Παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε την Πέμπτη (4/10) στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια Έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2017.

Παραδίδοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Ανδρέας Πουλικκάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΡΑΕΚ συνεχίζει το έργο της με την ενεργειακή μεταρρύθμιση της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε πλαίσιο για την αγορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) προχωρεί με την εισαγωγή του.

Είπε ακόμη ότι η ΡΑΕΚ έχει θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού προς τους διαχειριστές, με καταληκτική ημερομηνία για έναρξη νέας αγοράς την 1η Ιουλίου 2019. Δήλωσε δε ότι αυτό αφορά στη δημιουργία λογισμικών από τους διαχειριστές για να ελέγχουν την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε ότι έχουν αδειοδοτηθεί εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για αντιμετώπιση καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Ο κ. Πουλικκάς είπε εξάλλου ότι πέρσι η ΡΑΕΚ ενέκρινε σοβαρές μειώσεις στις βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ, της τάξης του 6%, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε αυξήσεις υπήρξαν μέχρι το 2018 οφείλονται εξ ολοκλήρου στη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΡΑΕΚ έχει ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την αναδιάρθρωση του Γραφείου της, κάτι που στηρίζεται σε μελέτες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τη ΡΑΕΚ για το έργο της, είπε ότι «έχω εξετάσει και την πρόοδο που παρατηρείται και την άψογη επιτέλεση των καθηκόντων σας, αλλά και την αυστηρότητα που σας διακρίνει στις οδηγίες που εκδίδετε και τις προσπάθειες για βελτίωση του συστήματος, και είμαι ικανοποιημένος από το έργο το οποίο επιτελείτε».

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπαίνουν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν τα ξημερώματα τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ αυτών, το υπόγειο συγκρότημα του Φορντό, το μεγάλο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ και μια εγκατάσταση κοντά στο Ισφαχάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Φορντό καταστράφηκε πλήρως, καλώντας παράλληλα τους Ιρανούς σε ειρήνη, διαφορετικά – όπως είπε – τα επόμενα χτυπήματα θα είναι ισχυρότερα. Αποφασισμένο για αντίποινα εμφανίζεται το Ιράν. Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητας τις εξελίξεις υπό το φόβο για ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη στην περιοχή.