ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Μεγάλη Κυρία» ετών 108! «Και ανάπλασε, και μόρφωσε, και ψυχαγώγησε τα παιδιά της»

«Μεγάλη Κυρία» ετών 108! «Και ανάπλασε, και μόρφωσε, και ψυχαγώγησε τα παιδιά της»

108 χρόνια ζωής και ένδοξης ιστορίας κλείνει η Ανόρθωση σήμερα 30 Ιανουαρίου.

Η Ανόρθωση ιδρύθηκε στις 29-30 Ιανουαρίου 1911 και έφερε το όνομα «Αναγνωστήριο Ανόρθωσις» – στο έγγραφο για την ίδρυση της Ανόρθωσης αναφέρεται: «Συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως και της ψυχαγωγίας των μελών αυτού».

Σύμφωνα με τον Ράλλη Γεωργιάδη (γιος του Ανδρέα Γαβριηλίδη και μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου), ο σύλλογος έλαβε το όνομα «Ανόρθωσις» χάρη στην υποστήριξη της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου από τους Βαρωσιώτες. Η λέξη Ανόρθωσις αποτέλεσε σύνθημα του Ελευθέριου Βενιζέλου την εποχή εκείνη. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Νικόλαος Καταλανός, ο οποίος εκλέχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1911. Αργότερα, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Δημητριάδη, η Ανόρθωση ανέπτυξε μουσική και φιλανθρωπική δραστηριότητα – το 1913, ο σύλλογος συγκέντρωσε το ποσό των 84 λιρών και το έδωσε στην αγγλική κυβέρνηση για τις πολιτικές ανάγκες του νησιού, ενώ το 1922, η Ανόρθωση θέσπισε ένα θεσματοφυλάκιο για τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Απόσπασμα από την επίσημη σελίδα της Κυρίας:

Ήταν το πρώτο βήμα μιας δύσβατης πορείας, που οδηγούσε όμως πάντα σε ξέφωτα. Ελληνικά ξέφωτα…

Ήταν ο θεμελιός, γέρος θεμελιός, ενός οικοδομήματος που άντεξε τους θυμούς του χρόνου και τους τριγμούς δύσκολων καιρών.

Ήταν η πρώτη σελίδα ενός κεφαλαίου που άνοιξε για να μην κλείσει ποτέ… Με λέξεις γραμμένες από ιδρώτα και αίμα.

Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Και ανάπλασε, και μόρφωσε, και ψυχαγώγησε τα παιδιά της. Και τα παιδιά των παιδιών της. Γενιές και γενιές. Από το 1911 μέχρι σήμερα. Μέχρι αύριο και μεθαύριο. Για πάντα…

Το μήνυμα της επίσημης Ανόρθωσης:

Το μήνυμα από τους οργανωμένους της ομάδας:

30.01.1911. Μια ημερομήνια ορόσημο για κάθε Ανορθωσιάτη, Έλληνα Αμμοχωστιανό. Η μέρα ιδρύσεως του Ιστορικότερου Συλλόγου στο νησί. Η μέρα που ξεκίνησε κάτι σπουδαίο που εδώ και 108 χρόνια κρατάει αγέρωχα ψηλά και περήφανα την σημαία του Ελληνισμού στην Κύπρο. Αγώνες, θυσίες, πολέμους, ήρωες και μορφές της Ιστορίας, επιτυχίες και αποτυχίες. Δύσκολα χρόνια και περιόδους με χρυσά γράμματα. Ένας ΣΥΛΛΟΓΟΣ με όλη την σημασία της λέξης που δεν λύγισε ποτέ, που τον πολέμησαν και δεν γονάτισε μπροστά σε κανένα, ένα ΣΩΜΑΤΕΙΟ που νόμισαν πως μπορούν να το γκρεμίσουν.
» Πλανάται όμως ο κατακτητής. Το πνεύμα της ΑΝΟΡΘΩΣΕΩΣ δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ σαν το Φοίνικα που είναι το έμβλημα μας θα ξαναγεννηθεί και πάλιν σύντομα δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της» δήλωσε περήφανα ο Αναστάσιος Οικονομίδης.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, δεν είναι απλά η «ομάδα» μας. Είναι ο τρόπος της ζωής μας, το ιδανικό για να πεθάνουμε. Δεν σταματά ο αγώνας σε πρόσωπα και καταστάσεις. Από τους ιδεολόγους μας του 1911, τους εθελοντές της Μικράς Ασίας του ’13, τον μυθικό Φοίνικα, τις εξεγέρσεις του ’31, τους ήρωες του Απελευθερωτικού αγώνα 55-59, τους πρόσφυγες του ’74, τους αθλητές των αγωνιστικών τμημάτων μέχρι και τον περήφανο κόσμο.

Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Και ανάπλασε, και μόρφωσε, και ψυχαγώγησε τα παιδιά της. Και τα παιδιά των παιδιών της. Γενιές και γενιές. Από το 1911 μέχρι σήμερα. Μέχρι αύριο και μεθαύριο. Για πάντα…

ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ – ΜΕ ΥΨΙΣΤΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ – ΜΕΧΡΙ ΝΑ ´ΡΘΟΥΜΕ ΦΟΙΝΙΚΑ ΨΗΛΑ – 30.01.1911

Η ανακοίνωση από το τμήμα βόλεϊ της Ανόρθωσης:

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ , ΠΝΕΥΜΑ ΕΘΝΙΚΟ , ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ.

30 Ιανουαρίου μέρα γιορτής των Γραμμάτων , μέρα ορόσημο για την Ελληνική γλώσσα , αυτήν που κρατά το Έθνος των Ελλήνων ζωντανό στους αιώνες.

Η μέρα που στο ακριτικό και πολύπαθο νοτιότερο μέρος του Ελληνισμού γεννιέται το Αναγνωστήριο Ανόρθωσις . Σκοπός η ανάπλαση και διαπαιδαγώγηση των μελών αλλά και γενικότερα όλων των Αμμοχωστιανών με τα ιδεώδη του Ελληνισμού

Και τα κατάφερε η Ανόρθωση , αφού μεγαλούργησε , έπλασε , άνδρωσε , δίδαξε , διαπαιδαγώγησε τα παιδιά της , τα παιδιά των παιδιών της στο χτες , στο σήμερα , στο αύριο , για πάντα , καταδικασμένη να προσφέρει αενάως στον Ελληνισμό.

Η Ανόρθωση πάντα παρών στους εθνικούς αγώνες , να προσφέρει από το υστέρημα της , να θυσιάσει τα παιδιά της , πιστή στις αρχές της για το μεγαλείο του Ελληνισμού. Μας πολέμησαν οι Αγγλοσάξονες , μας ανατίναξαν αλλά δεν υπολόγισαν τα λόγια του Προθυπουργού τους ότι ʺΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣʺ και η Ανόρθωση δια στόματος του τότε προέδρου Αναστάσιου Οικονομιδη επιβεβαίωσε αυτά που απλά μας προστάξε η Ιστορία μας «Πλανάσθε. Το Πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται. Και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της». Και ξαναγεννηθήκαμε και μεγαλουργήσαμε σε όλα τα επίπεδα αλλά η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν η απανταχού αναγνώριση του Συλλόγου.

Η μοίρα όμως επιφύλλασε και άλλα για την Ανόρθωση ακόμα πιο δύσκολα , πιο πικρά . Η Βάρβαρη τουρκική εισβολή ,ο ξεριζωμός , ο πόνος , η προσφυγιά ,δεν μας λύγισε , δεν πτοηθήκαμε , δεν τα παρατήσαμε , δουλέψαμε με το κεφάλι κάτω , με γνώμονα το συμφέρον της Ανόρθωσις και μόνο αυτής χωρίς προσωπικά συμφέροντα και μεμψιμοιρίες από το ένα δανεικό γήπεδο στο άλλο , με στολές της Αλκής με φανέλλες διαφορετικές , χωρίς παπούτσια πρόσφυγες από το μηδέν. Η Ανόρθωση σαν φοίνικας αναγεννήθηκε και μεγαλούργησε σε όλα τα επίπεδα ,μας έκανε περήφανους εξύψωσε την Εθνική μας περηφάνεια.

108 χρόνια μετά ο Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου παραμένει φάρος φωτεινός για επιστροφή στην Αμμόχωστο , στέκει ως σαν το Τάλω φρουρός ανίκητος να μας θυμίζει ποίοι είμαστε και ποιός ο σκοπός μας .

Είμαστε η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ …. ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.

Μεγάλη μας Κυρία να τα χιλιάσεις . 108 χρόνια μόνο περηφάνια

Γιατί αγαπημένη μας άμα γεννήθηκες από τις στάχτες σου ποιός θάνατος μπορεί να σε τρομάξει.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top