ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βουλή: Ψήφισε νόμο που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Βουλή: Ψήφισε νόμο που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο που επιτρέπει την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας για σκοπούς διαφύλαξης της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των πολιτών από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Υπέρ ψήφισαν 25 βουλευτές εναντίον 14, ενώ υπήρξε και μια αποχή. Η σχετική πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τον Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Μαρίνο Μουσιούττα εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων,

Η πρόταση είχε κατατεθεί για πρώτη φορά το 2009 από τους πρώην βουλευτές Άγγελο Βότση και Γεώργιο Προκοπίου, ωστόσο στη συνέχεια επανήλθε από τον κ. Μουσιούττα. Η Ολομέλεια απέρριψε αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή της συζήτησης του θέματος.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι μπορεί η σημερινή ψήφιση του νόμου να οδηγήσει στο να σωθεί έστω και μια ζωή.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθούς ανέφερε ότι υπερψηφίζουν το νόμου γιατί θα επιλύσει πολλά ζητήματα ασφάλειας για τον τόπο, ενώ έχουν ρυθμιστεί και θέματα προσωπικών δεδομένων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι είναι άκρως απαράδεκτο να μπορεί κάποιος να προβαίνει σε εγκληματικές πράξεις και να μην υπάρχει δυνατότητα να εντοπιστεί από το τηλέφωνο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι μόνο αφελείς μπορεί να θεωρούν ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον οποιαδήποτε και περιμένουν από την καρτοκινητή. Ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει να ψηφιστεί κι αυτό το νομοθέτημα για να αφαιρεθεί ακόμα ένα φύλο συκής για την ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστεί σήμερα ο νόμος και είπε ότι ίσως στο τέλος της ημέρας αυτό το εργαλείο να απογυμνώσει κάποιες καταστάσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα ήταν καλό να δοθεί, ενώ σημείωσε ότι το έγκλημα είναι πολύ πιο μπροστά από την αστυνομία.

Ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι μετά από 16 χρόνια μια πρόταση πρώην συναδέλφων που πέρασε από χίλια μύρια κύματα καταλήγει στην Ολομέλεια. Αναφέρθηκε σε αναγκαιότητα για άμεση ψήφιση του νομοθετήματος, ενώ είπε ότι δεν είναι πανάκεια και δεν θα εξαλείψει το έγκλημα αλλά είναι ένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών και μπορεί να σώσει μια ζωή. Ανέφερε ακόμα ότι αυτές οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας έχουν μπλέξει το όνομα της Κυπριακή Δημοκρατίας σε διεθνή κέντρα παρανομίας. Διαβεβαίωσε ότι ο νόμος έτυχε ενδελεχούς επεξεργασίας και από την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και από τον Επίτροπο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και ακολουθήθηκε κατά γράμμα ότι του είχαν πει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νόμο αφού εντόπισε σοβαρές αδυναμίες. Μίλησε για ανάγκη να τηρείται πάντα η αρχή της αναλογικότητας. Πρόσθεσε ότι στο όνομα της ασφάλειας έχουν αποστερηθεί δικαιώματα και ότι η Βουλή επέτρεψε πριν από τέσσερα χρόνια να παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες με δικαστική απόφαση, κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Διερωτήθηκε πώς αυτός ο νόμος μπορεί να αποτρέψει τη διατήρηση της ανωνυμίας όταν υπάρχουν σήμερα τόσες εφαρμογές που επιτρέπουν επικοινωνία χωρίς να χρειάζεται κανείς αριθμό τηλεφώνου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι αν ο νόμος ψηφιζόταν το 2009 θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία, παρά σήμερα με τις υφιστάμενες τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν. Εξέφρασε παράλληλα προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, αφού 50 μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου για τις παρακολουθήσεις δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ο νόμος. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί ούτε και η αποκοπή του σήματος των κινητών στις Κεντρικές Φυλακές. Παρά τον προβληματισμό για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο είπε ότι δεν μπορούν να μη δώσουν ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια των αρχών για να αντιμετωπίσουν και το οργανωμένο έγκλημα, τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και τις κυβερνοεπιθέσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top