Ανακοίνωση Υπ. Υγείας για μεταφορά υπέρβαρου ασθενή – «Πάνω από 200 κιλά και πλατύς»

Ανακοίνωση Υπ. Υγείας για μεταφορά υπέρβαρου ασθενή – «Πάνω από 200 κιλά και πλατύς»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα της μεταφοράς του υπέρβαρου ασθενή από το Γ.Ν. Λάρνακας στη Λευκωσία.

Σε σχέση με δημοσίευμα στον Τύπο, στο οποίο καταγγέλλεται ότι ασθενοφόρο του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να μεταφέρει ασθενή από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

  1. Ο επί καθήκοντι ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ζήτησε από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων να μεταφέρει ασθενή με νοσογόνο παχυσαρκία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας του από Εντατικολόγο.
  2. Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν πάνω από 200 κιλά και πλατύς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μεταφορά του στο φορείο του ασθενοφόρου.
  3. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κατασκευαστή των ασθενοφόρων, αυτά μπορούν να μεταφέρουν βάρος μέχρι 181,2 κιλά. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, εάν επιχειρηθεί η μεταφορά ασθενούς με βάρος που υπερβαίνει το καθορισμένο, συντρέχει μεγάλος κίνδυνος πτώσης και τραυματισμού του.
  4. Με βάση τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων εισηγήθηκε, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας του ασθενούς, αλλά και με γνώμονα την ασφάλειά του, τη μεταφορά Εντατικολόγου, έτσι ώστε ο ασθενής να εξεταστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
  5. Στη συνέχεια, και χωρίς να υπάρξει εκ νέου επικοινωνία με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, κλήθηκε ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο και μετέφερε τον ασθενή στην Λευκωσία, με δική του ευθύνη.

Τονίζεται ότι στην Κύπρο, λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού περιστατικών που αντιμετωπίζονται, δεν υπάρχει, ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα, ασθενοφόρο που να πληροί τις προδιαγραφές για μεταφορά ασθενών με μεγαλύτερο των 181,2 κιλών. Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν διαθέτουν κανένα, η Αγγλία διαθέτει μόνο δύο, η Αμερική και η Αυστραλία μόνο τέσσερα.

Είναι λυπηρό κάποιοι να προβαίνουν σε καταγγελίες και να εγείρουν θέμα εκ του μη όντως, εκμηδενίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το έργο που επιτελείται από αυτήν αναγνωρίζεται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ως εξαίρετο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό σε οριακή καμπή: Νίκος Χριστοδουλίδης και Αντόνιο Γκουτέρες συναντώνται στις Βρυξέλλες - Προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών

Κυπριακό σε οριακή καμπή: Νίκος Χριστοδουλίδης και Αντόνιο Γκουτέρες συναντώνται στις Βρυξέλλες - Προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών

Σε μια χρονική συγκυρία όπου το Κυπριακό παραμένει εγκλωβισμένο σε παρατεταμένη στασιμότητα, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα στις Βρυξέλλες, αποκτά χαρακτήρα πέραν του τυπικού. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση με σαφή στόχευση: να επαναφέρει το Κυπριακό σε τροχιά ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σε μια περίοδο όπου το αδιέξοδο παγιώνεται και οι αποκλίσεις βαθαίνουν.

BEST OF TOTHEMAONLINE