ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζερσάι: «Το σημαντικό βήμα είναι όταν ξεκινήσουν οι έρευνες της Τουρκίας»

Οζερσάι: «Το σημαντικό βήμα είναι όταν ξεκινήσουν οι έρευνες της Τουρκίας»

Το σημαντικό βήμα θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις γύρω από την ‘τδβκ’, δήλωσε ο ‘υπέξ’ Κουντρέτ Οζερσάι ενώ χαρακτήρισε ως αλλαγή παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο τη γεώτρηση που ξεκίνησε σήμερα ο Πορθητής.

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “η σημερινή γεώτρηση “πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή του παιχνιδιού, μια αλλαγή παραδείγματος”. “Στο παρελθόν η ε/κ πλευρά έκανε κάτι και εμείς διαμαρτυρόμασταν, λέγαμε ότι επιφυλασσόμαστε για τα δικαιώματά μας. Όταν οι Ε/Κ έκαναν συμφωνίες με γειτονικές χώρες για την ΑΟΖ εμείς διαμαρτυρόμασταν, για τις αδειοδοτήσεις διαμαρτυρόμασταν, για τις σεισμικές έρευνες διαμαρτυρόμασταν. Μέχρι σήμερα η ντε φάκτο κατάσταση ήταν πάντοτε εναντίον μας. Τώρα με αυτή την εξέλιξη και την αγορά του γεωτρύπανου από την Τουρκία και με το δεύτερο γεωτρύπανο που θα προστεθεί σύντομα πλέον είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας. Η ΤΡΑΟ στο πλαίσιο της αδειοδότησης που δώσαμε στην Τουρκία θα ξεκινήσει πλέον γεωτρήσεις στο όνομα της ‘τδβκ’ και μέσα στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας της Κύπρου. Ασφαλώς αυτές οι γεωτρήσεις ξεκινούν στις περιοχές της Τουρκίας αλλά το σημαντικό βήμα θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις γύρω από την ‘τδβκ’”, ανέφερε..

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι από εδώ και στο εξής δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να σταματήσει τις έρευνές της Τουρκίας στη θάλασσα με τη δικαιολογία ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. “Στο παρελθόν δυστυχώς τα δικαιώματά μας παραβιάστηκαν κατά κάποιο τρόπο. Για την επόμενη περίοδο τώρα η προηγούμενη πρόταση που κάναμε ισχύει ακόμη. Αν πραγματικά αυτό θέλουν, παρακαλώ, ας έρθουν και να κάνουμε τις γεωτρήσεις γύρω από το νησί μαζί. Τ/Κ και Ε/Κ να διαβουλευτούμε και να κάνουμε μαζί αυτές τις έρευνες και οι δύο μας να μοιραστούμε από κοινού το κόστος και τις φυσικές πηγές πλούτου. Η πρότασή μας ισχύει ακόμη. Αλλά αν δεν το βλέπουν θετικά, εμείς μαζί με την Τουρκία δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει τα κάθε είδους βήματά μας με τη δικαιολογία τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top