ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση στην «βουλή» για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Αντιπαράθεση στην «βουλή» για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης στη «βουλή» αποτέλεσαν σήμερα οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ ζήτησε η «βουλή» να συζητήσει το θέμα της ομοσπονδιακής λύσης. Οι Ε/κ δεν έχουν πρόθεση να διαμοιραστούν οτιδήποτε και αυτό φάνηκε άλλη μία φορά στο Κραν Μοντάνα, πρόσθεσε λέγοντας ότι γίνεται αντιληπτό πως ο Τ/κ ηγέτης έχει πρόθεση να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία με την πρωτοβουλία της κ. Λουτ, που θα έχουν την ίδια βάση.

Στη «βουλή», είπε ο κ. Τατάρ, υπάρχουν 35 «βουλευτές» που δεν ενστερνίζονται μια συμφωνία με βάση την ομοσπονδία και υπό το φως αυτού διερωτήθηκε εάν ο κ. Ακιντζί είναι εξουσιοδοτημένος ή όχι να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Ζήτησε η «βουλή» να συζητήσει το θέμα και ο Τ/κ ηγέτης να ενημερώσει το σώμα για το τί γίνεται. Οι Τ/κ, πρόσθεσε, πρέπει να επιμείνουν σε εναλλακτικές λύσεις και ιδέες.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε σημαντικά τα μηνύματα της επίσκεψης Τσαβούσογλου ενώ επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι έσπευσε να απαντήσει στον Τούρκο ΥΠΕΞ αφού όμως αυτός είχε φύγει από την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή του Τ/κ ηγέτη έχει σχέση με τις «προεδρικές» του 2020 και το γεγονός ότι Οζερσάι και Τσαβούσογλου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο κ. Αρικλί υποστήριξε ότι ο κ. Ακιντζί έχει αφήσει την «βουλή» στο περιθώριο συμπεριφερόμενος «μονοκαθεδρικά» και του ζήτησε να ενημερώσει το σώμα για το Κυπριακό.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο πρόεδρος του ΚΚΔ και «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ υπενθύμισε το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο – είπε – ετοιμάστηκε μαζί με την Τουρκία.

Στη «βουλή», πρόσθεσε, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο τον «πρόεδρο» εξέλεξε ο «λαός» και όχι οι «βουλευτές», υπενθυμίζοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης έχει στείλει τα πρακτικά των συνομιλιών στη «βουλή».

Ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης την οποία θεωρεί και ρεαλιστική.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ και «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι εάν υπάρξει μια φόρμουλα από την κ. Λουτ ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία μετά τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές, και τις εγγυήτριες δυνάμεις, «είναι ξεκάθαρο σε πιο πλαίσιο θα γίνει αυτό».

Ο κ. Ερχιουρμάν σημείωσε επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν απέρριψε την ομοσπονδιακή λύση.

Ο πρόεδρος του ΚΛ και «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και πως στις επαφές του στο εξωτερικό ως «υπουργός εξωτερικών» θέτει τις απόψεις στο όνομα της «κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, «προεδρικό» και «κυβέρνηση» έχουν ίδιες απόψεις σε θέματα όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανησυχία για το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνει πίσω σε θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις, το θέμα του φυσικού αερίου και το χρονοδιάγραμμα της κ. Λουτ. Σημείωσε ωστόσο ότι όσον αφορά το μέλλον και το σε ποιο σημείο μπορούν να φτάσουν, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις.

Η αντιπολίτευση, πρόσθεσε, δεν πρέπει να προσπαθεί να μειώσει και να αδειάσει τις επαφές που κάνει το «υπουργείο εξωτερικών» στο εξωτερικό».

Είναι υγιές να γίνονται οι συσκέψεις στο «προεδρικό», συνέχισε ο κ. Οζερσάι προσθέτοντας ότι το να συζητούνται συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, είναι χάσιμο χρόνου. Ο «υπεξ» δεν βρήκε σωστό ούτε και το ότι τ/κ ΜΜΕ άσκησαν δριμεία κριτική στην Τουρκία δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top