Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: 'Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναλάβει τις ευθύνες του στο Κυπριακό'

Α. Κυπριανού: 'Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναλάβει τις ευθύνες του στο Κυπριακό'

Να αναλάβει τις ευθύνες του στο Κυπριακό και να προχωρήσει σε ενέργειες για επανέναρξη των συνομιλιών καθώς αν  συνεχιστεί το παρατεταμένο αδιέξοδο τα δεδομένα θα επιδεινωθούν, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

 

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για το γεγονός ότι τα ερευνητικά πλοία της EXXON δεν βρίσκονται ακόμα στην Κύπρο παρά τις αντίθετες δηλώσεις το προηγούμενο διάστημα της Κυβέρνησης.
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική Διάσκεψη για την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού είπε πως στόχος ήταν να ενημερωθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις που επηρεάζουν και το Κυπριακό, να ακούσει τις απόψεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων και να μεταφέρει τις απόψεις και τις ανησυχίες του κόμματος του. Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον ΓΓ του ΚΚΕ, τον ΓΓ του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο του Ποταμιού και τους Αναπληρωτές Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΑΝΕΛ.
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε, σημειώνοντας πως πρόθεση του ΑΚΕΛ είναι να συνεχίσει τις επαφές του με αντικείμενο το Κυπριακό, και θα επιδιώξει επαφές με τ/κ κόμματα. «Θα δούμε ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα πάρουμε γύρω από την προσπάθεια μας να συμβάλουμε στην  επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», είπε.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος του για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για το γεγονός ότι το Κυπριακό μπαίνει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. Σε σχέση με την ΑΟΖ, είπε πως ήδη έχει αναβληθεί μια γεώτρηση στο τεμάχιο 3, ενώ είναι προφανές ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την προκλητικότητα της. Είπε πως τα δύο πλοία της EXXON θα βρίσκονταν στην Κύπρο από την περασμένη βδομάδα για σεισμογραφικές έρευνες, και σήμερα ακόμα δεν έχουν έρθει.
 
«Δεν είναι εμείς που είχαμε δώσει στη δημοσιότητα ότι θα προχωρούσαν προς αυτή την κατεύθυνση οι έρευνες της EXXON, είναι η Κυβέρνηση που είχε δώσει αυτά τα ζητήματα και δυστυχώς βλέπουμε να μην υλοποιούνται και αυτό μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο γιατί δεν γνωρίζουμε και τους πραγματικούς λόγους», είπε και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα κλιμακώνει την προκλητικότητα της για να μην επιτρέψει την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου με άλυτο το Κυπριακό.
 
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να υιοθετεί τη θέση της Κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη να μεταβεί σε διαπραγματεύσεις και ότι η πλευρά που είναι ανέτοιμη είναι η τουρκική. «Ρωτώ την Κυβέρνηση να μας πει ποιον έχουν ακούσει από τη διεθνή κοινότητα να λέει ότι κατανοούμε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη και ότι υπεύθυνη για αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο είναι η Τουρκία ή η ηγεσία της τ/κ κοινότητας», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως τόσο η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή όσο και δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της Κυβέρνησης, στέλνουν το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να εισέλθει σε συνομιλίες στη βάση αυτών που έχει ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και είναι γι αυτό που ο κ. Γκουτέρες σε εκθέσεις και δηλώσεις εκπροσώπων του λέει ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής. Πρόσθεσε πως ακόμα και να ήταν σωστή η θέση της Κυβέρνησης, διερωτήθηκε γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να εκθέσει αυτή τη στάση της τουρκικής πλευράς και δεν λέμε ξεκάθαρα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα.
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία και την αγωνία του ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, τα δεδομένα θα επιδεινωθούν περισσότερο και θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου με ορατό τον κίνδυνο να διολισθήσουμε σε επικίνδυνες εξελίξεις που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά σε διχοτομικές επιλογές. Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβληματιστεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να αναλάβει τις ευθύνες του.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και του ΓΓ του ΚΚΕ στο Κυπριακό, είπε πως δεν πρόκειται να αποκαλύψει το τι συζητήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον οποιονδήποτε άλλο ηγέτες κόμματος, σημειώνοντας πως μπορούν οι ίδιοι να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη του ικανοποίηση για τα όσα συζητήθηκαν. «Συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την αποκλιμάκωση της έντασης», είπε.
 
Σε ερώτηση σχετικά με τα εσωκομματικά του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Ολομέλεια της ΚΕ έχει το περασμένο Σάββατο συζητήσει και έχει καταλήξει στην πρόταση της προς την κομματική βάση αναφορικά με την πολιτική απόφαση και τα οργανωτικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας. Σημείωσε πως αυτή η απόφαση θα μεταφερθεί στις κομματικές οργανώσεις βάσεις, θα διεξαχθεί ένας ελεύθερος προβληματισμός και θα έρθουν πίσω τα αποτελέσματα. Πρόθεση, όπως είπε, είναι να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση πριν από τις γιορτές του Πάσχα.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως το πρώτο συμπέρασμα των συζητήσεων στο Πολιτικό Γραφείο και την ΚΕ, είναι ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί το ίδιο το κόμμα εσωτερικά και προς αυτή τη κατεύθυνση αποφάσισαν να συζητήσουν σειρά εξειδικευμένων ζητημάτων. Το δεύτερο είναι πως πρέπει να γίνουν ανοίγματα προς την κοινωνία, όπως τις ΜΚΟ και το τρίτο αφορά τα ζητήματα παραγωγή πολιτικής, σημειώνοντας πως έχουν δρομολογηθεί επιστημονικές μελέτες για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του απλού ανθρώπου αλλά και μελέτες για να κατανοήσει το κόμμα πώς μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κοινωνία.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εξώδικο με…SMS για τις παραβάσεις – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή; - Έτσι θα πληρώνει ο πολίτης

Ενοικιάζεις το ακίνητο σου: Η τριπλή φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια, οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Υπάρχει τελικά ο τέλειος σύντροφος και η τέλεια σχέση; Τα βήματα πριν το πρώτο ραντεβού

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό

Άνδρας εντοπίστηκε αναίσθητος στη Χλώρακα - Άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο

Οδηγός «πετούσε» στον αυτοκινητόδρομο - Συνελήφθη 23χρονοςΑύριο η συνάντηση ΠτΔ με Μέτσολα - Θα παρακολουθήσουν μαζί τη στρατιωτική παρέλαση

Αύριο η συνάντηση ΠτΔ με Μέτσολα - Θα παρακολουθήσουν μαζί τη στρατιωτική παρέλαση

Συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα πραγματοποιήσει αύριο, 1η Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top