ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Συλλούρης: «Η Βουλή συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας»

Δ. Συλλούρης: «Η Βουλή συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας για παροχή αναβαθμισμένων ιατρικών υπηρεσιών, προωθώντας, στο πλαίσιο αυτό, και την εφαρμογή σχεδίων για καταπολέμηση των ρευματοπαθειών και των προβλημάτων που αυτές επιφέρουν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Σε χαιρετισμό του, στην Ημερίδα του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου «Πρόσβαση των Ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις στην Εργασία», που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 19ης Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ειδικότερα, στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να υποβοηθηθούν τα άτομα με ρευματικές παθήσεις να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για πρόσβαση στην εργασία, γιατί οι ρευματοπαθείς μπορούν και πρέπει να ανήκουν στις παραγωγικές ομάδες του ανθρώπινου δυναμικού».

Όπως σημείωσε «οι σοβαρές χρόνιες ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος, που χαρακτηρίζονται από έντονους πόνους και ακαμψία στις αρθρώσεις ή στους μυς, επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και συνιστούν σημαντικό αίτιο πρόκλησης σωματικής αναπηρίας παγκοσμίως», προσθέτοντας πως «η  απώλεια σημαντικού βαθμού σωματικής και ψυχικής ενέργειας, συνεπεία των ρευματικών παθήσεων, επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ρευματοπαθών».

«Ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις πέφτουν θύματα κοινωνικού αποκλεισμού περιλαμβανομένης της μη πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας των ρευματικών παθήσεων και των επιπτώσεών τους στους πάσχοντες, αλλά και στις οικογένειές τους είναι εκ των ων ουκ άνευ», ανέφερε.

Είπε, τέλος, πως «η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση ορθής θεραπευτικής αγωγής στους ρευματοπαθείς αναμφίβολα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ενώ η καθυστέρηση στη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας αποβαίνει επιβαρυντική στην υγεία και τη ζωή τους», για να προσθέσει ότι «όλοι έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που κάποια ρευματοπάθεια τους ταλαιπωρεί, στηρίζοντας το πολύπλευρο έργο του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου και κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε τα ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τους ασθενείς μας να επιλυθούν οριστικά, για να μπορέσουν πρώτιστα να ανακουφιστούν από τον πόνο και συνακόλουθα να προσφέρουν και να δημιουργήσουν».

Εξάλλου, στα πλαίσια της 19η Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, για την παράδοση της «Διακήρυξης για τη συμμετοχή των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις στην Εργασία».

Παρόν στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΑΣΚ, οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας από την EULAR (European League Against Rheumatism) κ. Dieter Wiek, Αντιπρόεδρος EULAR και κ. Johannes WJ Bijlsma Προέδρος EULAR. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και Εθιμοτυπική Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για την παράδοση της Διακήρυξης.

Με τη  διακήρυξή του ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί  όλους τους εμπλεκόμενους να εστιάσουν στις ικανότητες των ατόμων με ρευματοπάθειες και όχι σε αυτά που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν, καθώς επίσης να τους παρέχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να βρουν εργασία ή να παραμείνουν στην υφιστάμενη εργασία τους.

Επισημαίνει  ότι οι ρευματοπάθειες περιλαμβάνουν πέραν των 200 μυοσκελετικών παθήσεων και επηρεάζουν στην Κύπρο πέραν των 100 χιλιάδων ατόμων κάθε ηλικίας, σημειώνοντας ότι  έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ανθρώπων για εργασία.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις, αναφέρει, είναι υπεύθυνες για 60% όλων των απουσιών από την εργασία και το 60%  της μόνιμης ανικανότητας για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την εργασία EU-OSHA και τη Ευρωπαϊκή μελέτη Eumusc.net).

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top