ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμευση από ελληνική Κυβέρνηση για λογαριασμό υπέρ πυρόπληκτων

Δέσμευση από ελληνική Κυβέρνηση για λογαριασμό υπέρ πυρόπληκτων

Αυστηροί και σαφείς οι όροι ελέγχου του λογαριασμού υπέρ των πυρόπληκτων, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αυστηροί θα είναι οι όροι ελέγχου του ειδικού λογαριασμού για την υποστήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση του ειδικού λογαριασμού υπέρ των πυρόπληκτων, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι διαχειριστής του λογαριασμού θα είναι μια τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

«Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει ομάδα ορκωτών λογιστών, που κάθε έξι μήνες θα κάνει καταγραφή των κινήσεων του συγκεκριμένου λογαριασμού και θα καταθέτει τις κινήσεις αυτές αλλά και την έκθεση στην οποία θα καταλήγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο – ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο ίδιος, «το Ελεγκτικό Συνέδριο θα βγάζει ένα πόρισμα, δικαστική απόφαση, η οποία θα περιγράφει εάν και κατά πόσο οι κινήσεις του λογαριασμού αντιστοιχούν στον σκοπό για τον οποίο ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει ανοιχτεί». Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οι συγκεκριμένοι τρόποι ελέγχου και διαχείρισης του λογαριασμού θέτουν «τους θεσμικούς όρους διαφάνειας, αλλά και τις θεσμικές εγγυήσεις ώστε να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα τα οποία είχαμε στο παρελθόν».

«Νομίζω ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι υπέρ αρκετό για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, οι οποίοι θα δώσουν τα χρήματά τους ακόμη και από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν τους πληγέντες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο «πολύ μεγάλο κύμα συμπαράστασης και τα αιτήματα από ξένες κυβερνήσεις, από ξένους οργανισμούς, από εταιρείες, από επιχειρηματίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να βοηθήσουν και για την αποκατάσταση και για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στον λογαριασμό με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, εφόσον υπάρξει επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη, η οποία δεν καλύπτεται από τον ειδικό λογαριασμό, το ελληνικό κράτος «θα αξιοποιήσει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τα σχετικά κονδύλια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση της περιοχής και τον ανασχεδιασμό της και την ανοικοδόμηση όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές».

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο διαχείρισης του ταμείου υπέρ των πυρόπληκτων στις πυρκαγιές του 2007, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Εγώ δεν θέλω να κάνω σχόλια για τον λογαριασμό του 2007, νομίζω ότι είναι μια ιστορία για την οποία οι πολιτικές ευθύνες έχουν καταγραφεί, δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουμε ξανά αυτή τη συζήτηση», ενώ τόνισε ότι οι όροι ελέγχου του λογαριασμού του 2018 είναι «όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και σαφείς και αυστηροί».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top