ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικές πατάτες βαφτίζονται ως Κυπριακές

Ελληνικές πατάτες βαφτίζονται ως Κυπριακές

Εντός των ημερών στο Υπουργικό το σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας.

Δεν κλείνει για την κυκλοφορία αλλά βελτιώνεται, στο πλαίσιο του σχεδίου της αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα το επίμαχο σημείο στην περιοχή του Ακάμα, όπου το περασμένο Σάββατο ζεύγος παραθεριστών σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα δήλωσε, σήμερα, Τρίτη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τελικό στάδιο ετοιμασίας και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει ανάπτυξη ή βελτίωση υποδομών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, υποδομές οι οποίες θα διευκολύνουν την επίσκεψη και την εμπειρία των επισκεπτών στο χώρο του Εθνικού Δασικού Πάρκου, καθιστώντας την εκεί εμπειρία τους ευχάριστη και πιο ασφαλή».

Όπως είπε ο Υπουργός, «μέσα στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η βελτίωση δρόμων συνολικού μήκους πέραν των 88 χιλιομέτρων ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και το επίμαχο σημείο και μάλιστα έχουν προϋπολογιστεί τα χρήματα για να γίνουν αυτές οι βελτιώσεις».

Περιλαμβάνονται, επίσης, μια σειρά από άλλες δομές, οι οποίες θα διευκολύνουν τον επισκέπτη, όπως κέντρα πληροφόρησης, σημεία θέας, χώροι στάθμευσης, χώροι υγιεινής, αναψυκτήρια και διάφορες άλλες υποδομές, ενώ παράλληλα προβλέπει και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων διατήρησης της πολύ σπουδαίας βιοποικιλότητας που φιλοξενεί το Δασικό Πάρκο Ακάμα.

Ο κ. Καδής είπε ότι «όλα αυτά κατατίθενται τις επόμενες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο για να έχουμε την έγκριση των βασικών αρχών του Σχεδίου και το τελικό Σχέδιο θα εγκριθεί μαζί με το τοπικό σχέδιο, το οποίο επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Πρόσθεσε πως «αναμένεται ότι η διαδικασία για όλες αυτές τις βελτιώσεις και τη δημιουργία των υποδομών, θα αρχίσει αμέσως».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον λήφθηκε υπόψη προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου, ο κ. Καδής, είπε ότι «με τους Προέδρους των κοινοτήτων είχα αρκετές συναντήσεις και επαφές και ο στόχος ήταν το σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

«Σίγουρα θέλουμε να έχουμε και τη συναίνεση και τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και αυτό έγινε μέσα από τις συναντήσεις που είχαμε και θεωρούμε ότι το σχέδιο που θα καταθέσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεντρώνει τη στήριξη και τη συναίνεση των κοινοτήτων και ήταν για αυτό που διαβουλευτήκαμε μαζί τους, τους τελευταίους μήνες», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν το επίμαχο σημείο του δρόμου στον Ακάμα θα κλείσει, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «ο προσανατολισμός μας είναι να βελτιωθεί ο δρόμος στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα».

Εξήγησε ότι «θα βελτιωθεί ούτως ώστε να είναι προσβάσιμος για τα οχήματα των επισκεπτών και τα οχήματα του πάρκου γιατί θα υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και ρυθμίσεις ως προς το πώς θα διακινείται κάποιος μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα».

Επικαιροποίηση Στρατηγικής για το υδατικό

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικαιροποίηση της στρατηγικής για το υδατικό, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση «η οποία λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα αυτά που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και από το γεγονός ότι φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια ως προς το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε «πως φαίνεται ότι έχουμε συνεχώς λιγότερες ποσότητες βροχής μέσα στην επόμενη περίοδο και παράλληλα λαμβάνουμε υπόψη μας τις αυξημένες ανάγκες, άρα έχουμε από τη μια λιγότερες ποσότητες νερού και από την άλλη περισσότερες ανάγκες».

«Αυτή τη διαφορά πρέπει να την καλύψουμε και με καλύτερη διαχείριση των υδατικών μας πόρων αλλά και με αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η επικαιροποιημένη στρατηγική «δανείζεται», μεταξύ άλλων και καλές πρακτικές που υιοθέτησε το γειτονικό Ισραήλ.

Σημείωσε ότι βασικά στοιχεία της στρατηγικής είναι «η εξοικονόμηση πόρων, η πιθανή αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης του νερού, η καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων που διοχετεύονται στη γεωργία και όπως έχουμε δει στο Ισραήλ υπάρχουν συστήματα άρδευσης, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ποσότητα του νερού όχι που χρειάζεται μια φυτεία αλλά που χρειάζεται το κάθε φυτό ξεχωριστά».

Επίσης, στην επικαιροποιημένη στρατηγική, «περιλαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση των διαρροών, με το Ισραήλ να φθάνει μόλις στο 3% που θεωρούνται μηδενικά, ενώ στη δική μας περίπτωση έχουμε σημαντικές διαρροές και αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης νερού, με το Ισραήλ εδώ να είναι προπονητής, με ποσοστό διαρροών περί το 90%».

Τέλος, «συζητείται η δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Υδάτων κι ενός Συμβουλίου Ασφάλειας για το νερό που διοχετεύεται στα σπίτια μας για ύδρευση».

Κυπριακές πατάτες – Ελληνική αγορά

Το θέμα της «βάφτισης» από αγρότες στην Ελλάδα με κοκκινόχωμα, μη κυπριακών πατατών ως κυπριακών, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των πατατών της Κύπρου και ιδιαίτερα αυτών της κοκκινογής, θα συζητήσουν την, Τετάρτη, στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση στη Λευκωσία ο Υπουργός Γεωργίας και ο ομόλογός του της Ελλάδας, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο.

«Λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των κυπριακών πατατών και ιδιαίτερα της κοκκινογής το προϊόν αυτό έχει ψηλές τιμές στην αγορά και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά οι κυπριακές πατάτες τιμολογούνται πολύ ψηλά λόγω της ποιότητάς τους», είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Πρόσθεσε ότι «η στρέβλωση που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι όταν πατάτες με προέλευση όχι κυπριακή ‘βαφτίζονται’ σε λάσπη, η οποία περιλαμβάνει κοκκινόχωμα και στη συνέχεια να πωλούνται ως κυπριακές».

Όπως είπε ο κ. Καδής, «αυτή τη στρέβλωση την έχω ήδη συζητήσει με τον προκάτοχό του νυν Υπουργού Γεωργίας της Ελλάδας που φθάνει αύριο Τετάρτη στην Κύπρο και είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε γιατί χρειάζεται η συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Σημείωσε ότι «επειδή όλα αυτά τα θέματα θέλουμε να τα βλέπουμε σε ένα περιβάλλον πλήρους διαφάνειας έχουμε καλέσει και τις Αγροτικές Οργανώσεις να είναι παρούσες στη συνάντηση που θα έχουμε με τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας ώστε να μεταφέρουν από πρώτο χέρι τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τα στοιχεία που έχουν για αυτό το ζήτημα για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται».

Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας το ζήτημα αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, «γιατί επηρεάζει την εικόνα ενός πολύ σημαντικού γεωργικού προϊόντος της Κύπρου, όπως η πατάτα της κοκκινογής» ενώ ήδη κάποιες υποθέσεις έχουν καταγγελθεί και διερευνώνται υποθέσεις και στόχος είναι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας για πάταξη του φαινομένου αυτού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top