ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απουσία του Υπουργού ακύρωσε την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου

Η απουσία του Υπουργού ακύρωσε την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου

Δεν συνεδρίασε η Επιτροπή Ελέγχου λόγω απουσίας του Υπουργού Υγείας ο οποίος επικρίθηκε από βουλευτές.

Η μη παρουσία του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου οδήγησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου να μην προχωρήσει στη συνεδρία, που ήταν ορισμένη για σήμερα, και κατά την οποίο επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα ασυμβίβαστου του Προέδρου του ΟΚΥπΥ σερ Ντέιβιντ Νίκολσον. Ο κ. Ιωάννου με γραπτή δήλωση απάντησε στις επικρίσεις των βουλευτών και εξήγησε τους λόγους που δεν παρέστη.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, πλην της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, με δηλώσεις τους επέκριναν τον Υπουργού Υγείας για το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής για να παραστεί στη συνεδρία.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ως θέμα είναι εγγεγραμμένη η διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος του νεοδιορισθέντος γενικού εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και προσκεκλημένος ήταν ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος με επιστολή του στην πρόσκληση της Επιτροπής να παραστεί στη συνεδρία, απάντησε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του, καθώς ο ΟΚΥπΥ έχει δική του οντότητα και είναι το ΔΣ του ΟΚΥπΥ που κατέληξε στον διορισμό του κ. Νικόλαου Πολύζου στη θέση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και ως εκ τούτου αρμόδιο να παραβρεθεί στη συνεδρία ήταν αυτό.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2019.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας απάντησε στον Υπουργό Υγείας με επιστολή στις 16 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας ότι τα όσα ο Υπουργός ανέφερε στην επιστολή του, δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας, στην οποία κλήθηκε να παραστεί και διευκρινίζει ότι το θέμα αφορά την εξέταση του ασυμβίβαστου, που ενδεχομένως προκύπτει για τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ.

Ο κ. Κουλίας στην επιστολή του προσθέτει ότι η εξέταση αυτού του άκρως σοβαρού θέματος, είναι επιβεβλημένη, παρακαλώντας τον Υπουργό να παραστεί στη συνεδρία.

Ο Υπουργός Υγείας σε νέα επιστολή του αναφέρεται στο θέμα ως είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη και επαναλαμβάνει ότι ο διορισμός του γενικού εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού είναι αρμοδιότητα του ΔΣ του ΟΚΥπΥ. Περαιτέρω ανέφερε ότι προέκυψαν ειλημμένες υποχρεώσεις που καθιστούσαν αδύνατη την παρουσία του στη συνεδρία.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρει επίσης πως η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα του ασυμβίβαστου απευθύνεται προς τον Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, αφού το Υπουργικό έχει αρμοδιότητα να εξετάσει το ασυμβίβαστο.

Πρόσθεσε πως «επιτέλους το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση οφείλουν να συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης, το οποίο αναλαμβάνουν να προωθήσουν τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΓεΣΥ και επιτέλους να λειτουργήσουν κατά τρόπο σωστό, συγκροτημένο, διαφανή, χωρίς σκοπιμότητα και συμφέροντα που μπορεί να υποβόσκουν στο παρασκήνιο».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως «έκνομη και παράνομη» την άρνηση του Υπουργού, Υγείας να παραστεί ο ίδιος ή εκπρόσωπος του ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου «με διάφορες προφάσεις, οι οποίες είναι εκ του πονηρού».

Πρόσθεσε πως εκκρεμεί οπωσδήποτε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εκθέτει η περαιτέρω καθυστέρηση, όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η υπόθεση των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα για το ασυμβίβαστο του κ. Νίκολσον.

«Πρέπει να παρθεί άμεσα απόφαση καθώς δεν μπορούν να παραμένουν στον αέρα οι καταγγελίες και να απαντά ο Υπουργός ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν, στην εποχή της τεχνολογίας», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top