ΑΟΖ: Δίχως τέλος η τουρκική πειρατεία – Νέες Navtex περικυκλώνουν την Κύπρο

ΑΟΖ: Δίχως τέλος η τουρκική πειρατεία – Νέες Navtex περικυκλώνουν την Κύπρο

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (10/3) τελειώνει η τουρκική Navtex με τη δικαιολογία της οποίας εμποδίστηκε το Saipem 12.000 να προχωρήσει σε γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, χωρίς διάθεση να αναγνωρίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι «δεσμεύουν» εκ νέου περιοχές, εκδίδοντας δύο Navtex αυτή τη φορά.

Η πρώτη αρχίζει από την Κυριακή 11 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 18 Μαρτίου, ενώ η δεύτερη ξεκινά στις 22 Μαρτίου –μαζί με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ– και ολοκληρώνεται στις 29 του μηνός.

Πάντως, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί, η ευρωτουρκικής σύνοδος κορυφής στη Βάρνα τίθεται εν αμφιβόλω, ειδικά μετά την έκδοση των νέων τουρκικών Navtex.

Οι τουρκικές οδηγίες προς ναυτιλομένους αφορούν υποβρύχιες ασκήσεις και ουσιαστικά περικυκλώνουν την Κύπρο, ενώ «δεσμεύουν» και περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε Αντι-Navtex εν αναμονή κιόλας των δύο ερευνητικών σκαφών της αμερικανικής ExxonMobil που έρχονται από Χάιφα και Λαύριο.

Αλέκος Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE