού στην Κύπρο. «Αναλογιστείτε, αν η Τουρκία συμπεριφέρεται σήμερα με τον συγκεκριμένο τρόπο, πώς θα συμπεριφερόταν, αν αποδεχόμασταν αυτά που ζητούσε σε σχέση με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων», υπογράμμισε

Σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης από την Κυπριακή Δημοκρατία των γεωγραφικών συντεταγμένων οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μόλις ληφθεί η πολιτική απόφαση για μια τέτοια ενέργεια, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση «αν κρίνουμε φυσικά ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσον αφορά τη διοίκηση του κρατικού ταμείου για τη διαχείριση μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων και τη συμμετοχή σε αυτό των Τουρκοκυπρίων, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υφίσταται η σύγκλιση Χριστόφια - Ταλάτ, η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και σε όλους του νόμιμους πολίτες του. «Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, όπως, επίσης, διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών», σημείωσε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον προβληματισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς για πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα και την γεώτρηση στο τεμάχιο 10, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν καμία σχέση με την διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top