ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητά για την Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητά για την Τουρκία

Στις 10.00 ώρα Βρυξελλών ξεκινά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (GAC - με τη συμμετοχή Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) για να προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, εξετάζοντας το προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο GAC θα εξετάσει το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Μαρτίου, την οποία θα ετοιμάσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Προεδρία και την Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις θέσεις απασχόλησης, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, το εμπόριο, τη φορολογία στην ψηφιακή οικονομία και τις εξωτερικές σχέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια, πριν από τη σύνοδο του Μαΐου στη Σόφια. Ως συνέχεια των συζητήσεων κατά την άτυπη συνεδρίασή τους στις 23 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο οποίος εκπροσωπεί το κράτος που ασκεί σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία, θα ενημερώσει άλλους ηγέτες σχετικά με την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων εργασιών για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με διάφορα ζητήματα σχετικά με την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όπως η πρόοδος που σημειώθηκε στην υλοποίηση της στρατηγικής για την ενιαία αγορά, η στρατηγική ψηφιακής ενιαίας αγοράς, το σχέδιο δράσης για την κεφαλαιαγορά και η ενέργεια, αλλά και συμπεράσματα σχετικά με τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2018, την έγκριση της σύστασης για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα, ιδίως την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας

Σήμερα το Συμβούλιο GAC θα εξετάσει μια συγκεφαλαιωτική έκθεση της Προεδρίας σχετικά με τις συμβολές τεσσάρων συνθέσεων του Συμβουλίου που εμπλέκονται στην τρέχουσα άσκηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η έκθεση επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες χειμερινές προβλέψεις της Koμισιόν, οι ρυθμοί ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ υπερέβησαν τις προσδοκίες πέρυσι καθώς συνεχίζεται η μετάβαση από την οικονομική ανάκαμψη στην επέκταση. Τονίζει ότι η αποφασιστική και συντονισμένη δράση πολιτικής καθώς και η ταχεία εφαρμογή της μεταρρύθμισης παραμένουν ουσιώδεις για την ενίσχυση της συνεχιζόμενης επέκτασης, τη συμβολή στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό εξάμηνο περιλαμβάνει ταυτόχρονη παρακολούθηση των δημοσιονομικών, οικονομικών και πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών κατά τη διάρκεια μιας εξαμηνιαίας περιόδου κάθε χρόνο. Με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη μέλη θα προετοιμάσουν τα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων (οικονομικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης) και τα προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης (δημοσιονομικές πολιτικές) για το τρέχον έτος. Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να συμφωνήσει να διαβιβάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχέδιο σύστασης σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να ασχοληθεί και με την επικαιροποίηση του διαλόγου της με τις πολωνικές αρχές σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Στις 20 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν δημοσίευσε την αιτιολογημένη της πρόταση βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ για το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Παράλληλα, τόνισε επίσης την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει το διάλογο με την Πολωνία και εξέδωσε συστάσεις για δράση έως τις 20 Μαρτίου. Εάν η Πολωνία λάβει διορθωτικά μέτρα εντός της προθεσμίας αυτής, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα επανεξετάσει την αιτιολογημένη πρότασή της.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top