ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η επόμενη μέρα – Δρόμος γεμάτος αγκάθια

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η επόμενη μέρα – Δρόμος γεμάτος αγκάθια

Αναντίλεκτα, οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού βρίσκονται σε ένα βαθύ τέλμα κυρίως από τον Ιούλιο του 2017 και το ναυάγιο που βούλιαξε στο ορεινό Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Από τότε, η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχισε να επιβιώνει, με τη μισή καρδιά στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και στο στάτους κβο της κατοχής και την άλλη μισή στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Η τουρκική πλευρά, η Άγκυρα δηλαδή και το ψευδοκράτος, δούλευαν υπομονετικά και εργάζονταν με πλώρη ένα ύπουλο και προσχεδιασμένο σχέδιο Β’, γιγαντώνοντας το περιβόητο «blame game» που άρχισε αμέσως μετά το δείπνο του Κραν Μοντανά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από τότε, Άγκυρα και κατεχόμενη Λευκωσία, κτίζουν τον δρόμο για άλλη βάση συζήτησης, τόσο στις συνομιλίες για το Κυπριακό όσο και έξω από αυτές.

Αυτή η βάση, που ίσως να μην περιέχει πια ούτε τους όρους της «βολικής» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέτει την κυπριακή κυβέρνηση απέναντι σε ένα επικίνδυνο σχέδιο β’ που σκιαγραφείται και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ένταση στην αξίωση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου –το είχε προτείνει και ο Ντερβίς Έρογλου το 2011– μπορεί να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι οι βουλές της Άγκυρας δεν εστιάζουν πια στα κέρδη από μια λύση του Κυπριακού.

Ό,τι και αν ειπώθηκε μέχρι τώρα, είναι εμφανής η απομάκρυνση Τουρκίας και ψευδοκράτους, Ερντογάν και Ακιντζί, από μια διαλλακτική προσέγγιση που ίσως να έδειξαν προηγούμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, μπορεί εύκολα να αναδειχθεί ότι η Τουρκία, που δεν θέλει επ’ ουδενί να αφήσει την κυριαρχία της κατεχόμενης Κύπρου, θέλει να κερδίσει και επί των κερδών του φυσικού αερίου μα και να επεκταθεί στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πώς θα γίνει αυτό; Ενώ η γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» έχει αναβληθεί και αν δεν ανανεωθεί η τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ, μια συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί είναι ικανή να επαναφέρει τη συζήτηση επί του Κυπριακού.

Και εξηγούμε: Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την απειλή κανονιοφόρων είτε αυτοί βρίσκονται εντός είτε εκτός κυπριακής ΑΟΖ, υποχρεώνει την ελληνοκυπριακή πλευρά –που καίγεται για την επίλυση του προβλήματος– να συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου, αλλιώς οι συνομιλίες δεν θα διεξαχθούν.

Η Τουρκία, λοιπόν, στοχεύει αφενός σε μια συνέχιση της έντασης στην ΑΟΖ για να πετύχει το πιο πάνω και αφετέρου στην παύση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο πρώτο, Τουρκία και ψευδοκράτος θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία για συνδιαχείρηση των υδρογονανθράκων πριν τη λύση και έπειτα διχοτόμηση και της ΑΟΖ με τον καθορισμό από το κατοχικό καθεστώς, κατά πως δήλωσε και ο Οζερσάι.

Σχετικά με το δεύτερο, η κατεχόμενη Λευκωσία θα συνεχίσει να επιμείνει –με τις πλάτες της Άγκυρας– ότι έχει δικαιοδοσία σε όλα τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε για το «10» ο Μουσταφά Ακιντζί και πριν τις έρευνες της Exxon Mobil εκεί.

Άρα, ο δρόμος προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν ανοίγει με το που τελειώσει η τουρκική Navtex και τούτο πρέπει να διασαφηνιστεί.

Μόλις την Κυριακή (4/3), άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε τους τόνους και απείλησε για κτύπημα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι συνεχείς οι προκλητικές δηλώσεις της άλλης πλευράς.

Επομένως, στον λόφο του Προεδρικού, είναι επάναγκες να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος μιας επανόδου σε διάσκεψη, ακόμα και με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μπροστά στη βάρβαρη κρίση που προκαλεί το καθεστώς Ερντογάν, ο κίνδυνος να χαθούν και αυτά που μας έμειναν στο τραπέζι των συνομιλιών είναι υπαρκτός.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top