ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή των 'έμπρακτων μέτρων' – Πλήρης στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία από τους εμπλεκόμενους, αλλά ως εκεί...

Εν αναμονή των 'έμπρακτων μέτρων' – Πλήρης στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία από τους εμπλεκόμενους, αλλά ως εκεί...

Το κλίμα στην Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου είναι αρκετά βαρύ και δυσοίωνο παρά τις «έντονες» αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας κατά των τουρκικών επιχειρήσεων. Πέραν της στήριξης και της σύμπραξης των γειτονικών κρατών υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερωτηματικό παραμένει το ποια είναι αυτά τα «έμπρακτα μέτρα» που πρέπει να ληφθούν για αναχαίτηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι με την κυπριακή ΑΟΖ, όσο αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το Ισραήλ παρουσιάστηκε «λακωνικό» στις τοποθετήσεις του, αναφέροντας απλά πως «παρακολουθεί  στενά και με ανησυχία τις προθέσεις της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρήσεις στη νότια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου» και πως «οι φίλοι πρέπει να παραμένουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο».

Η Γαλλία, της οποίας θίγονται τα συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, δια μέσου του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε πως  «η άφιξη ενός νέου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και είναι μια μη φιλική κίνηση, που πιθανόν να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο». Συνεχίζοντας το γαλλικό Υπουργείο ανέφερε πως  «το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου θα εξετάσει αυτές τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν από αυτές, υπό το φως των συμπερασμάτων του της 15ης Ιουλίου».

Εξάλλου σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρώτος επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματισθούν.

Ανησυχία εξέφρασε και η Ιταλία και χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. «Μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα» ανέφερε το ιταλικό ΥΠΕΞ, και πως «από τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό».

Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία με επικεφαλής την κ. Γκάρμπερ, και την ExxonMobil.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «Όπως ανέφερε χθες ο Μάικ Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες», είπε.

Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κυρία Γκάρμπερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι "συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ’ αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Οι δύο πλευρές θα συντονίσουν τις κινήσεις τους τόσο για τις επόμενες ενέργειες καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Κυπριακό καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top