ΕΛΛΑΔΑ

Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: «Λεφτά μέσα στο Μάρτιο μόνο εάν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις»

Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: «Λεφτά μέσα στο Μάρτιο μόνο εάν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις»

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση «να προσπαθήσει να αρχίσει το πρόγραμμα ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης», καθώς τότε ίσως ακόμα και μέσα στο Μάρτιο θα μπορούσε να υπάρξει μία πρώτη εκταμίευση ποσού εκ των χρημάτων που απομένουν να εισπράξει η Αθήνα από τα δάνεια διάσωσης, αποστέλλει μέσω συνέντευξής του στους Financial Times ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, για να γίνει αυτό «απαιτείται πρόοδος και όχι μόνο προθέσεις». Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει πως αυτή η προτροπή δείχνει την ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα ίσως ξεμείνει γρήγορα από ρευστό. Επικαλούμενη επιτηρητές της ελληνικής διάσωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτό ίσως συμβεί μέσα στις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες.

Η συνέντευξη Ντάισελμπλουμ περιέχει αρκετές λεπτομέρειες και αποκαλύψεις για τις διαπραγματεύσεις των περασμένων εβδομάδων με την ελληνική πλευρά. Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών σχολιάζει πως η ελληνική κυβέρνηση ειλικρινά νόμιζε ότι είχε περισσότερο χρόνο, ωστόσο τα προβλήματα ήταν «μεγαλύτερα και οξύτερα» απ’ όσο νόμιζε λόγω, μεταξύ άλλων, της εκροής καταθέσεων και της μείωσης των φορολογικών εσόδων. «Πολύ γρήγορα η νέα ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η οικονομική ανεξαρτησία ήταν ένα μακρινό όνειρο», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι οι συζητήσεις πήγαν καλύτερα από την αίσθηση που δημιουργήθηκε μετά την «ατυχή» δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος «πολύ γρήγορα προκλήθηκε να μπει σε εκλογική διάθεση». Χαρακτηρίζει δε «σκουπίδια» τα όσα γράφτηκαν ότι σχεδόν ήρθε στα χέρια με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κατά το δεύτερο Eurogroup για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει, δουλειά του είναι να σπρώχνει τους υπουργούς προς μια συμφωνία και αυτό μπορεί να θυμώσει κάποιον.

Για τα περί εγγράφου Μοσκοβισί που φέρεται να είχε εγκριθεί από τον κ. Βαρουφάκη πριν από το δεύτερο Eurogroup για να ανατραπεί στη συνέχεια από τον ίδιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολιάζει πως οι Έλληνες είχαν πιστέψει ότι είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία αλλά μιλούσαν με λάθος ανθρώπους από την Κομισιόν. Ο ίδιος δεν είχε ενημέρωση και όταν είδε το κείμενο είπε του κ. Βαρουφάκη ότι δεν περιείχε επαρκείς δεσμεύσεις. Σχολιάζει επίσης ότι «δεν ήταν πολύ βοηθητικό» το ότι οι Έλληνες διέρρευσαν το έγγραφό του στα ΜΜΕ ενώ η συνεδρίαση συνεχιζόταν. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, κατά τη συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ έβαλε το κεφάλι στα χέρια του για να δείξει την απογοήτευσή του στο Eurogroup όταν ενημερώθηκε για τη διαρροή.

Όσο για την ελληνική επιστολή προ του τρίτου και τελικού Eurogroup με την οποία η Αθήνα αιτούταν τετράμηνη παράταση της διάσωσης, ο επικεφαλής του Eurogroup λέει ότι είχε συμφωνήσει στις διατυπώσεις απευθείας με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, αλλά όταν έλαβε την επιστολή την παραμονή του Eurogroup είδε ότι το κείμενο ήταν διαφορετικό, με πιο θολές διατυπώσεις ως προς την αποφυγή μονομερών ενεργειών και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως διηγείται, τηλεφώνησε του κ. Τσίπρα, ο οποίος επίσης εξεπλάγη. «Πώς είναι δυνατό;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Ήλεγξε το κείμενο και διαπίστωσε ότι όντως κάποιος το είχε αλλάξει.

Τελικά οι σωστές διατυπώσεις πέρασαν κατευθείαν στη δήλωση του Eurogroup, αφού είχαν συμφωνηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Όλες οι αλλαγές έγιναν σε συνεννόηση μεταξύ των κκ. Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, όπως αναφέρει, δεν μίλησε καθόλου εκείνη την Παρασκευή με τον κ. Βαρουφάκη και είπε στον Πρωθυπουργό στο τέλος να ενημερώσει τον υπουργό του ότι είχαν καταλήξει στο τελικό κείμενο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως η λεγόμενη «λίστα Βαρουφάκη» με τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από προθέσεις, από μια ένδειξη του τι θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά «και όχι ένα νέο πρόγραμμα προϊόν διαπραγμάτευσης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top