ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλλής: 'Έκκληση προς οικογένειες να δώσουν DNA για ταυτοποίηση των νεκρών του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας'

Καλλής: 'Έκκληση προς οικογένειες να δώσουν DNA για ταυτοποίηση των νεκρών του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας'

Τον Ιούλιο του ’74 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε το ψυχιατρείο Αθαλάσσας, αφήνοντας πίσω της 32 θύματα, ανάμεσά τους και Τ/κ ασθενείς. Από τους 32 νεκρούς έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τα οστά 17 ανθρώπων σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες.

Έντεκα οστά εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο πίσω από το σημερινό νεκροτομείο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άλλα έξι σε τρεις χωριστούς τάφους απέναντι από το νεκροτομείο. Σε εκείνο μάλιστα το σημείο, κοντά στον κρατήρα που άφησαν πίσω τους οι βομβαρδισμοί, εντοπίστηκε ανέπαφο μέρος του δαπέδου ενός από τους θαλάμους γυναικών του Ψυχιατρείου.

Με τη βοήθεια των επιστημόνων άρχισαν οι ταυτοποιήσεις λειψάνων, ωστόσο παρατηρείται δυστοκία στη διαδικασία καθώς πρέπει να δώσουν γενετικό υλικό οι οικογένειες των θυμάτων. Αυτή ήταν και η έκκληση του Ξενοφώντα Καλλή, του συμβούλου του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου και του ανθρώπου που γνωρίζει όσο κανένας άλλος την ιστορία των αγνοουμένων και έχει ταυτιστεί με τις προσπάθειες για εντοπισμό τους και παράδοση των οστών στις οικογένειες.

Ο κ. Καλλής βρέθηκε και πάλι σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για να ενημερώσει ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, για τις εκταφές που έγιναν και την πορεία των ταυτοποιήσεων. Η επίσκεψη έγινε κάτω από την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια οργανώσει τις συναντήσεις των κομμάτων από τις δύο κοινότητες.

Εξήγησε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονταν και τρεις Τ/κ ασθενείς, ότι άρχισαν οι πρώτες ταυτοποιήσεις από τα λείψανα που είχαν εκταφεί και μεταξύ των ταυτοποιήσεων περιλαμβάνονται και τα λείψανα ενός Τ/κ που ήταν ασθενής το ‘74 στο Ψυχιατρείο, και του οποίου η οικογένεια έδωσε δείγματα γενετικού υλικού και άλλα στοιχεία.

Πρόσθεσε ότι τα λείψανα των έξι ατόμων που εντοπίστηκαν σε τρεις ξεχωριστούς τάφους μεταφέρθηκαν στον ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Εγκωμη, και δείγματα στάληκαν στο Ινστιτούτο για εξετάσεις DNA.

«Έχουν γίνει οι πρώτες ταυτοποιήσεις και αναμένονται και άλλες, έχουμε 17 λείψανα και μέχρι στιγμής 7 ταυτοποιήσεις, αλλά όπως ανέφερα ο κατάλογος με τους 32 έγινε Σεπτέμβριο και δεν έγινε με βάση την ταυτότητα των ατόμων που είχαν ταφεί, δεν είναι αντιπροσωπευτικός κατάλογος και ναι η έκκλησή μου είναι να δώσουν πληροφορίες οι οικογένειες, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλες οικογένειες που για δικούς τους λόγους δεν έχουν δηλώσει (ότι έχασαν δικούς τους)», ανέφερε ο κ. Καλλής.

Σε ερώτηση διευκρίνισε ότι η δυστοκία που παρατηρείται στις ταυτοποιήσεις δεν οφείλεται στη ποιότητα των λειψάνων και ότι όλα τα λείψανα που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, έχουν όλα αποδώσει DNA.

«Επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα λείψανα, παρόλο που ήταν ταλαιπωρημένα, και λόγω των φαρμάκων, αλλά έχουν αποδώσει (γενετικό υλικό). Για να γίνει ταυτοποίηση χρειαζόμαστε αντίστοιχο γενετικό υλικό από οικογένειες, εξ ου και η έκκληση, οποιαδήποτε οικογένεια είχε δικό τους άτομο στην περιοχή του ψυχιατρείου Αθαλάσσας τον Ιούλιο του ‘74 και τον αναζητούν, να επικοινωνήσουν με το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας», δήλωσε ο κ. Καλλής.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καλλής είπε ότι ο κατάλογος με τις 32 καταχωρήσεις των νεκρών του Ψυχιατρείου δεν είναι ακριβής και όντως υπάρχουν πληροφορίες για κάποιες ταφές στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

«Όλα αυτά διερευνώνται, συλλέγονται επιπρόσθετα στοιχεία, αλλά το πιο σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι να τακτοποιήσουμε αυτά τα λείψανα που βρήκαμε και έτσι θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση και τα επόμενα βήματα», εξήγησε.

Ανέφερε ότι οι εκσκαφές που γίνονται αυτή την στιγμή στις ελεύθερες περιοχές εκσκαφές θα συνεχιστούν εκεί και όπου υπάρχουν πληροφορίες, ώστε να δοθούν απαντήσεις και στην τελευταία οικογένεια.

«Τώρα οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για κάποιες εκταφές που μπορεί να γίνουν στην επαρχία Πάφου και αφορούν τους βομβαρδισμούς του νοσοκομείου Παχυάμμου τον Αύγουστο του 1964 από τουρκική αεροπορία, εμείς και για θέμα χρόνου αλλά και αποτελεσματικότητας, κάνουμε σε βάθος έρευνες όχι μόνο για εντοπισμό λειψάνων, αλλά και για να εντοπίζονται με το σωστό τρόπο και τον πλέον ανώδυνο και να γίνονται οι αναλύσεις το συντομότερο και να δίνονται οι απαντήσεις στις οικογένειες, για να κλείνει αυτό το κεφάλαιο», κατέληξε ο κ. Καλλής.

Τα ε/κ και τ/κ κόμματα κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν για την επίσκεψη το οποίο ανέγνωσε ο Πρέσβης της Σλοβακίας Jan Skoda. Σε αυτό αναφέρεται ότι τα κόμματα εκφράζουν τη θλίψη τους για όλα τα θύματα των στρατιωτικών ενεργειών στο νησί και ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ΔΕΑ για ταυτοποίηση των λειψάνων όλων των αγνοουμένων, πολιτών και στρατιωτών, ώστε να δοθεί τέλος στο πόνο των οικογενειών τους.

Τα κόμματα απευθύνουν επίσης έκκληση σε Ε/κ και Τ/κ που ενδεχομένως να έχουν πληροφορίες για αγνοούμενους και χώρους ταφών να τις δώσουν στους αρμοδίους για να προχωρήσει η διαδικασία. Επίσης εκφράζουν την πεποίθηση ότι έφτασε η ώρα για να σκεφτούν σοβαρά και οι δύο κοινότητες το ενδεχόμενο ανέγερσης ενός μνημείου συμφιλίωσης, στη μνήμη όλων των θυμάτων της διένεξης στην Κύπρο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου τον οποίο ανέγνωσε στενή του συνεργάτιδα. Ανέφερε ότι θεωρεί απαράδεκτο αλλά και απάνθρωπο , ύστερα από τόσα χρόνια , οι οικογένειες να περιμένουν νέα για τους αγαπημένους τους και οι νεκροί να μην μπορούν να ταφούν σύμφωνα με τα θρησκευτικά έθιμα και παραδόσεις.

Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί το θέμα των αγνοουμένων ως καθαρά ανθρωπιστικό και σημείωσε πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την τραγωδία να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΔΕΑ. Πρόσθεσε ότι και οι οικογένειες αυτών των ατόμων έχουν δικαίωμα να μάθουν για τους δικούς τους ανθρώπους και ότι το γραφείο του κάνει ό, τι είναι δυνατό για να τις βοηθήσει. Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι ο ανθρώπινος πόνος είναι ο ίδιος, είτε είσαι Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος και ότι αυτή η προσέγγιση καθοδηγεί τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του γραφείου του.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top