ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τροχιά υλοποίησης η συνεργασία Κύπρου – Ρουμανίας σε θέματα διασποράς

Σε τροχιά υλοποίησης η συνεργασία Κύπρου – Ρουμανίας σε θέματα διασποράς

Με μεγάλη εκδήλωση στην Κύπρο τον προσεχή Οκτώβριο, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η συμφωνία Κύπρου – Ρουμανιάς σε θέματα διασποράς.


Αυτό ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου και της Υπουργού Διασποράς της Ρουμανίας Natalia - Elena Intotero, στο περιθώριο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την Υπουργό Διασποράς της Ρουμανίας για την συμμετοχή της στις εργασίες του Συνεδρίου και ανέφερε ότι στη διμερή συνάντησή τους συζητήθηκε το πως μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τις δύο χώρες όσον αφορά τα θέματα της διασποράς.

Όπως είπε, η πρώτη μεγάλη εκδήλωση θα γίνει τον Οκτώβριο στην Κύπρο και στην οποία θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις των δύο χωρών. Πρόκειται όπως είπε, για μια μεγάλη εκδήλωση αφού στην Κύπρο ζουν μόνιμα 40.000 Ρουμάνοι.

Ανέφερε ακόμα ότι συζήτησαν την ενθάρρυνση των οργανωμένων διασπορών των δύο χωρών για πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων, ενώ σημείωσε ότι θα προωθηθούν ιδιαίτερα εκδηλώσεις με την ανάμιξη της νέας γενιάς. Πολύ σύντομα, πρόσθεσε, νέοι από τη διασπορά της Ρουμανίας και της Κύπρου θα επισκεφθούν μαζί τις δύο χώρες.

Ο κ. Φωτίου, είπε ακόμα ότι ο στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία, ενώ έχει ήδη μιλήσει και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα αποδήμων, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας με τη Ρουμανία και θεωρεί ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Από την πλευρά της η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας, εξέφρασε πρόθεση για την από κοινού πραγματοποίηση πολλών εκδηλώσεων για τις διασπορές των δύο χωρών. Συζητήθηκε, όπως είπε, μια νέα αντζέντα με εκδηλώσεις που ξεκινούν από τον Οκτώβριο και θα συνεχιστούν με άλλες εκδηλώσεις τον επόμενο χρόνο.

Εξέφρασε επίσης την πρόθεση δημιουργίας πολιτιστικού κέντρο και κέντρου πληροφόρησης στην Κύπρο, όπου οι Κύπριοι και οι Ρουμάνοι μπορούν να συναντώνται, να μαθαίνουν ο ένας για την κουλτούρα του άλλου και να διοργανώνουν εκδηλώσεις.

 Είπε επίσης ότι επιθυμούν να κάνουν εκδηλώσεις και με άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Αίγυπτος και η Μεγάλη Βρετανία, όπου οι δύο χώρες έχουν μεγάλες κοινότητες διασποράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top