ΚΟΙΝΩΝΙΑ

39 γραφείς στον ΟΚΥπΥ με… μολύβι και το ‘έτσι θέλω’ -Παραπληροφορήθηκαν και για τη χρονική διάρκεια οι υποψήφιοι –ΕΓΓΡΑΦΟ

39 γραφείς στον ΟΚΥπΥ με… μολύβι και το ‘έτσι θέλω’ -Παραπληροφορήθηκαν και για τη χρονική διάρκεια οι υποψήφιοι –ΕΓΓΡΑΦΟ

Προχωρεί με το 'έτσι θέλω' στο διορισμό 39 γραφέων ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις για κάλυψη του ανάλογου αριθμού θέσεων σημαδεύτηκαν από σοβαρά παράπονα.

Του Φάνη Μακρίδη

Ήδη η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων φαίνεται να προχωρεί, καθώς στην έκδοση (10/05) της Επίσημης Εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Εδώ θυμίζουμε ότι υποψήφιοι είχαν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ότι δεν διασφαλίστηκε το αδιάβλητο που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ThemaOnline από τις 24 Απριλίου, την ημέρα που έγιναν οι εξετάσεις δηλαδή, όσοι παρακάθισαν σ΄ αυτές κλήθηκαν να χρησιμοποιούν μολύβι (αντί στυλό), ενώ τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από τους διοργανωτές της διαδικασίας (Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου) δεν τηρήθηκαν.

Τους προειδοποίησαν για μια ώρα και τελικά η εξέταση ήταν 25 λεπτά
Το πρωί της Παρασκευής (10/09) τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας εξέτασαν εκτάκτως το θέμα, ωστόσο, αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο προέκυψαν ακόμη περισσότερα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα οι εξηγήσεις του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου που είχε την ευθύνη για τη διαδικασία, δεν έπεισαν. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση υπόμνημα που κατατέθηκε από τους εκπροσώπους του ΚΕΠΑ στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η εξέταση για κάθε υποψήφιο είχε χρονική διάρκεια 25 λεπτών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από έγγραφο που παρουσιάζουμε στο παρόν δημοσίευμα, οι υποψήφιοι είχαν ειδοποιηθεί ότι θα εξετάζονταν για μια ώρα...

Ο Γεωργίου επικαλέστηκε απόφαση δικαστηρίου
Ως μη ικανοποιητικές κρίθηκαν και η εξηγήσεις που δόθηκαν από πλευράς ΚΕΠΑ σε σχέση με τη χρήση μολυβιού στις εξετάσεις. Όπως σημειωνόταν στο υπόμνημα, «οι ερωτήσεις του τεστ είναι τύπου πολλαπλής επιλογής και η απάντηση δίδεται με τη χάραξη μιας οριζόντιας γραμμής στο αντίστοιχο τετραγωνάκι της απάντησης. Η διαγραφή μιας απάντησης γίνεται με τη χάραξη ‘Χ’ πάνω από την οριζόντια γραμμή». Και επεξηγείτο ότι «για να τροποποιηθεί μια απάντηση δεν απαιτείται η χρήση σβηστηριού και ως εκ τούτου το κατά πόσο χρησιμοποιείται μολύβι ή στυλό, για τη συμπλήρωση του εξεταστικού δοκιμίου, είναι άνευ σημασίας».

Ωστόσο η πιο πάνω διευκρίνιση αντικρούστηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ (Λάρνακα), Γιώργου Γεωργίου. Ο τελευταίος επικαλέστηκε προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία όπως είπε, απαγορεύεται η χρήση μολυβιού κατά τη διάρκεια γραπτών εξετάσεων. Ο κ. Γεωργίου συμπλήρωσε ότι επιτρέπεται η χρήση στυλό και μάλιστα συγκεκριμένου χρώματος.

Ο Πολύζος για το αδιάβλητο…
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Νικόλαος Πολύζος, σε δηλώσεις του στο ThemaOnline στις 24 Απριλίου, είχε αναφέρει ξεκάθαρα ότι αν δεν ξεκαθαριστεί κατά πόσον οι εξετάσεις ήταν αδιάβλητες, δεν θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα. Αντ΄ αυτού το πρωί της Παρασκευής (10/05) είδαμε δημοσιευμένα τα αποτελέσματα στην επίσημη εφημερίδα του κράτους…

Σημειώναμε στις 24 Απριλίου: «Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ Νικόλαο Πολύζο, θέτοντας του τα πιο πάνω για σχολιασμό. Αρχικά επιβεβαίωσε ότι έγινε κι ο ίδιος αποδέκτης σχετικών πληροφοριών, λέγοντας μάλιστα ότι πράγματι έχει υπόψη του ότι έγιναν παράπονα για χρήση μολυβιού στις εξετάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι από πλευράς του θα γίνει η απαραίτητη διερεύνηση και ότι το θέμα ήδη τον απασχολεί σοβαρά. ‘Περιμένω έκθεση από το Κέντρο Παραγωγικότητας για το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία εντός της ημέρας, ενώ μέχρι τις 10 Μαΐου αναμένω πλήρη και λεπτομερή αναφορά για τις σημερινές εξετάσεις (σημ. 24/04). Αν διαπιστωθεί πως στις εξετάσεις δεν διασφαλιζόταν το αδιάβλητο, να είστε σίγουροι πως τα αποτελέσματα δεν θα ληφθούν υπόψιν’, κατέληξε».

Από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις
Εδώ να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για την διαδικασία. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργου Γεωργίου με επιστολή του την ημέρα των εξετάσεων (24/04) είχε ενημερώσει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ Αλέκο Σταμάτη.

Ανακοίνωση για το ζήτημα είχε εκδώσει και η ΕΔΕΚ κάνοντας λόγο για «κίνδυνο ενδεχομένως να υπάρξει παρέμβαση αλλοίωσης της τελικής βαθμολογίας και τελικής κατάταξης». Καλούσε μάλιστα το ΚΕΠΑ «να δώσει διευκρινίσεις και πλήρη στοιχεία, με σκοπό την επιβεβαίωση ή όχι των συγκεκριμένων πληροφοριών».

Εξάλλου, τη διερεύνηση των καταγγελιών για τις εξετάσεις για την πλήρωση των θέσεων γραμματειακού προσωπικού για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είχε ζητήσει από τις 14/04 και ο Υπουργός Υγείας. «Έχω ήδη ενημερωθεί για τις αντιδράσεις ή/και παράπονα που εκφράστηκαν από συμμετέχοντες στις εξετάσεις για την πλήρωση των θέσεων γραμματειακού προσωπικού για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και αφορούν στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ), στο οποίο είχε ανατεθεί από τον ΟΚΥπΥ να διοργανώσει τις εξετάσεις». Και προσέθετε ότι ήδη έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι σχετικές καταγγελίες και να δοθούν εξηγήσεις από το ΚΕΠΑ όσον αφορά στη διαδικασία που τηρήθηκε. Εξέφραζε, μάλιστα, βεβαιότητα ότι «το ΔΣ του ΟΚΥπΥ θα λάβει όλα τα δέοντα μέτρα για διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top