ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφρίκα: 'Κινδυνεύει το παπουτσόσυκο στα κατεχόμενα λόγω ασθένειας στα Βαρώσια'

Αφρίκα: 'Κινδυνεύει το παπουτσόσυκο στα κατεχόμενα λόγω ασθένειας στα Βαρώσια'

Στους αρμόδιους των ΗΕ και στην «προεδρία» θα αποστείλουν ενημερωτική επιστολή οι αρμόδιοι για την καταστροφή των παπουτσόσυκων (babutsa στα τουρκοκυπριακά) λόγω ενός εντόμου, του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς (επιστημονικά ονομάζεται Dactylopius opuntiae), που εντοπίστηκε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πριν από 3 χρόνια, αλλά ο τουρκικός στρατός δεν δίδει άδεια για ψεκασμό.

Ωστόσο ο «πρόεδρος» του «επιμελητηρίου γεωπόνων», Μεχμέτ Ερτζίλασουν δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος ψεκασμός εντός των Βαρωσίων έχει γίνει αλλά δεν έγινε έλεγχος για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Αφρίκα που επικαλείται δημοσίευμα της τ/κ ηλεκτρονικής ιστοσελίδας gazetta Kıbrıs, το έντομο που «γεννήθηκε» και μεγάλωσε στα Βαρώσια, εξαπλώνεται συνεχώς εκτός της περιοχής σε «βορρά» και «νότο», αλλά παρά τα αιτήματα των ειδικών για ψεκασμό ώστε να αντιμετωπισθεί το έντομο εν τη γένεσή του, ο τουρκικός στρατός που ελέγχει την περιοχή, δεν δίδει άδεια. Με την επιστολή τους οι ειδικοί θα ζητούν την εξεύρεση τρόπων λύσης του προβλήματος με το δημοσίευμα να τονίζει την σημασία που έχει το παπουτσόσυκο στην παράδοση της Κύπρου και το καλό που κάνει στην ενδυνάμωση του κυκλοφορικού συστήματος αίματος, την αποτροπή κάποιων ειδών καρκίνου, την απώλεια βάρους αλλά και τον περιορισμό του κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Ο «πρόεδρος» του «επιμελητηρίου γεωπόνων», Μεχμέτ Ερτζίλασουν ανέφερε στην τ/κ ιστοσελίδα gazetta Kıbrıs ότι το έντομο του ψευδόκοκκου έχει εξαπλωθεί μέχρι το Τζιάος, δηλώνοντας ότι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν πήραν άδεια από το στρατό να εισέλθουν στα Βαρώσια για έρευνα ώστε να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος. «Λόγω της ασθένειας σε κάποια μέρη δεν υπάρχει καν πράσινο. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας». Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τρομακτικές, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι μετά τη διαπίστωση της εξάπλωσης της ασθένειας στα Βαρώσια, το «επιμελητήριο» συναντήθηκε με το «δήμο» Αμμοχώστο, το «υπουργείο γεωργίας» και τη «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» και καταστρώθηκε ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, σημείωσε ο Ερτζίλασουν, λέγοντας για πρώτη φορά τον Ιούνιο προχώρησαν σε ψεκασμό εντός των Βαρωσίων ενώ ο «δήμος» Αμμοχώστου προέβη σε ψεκασμό εκτός της κλειστής περιοχής.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μετά τον ψεκασμό δεν έγινε κανένας έλεγχος ακόμα στην περιοχή των Βαρωσίων, λέγοντας ότι ο ψευδόκοκκος μπορεί να περάσει με τον ψεκασμό αλλά θα χρειαστεί εντατική και συνεχή προσπάθεια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top