ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο

Τετ α τετ Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο

Σημαντική για το μέλλον της ΕΕ θεωρείται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί  το μεσημέρι στο Βερολίνο, μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.

Σίγουρα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος στη Συρία, το ζήτημα της Τουρκίας, όμως το βασικό θέμα της ατζέντας τους είναι οι προτάσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης που έχει καταθέσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες και στοχεύει στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το Βερολίνο δεν έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά του και επιμένει πως ολοκληρωμένες απαντήσεις στις γαλλικές προτάσεις θα δοθούν στις αρχές Ιουνίου.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα των μεταρρυθμιστικών αυτών προτάσεων:

O κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός –με κοινό Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών- αλλά και η μεταρρύθμιση του ESM και η μετατροπή του σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Το κύριο πρόβλημα του Βερολίνου είναι πως μέσα στις τάξεις της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν δύο γραμμές. Ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Οικονομικών βλέπει πολύ πιο θετικά τις γαλλικές προτάσεις, αντίθετα η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον συντηρητικό πυρήνα του κόμματος της ώστε να μην προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις απέναντι στο Παρίσι.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως στο θέμα του κοινού Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών, η Άγκελα Μέρκελ θα αντιπροτείνει ένα «υπερσυμβούλιο» ECOFIN, στο οποίο και δεν θα συμμετέχουν μόνον Υπουργοί Οικονομικών, αλλά και οι Υπουργοί Οικονομίας.

Να σημειωθεί πως στη γερμανική κυβέρνηση, ο Χριστιανοδημοκράτης Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάγιερ, είναι στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου.

Η γερμανική πρωτεύουσα θεωρεί πως με υποχωρήσεις στα δύο αυτά ζητήματα (ESM & κοινός Ευρωπαίος ΥπΟικ) θα χαθεί σημαντικός έλεγχος στα δημοσιονομικά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, η Καγκελάριος φέρεται πως είναι θετική σε μια τέτοια προοπτική, όμως ζητά αλλαγή των ευρωπαϊκών συμφωνιών, έλεγχο από τα Κοινοβούλια εάν πρόκειται να δοθεί βοήθεια σε υπό κρίση χώρες και απόλυτη ανεξαρτησία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν πως είναι σίγουρο ότι και οι δύο πλευρές θα αναγκασθούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Μακρόν θα υπάρξει όπως έχει γίνει γνωστό στις 14.00.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top