ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλαδίτες και Kύπριοι ευρωβουλευτές κατηγορήθηκαν για ψήφισμα περί γενοκτονίας Ποντίων – Aπάντηση Θεοχάρους

Ελλαδίτες και Kύπριοι ευρωβουλευτές κατηγορήθηκαν για ψήφισμα περί γενοκτονίας Ποντίων – Aπάντηση Θεοχάρους

Απορρίφθηκε η πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελένη Θεοχάρους να ξεκαθαρίζει.

Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος Έλληνας ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο Άλλος Δρόμος» Νότης Μαριάς, ο οποίος ανήκει στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), κατέθεσε «ξαφνικά» σύμφωνα με συνάδελφούς του πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το εν λόγω ψήφισμα καταψηφίστηκε και από τη διαδικασία απείχε η πλειονότητα των Ελλαδιτών και Κυπρίων ευρωβουλευτών. Το θέμα παρουσιάστηκε από μερίδα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα, τα οποία κάκιζαν τη φερόμενη στάση των Ελλήνων βουλευτών.

Όμως, η εικόνα είναι διαφορετική σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους. Όπως ανέφερε, ο Μαριάς έφερε βιαστικά την πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να έχει ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία, επιλέγοντας παράλληλα μια «δύσκολη μέρα». Δύσκολη, καθώς όπως αναφέρουν Έλληνες συνάδελφοί του, τις Δευτέρες πολλοί βουλευτές ταξιδεύουν από τις χώρες τους και συνεπώς δεν είναι πάντα εφικτό να είναι παρόντες στην αρχή των συζητήσεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κάτι που φαίνεται και στην ανάρτηση της Ελένης Θεοχάρους, η οποία αναφέρει πως «ούτε καν το 1/3 των ευρωβουλευτών δεν ήσαν παρόντες, λόγω της ώρας και μέρας που κατέθεσε ο κύριος συνάδελφος το ψήφισμα του».

Παράλληλα πολλοί από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, κατηγορήθηκαν για το γεγονός πως δεν ψήφισαν πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με την Ελένη Θεοχάρους να εξηγεί γιατί.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κυρία Θεοχάρους αναφέρει: «Διάβασα πολλά κατά των Ευρωβουλευτών γιατί δήθεν δεν ψήφισαν πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Πρόκειται για παραπληροφόρηση με σκοπό τα μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη. Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι Ευρωβουλευτές καταθέσαμε το κάτωθι κοινό ψήφισμα πριν από 3 εβδομάδες στις πολιτικές μας ομάδες για να εγκριθεί από αυτές, να αχθεί στην σύνοδο των προέδρων και να ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισης του από την ολομέλεια. Η δική μου πολιτική ομάδα ECR το ενέκρινε και αναμέναμε τις αποφάσεις και των υπολοίπων πολιτικών ομάδων. Εξέδωσα μάλιστα προς τούτο σχετική ανακοίνωση την οποία και επισυνάπτω. Αίφνης την περασμένη Δευτέρα ένας ευρωβουλευτής κατέθεσε δικό του ψήφισμα χωρίς να ενημερώσει κανένα και χωρίς να λάβει υπ' όψιν την συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων Ελλαδιτών και Ελλήνων Βουλευτών εκ Κύπρου . Φυσικά, ενώπιον άδειου Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (ούτε καν το 1/3 των ευρωβουλευτών δεν ήσαν παρόντες, λόγω της ώρας και μέρας που κατέθεσε ο κύριος συνάδελφος το ψήφισμα του). δεν μπόρεσε να το περάσει. Εμείς έχουμε το δικό μας και θα το περάσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση καταψηφίσθηκε με 199 ψήφους εναντίον, 79 υπέρ και 18 λευκά, καθώς είχε τη στήριξη μόνο της ομάδας ECR και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE), ενώ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top