ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕ για Brexit: «Ένα σημαντικό κράτος εγκαταλείπει την ΕΕ»

ΚΕ για Brexit: «Ένα σημαντικό κράτος εγκαταλείπει την ΕΕ»

Η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ που εγκρίθηκε σήμερα  δεν είναι ένα ορόσημο που μας χαροποιεί καθώς ένα σημαντικό Κράτος Μέλος εγκαταλείπει την ΕΕ, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον Τύπο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι από τη σκοπιά της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικότερα, "θα πρέπει να εκφράσουμε ικανοποίηση διότι το πρωτόκολλο για τις βρετανικές βάσεις, που είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης, διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην περιοχή των βάσεων, στους τομείς που προβλέπονται από το πρωτόκολλο 3 της πράξης προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, με άλλα λόγια τα νομικά δικαιώματα των Κυπρίων και των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις βάσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά".

"Οι 27 ηγέτες έχουν αποφασίσει και έχουν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης", είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι "είναι θετικό ότι καταλήγουμε σε μια συμφωνία για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν είναι βέβαια ένα ορόσημο που μας χαροποιεί καθώς ένα σημαντικό Κράτος Μέλος εγκαταλείπει την ΕΕ".

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι "επιδεικνύεται σεβασμός στη βούληση του βρετανικού λαού ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσονται τα δικαιώματα της ίδιας της ΕΕ", κάνοντας λόγο για "συνολικά ένα  ισοζυγισμένο κείμενο συμφωνίας αποχώρησης που θα καθοδηγήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το ΗΒ και μια πολύ σημαντική πολιτική διακήρυξη για τη όσο γίνεται στενότερη μελλοντική σχέση".

"Ταυτόχρονα όμως διαφυλάσσονται η ακεραιότητα της έννομης τάξης της ΕΕ, όσο και η αυτονομία στους σχεδιασμούς και τη λήψη αποφάσεων", ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν και κατά πόσο υπάρχει τρόπος να ανατραπεί η τρέχουσα διαδικασία αποχώρησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι "τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης και η έγκριση από το ίδιο το βρετανικό κοινοβούλιο".

"Εκφράζεται αισιοδοξία ότι εφόσον η απόφαση του βρετανικού λαού και της βρετανικής κυβέρνησης είναι δεδομένη η συμφωνία θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τους Βρετανούς", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι "η επιθυμία είναι η αποχώρηση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, αλλά και στη συνέχεια γιατί τώρα ξεκινάνε οι συζητήσεις, με βάση την πολιτική διακήρυξη, να οικοδομηθεί μια όσο γίνεται πιο στενή μελλοντική σχέση".

Καταλήγοντας, είπε ότι στον ορίζοντα βρίσκεται η θέληση για το σεβασμό της απόφασης του ΗΒ και όχι κάτι διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαφυλαχθούν και όλα τα δικαιώματα της Ένωσης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top