ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: «Το Ιράν δεν έχει θέση στη Συρία»

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: «Το Ιράν δεν έχει θέση στη Συρία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα (28/5) ότι θα ζητήσει σε μερικές ημέρες από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας να τον υποστηρίξουν στη μάχη εναντίον της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στη Συρία.

Ο Νετανιάχου θα μεταβεί στη Γαλλία και στη Γερμανία από την 4η ως την 6η Ιουνίου, για συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να περιστραφούν γύρω από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, χώρα που γειτονεύει με το Ισραήλ.

"Θα παρουσιάσω τη θέση μας για την ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να εγκαταστήσει (στρατεύματα) στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των μελών του κόμματός του που έχουν εκλεγεί στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

"Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η θέση μας είναι σαφής: δεν υπάρχει θέση για την παραμικρή ιρανική στρατιωτική παρουσία σε κανένα τμήμα της Συρίας", επέμεινε.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συμπλήρωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ότι θα συμμετάσχει στην έναρξη της περιόδου ανταλλαγών Γαλλίας-Ισραήλ, μιας σειράς εκδηλώσεων με σκοπό να τονωθούν οι πολιτισμικές και επιστημονικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τη 10η Μαΐου πλήγματα εναντίον δεκάδων θέσεων του ιρανικού στρατού στη Συρία, όπως υποστήριξε, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις, από τις ιρανικές δυνάμεις κατ` αυτόν, ρουκετών εναντίον θέσεών του στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.