ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν άνοιγμα οδοφραγμάτων Αναστασιάδης-Ακιντζί - ΕΓΓΡΑΦΟ

Συμφώνησαν άνοιγμα οδοφραγμάτων Αναστασιάδης-Ακιντζί - ΕΓΓΡΑΦΟ

Ολοκληρώθηκε στις γύρω στις 12:15 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας-Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου αποφάσισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είπε επίσης πως στην κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της πατρίδας τους, προσθέτοντας πως "υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως κατά τη συνάντηση ανέπτυξε τις απόψεις του για την αποκέντρωση των εξουσιών ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση.

Σημείωσε επιπλέον πως μπορεί να ξανασυναντηθούν στις 12 Νοεμβρίου εάν υπάρξει πρόοδος σε θέματα που αφορούν το ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία.

Ανέφερε πως για το θέμα αυτό ο κ. Ακιντζί του είπε πως ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ε/κ πλευρά. "Αν έτσι συμβαίνει, τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ακόμα ενός ΜΟΕ που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μιαν ακόμη συνάντηση ενδεχόμενα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική με την έννοια ότι ελεύθερα αντάλλαξαν απόψεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ των δυο ηγετών για το μέλλον της πατρίδας μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως "υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί".

Ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή στάσης από την τ/κ πλευρά ώστε να βοηθηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εάν έχει διαπιστώσει ότι ο κ. Ακιντζί είναι πιο διαλλακτικός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως "αυτό που αναμένουμε και οι δυο είναι την έλευση της κ. Λουτ και τις ενδεχόμενες προτάσεις που θα φέρει προκειμένου να διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου".

Σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την αποκέντρωση εξουσιών, "έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια λειτουργική λύση, η οποία να μπορεί να είναι και διάρκειας και να είναι μια λύση που δημιουργεί ένα κράτος απόλυτα συμβατό με τα όσα η ΕΕ αξιώνει αλλά και απόλυτα λειτουργικό".

Κληθείς να πει ποιά ήταν η ανταπόκριση του κ. Ακιντζί σε αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως όλη η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα φιλικό κλίμα και επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι "αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος".

Ανέφερε πως αυτό που εξήγησε στον κ. Ακιντζί είναι όσα ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, "έτσι ώστε με την αποκέντρωση να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη από τη μια των Τ/κ ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Ε/κ, που αποτελούν την πλειοψηφία, από την άλλη των ανησυχιών της ε/κ πλευράς ότι με την άσκηση του δικαιώματος της θετικής ψήφου πιθανόν να έχουμε ένα δυσλειτουργικό κράτος και, συνεπώς, ανησυχίες που θα οδηγήσουν είτε τη μια είτε την άλλη κοινότητα, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, σε απόρριψη της όποιας λύσης».

Είπε πως δεν θα ήθελε να μπει σε πολλές λεπτομέρειες που μέσα από ένα ελεύθερο διάλογο αναπτύσσονται. "Αυτό που έχει σημασία είναι η προσήλωσή μας στο να εξευρεθεί μια λειτουργική λύση που επιτέλους να επανενώνει τον λαό μας και, γενικότερα, να δημιουργεί τις προοπτικές για το σύνολο του κυπριακού λαού», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η συζήτησή του με τον κ. Ακιντζί αποσαφηνίζει την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου ή αν είναι από την Τουρκία που θα προέλθει η όποια εξέλιξη για επανέναρξη, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε σχόλια που δεν θα ήταν ωφέλημα "για αυτό που προσδοκούμε και επιδιώκουμε, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς».

Ερωτηθείς από πού θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος, αρκέστηκε να πει πως ήταν μια δημιουργική συνάντηση.

Σε ερώτηση αν έχει μετακινηθεί το τουρκικό φυλάκιο ώστε να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «θα είστε μάρτυρες του τι θα επακολουθήσει στις 12 Νοεμβρίου».

Κληθείς να πει αν θα μεταβεί μαζί με τον κ. Ακιντζί επί τόπου όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι εάν υπάρξει κάποια πρόοδος σε θέματα συγκεκριμένου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης να συναντηθούμε στις 12 (Νοεμβρίου), αλλά επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο θα εξευρεθεί λύση στο θέμα» της κινητής τηλεφωνίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας υπήρχε πρόβλημα με το πρόθεμα του αριθμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν ήταν το πρόθεμα του αριθμού, ήταν η διασύνδεση, και από ό,τι μου είπε ο κ. Ακιντζί, ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν έτσι συμβαίνει, τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ακόμα ενός ΜΟΕ που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μια ακόμα συνάντηση, ενδεχόμενα», όπως σημείωσε.



 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top