ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: «Θα γίνουμε το μοναδικό παράδειγμα στον κόσμο όπου μια ειρηνευτική συμφωνία θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα»

Πρόεδρος: «Θα γίνουμε το μοναδικό παράδειγμα στον κόσμο όπου μια ειρηνευτική συμφωνία θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα»

Για την σκληρή στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε συνέντευξή του στο Associate Press ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος αρχικά είπε: «Η Τουρκία υπονομεύει τις προσπάθειες για την ταχεία ανάκαμψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο την επίλυση της εθνικής διαμάχης δεκαετιών στην Κύπρο, με επιβολή απαράδεκτων όρων».

Μίλησε για «εμμονή» της Τουρκίας στη μόνιμη τοποθέτηση στρατευμάτων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της στρατιωτικής παρέμβασης και την εδραίωση του ελέγχου της σε όλη την Κύπρο υπό οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συμφωνίες και υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική για τους Ελληνοκυπρίους και περιορίζει τις προοπτικές μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι η απαίτηση της Τουρκίας να χορηγήσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την ισοτιμία λήψης αποφάσεων μέσα σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, "θα επέτρεπε στην μειονοτική κοινότητα να καθορίζει την πολιτική και να λαμβάνει τις αποφάσεις".

Πρόσθεσε ότι η οικονομική εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και η "επιβολή" της θέλησης της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις τους έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται αποφάσεις στην Άγκυρα.

«Είναι ένας άλλος τρόπος για να ελέξουν ολόκληρη τη νέα κατάσταση πραγμάτων ή ολόκληρο το κράτος, το οποίο ουσιαστικά θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο», δήλωσε ο Πρόεδρος.

«Δεν μπορείς να δεχτείς τέτοιες διατάξεις που θα μετατρέψουν ένα κράτος σε μια μαριονέτα ενός άλλου κράτους, αλλά θα γίνουμε και το μοναδικό παράδειγμα στον κόσμο όπου δυνητικά μια ειρηνευτική συμφωνία θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι πολλοί γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών δεν έχουν καταλήξει πουθενά από τη διχοτόμηση του νησιού το 1974.

Μόνο η Τουρκία, σημείωσε, αναγνωρίζει μια Τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας και διατηρεί περισσότερα από 35.000 στρατεύματα στον απομακρυσμένο βορρά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για την αποκατάσταση μιας προσπάθειας διαμεσολάβησης από την απεσταλμένη του ΟΗΕ, κ. Jane Holl Lute, νωρίτερα αυτό το μήνα, με στόχο την επισήμανση των παραμέτρων βάσει των οποίων θα αρχίσει ένας νέος γύρος επίσημων διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι, παρόλο που είχε σκιαγραφήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακίντζι ποιες θα είναι αυτές οι παράμετροι, οι διακηρύξεις της Τουρκίας να καταστήσουν την τουρκοκυπριακή ιθαγένεια για λήψη αποφάσεων, έφεραν πίσω τη διαδικασία.

Δήλωσε επίσης ότι παρόλο που είναι έτοιμος να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες αμέσως, δεν μπορεί όσο η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί παράνομη άσκηση για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Εδώ θα δοκιμαστεί η Τουρκία για το αν θέλει συνομιλίες ή όχι», σημείωσε ο Αναστασιάδης. 

«Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να διαπραγματευτεί υπό απειλή» πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top