ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ανέβηκε σε διψήφιο ο αριθμός των καταθέσεων στο ΤΑΕ Λάρνακας

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ανέβηκε σε διψήφιο ο αριθμός των καταθέσεων στο ΤΑΕ Λάρνακας

Συνεχίζει τις έρευνες το ΤΑΕ Λάρνακας, για την υπό διερεύνηση υπόθεση υβριστικής και ραστιστικής επίθεσης εναντίον γυναίκας από τη Ρωσία, που ζει στην Κύπρο εδώ και είκοσι χρόνια. Το υπό διερεύνηση αδίκημα φαίνεται να διεπράχθη από Ελληνοκύπριες σε χώρο στάθμευσης στο κέντρο της Λάρνακας, το βράδυ του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Την Κυριακή μετά από τη δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο στο διαδικτύο, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, πέρασαν το κατώφλι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, και έδωσαν κατάθεση στο ΤΑΕ Λάρνακας. 

Η Αστυνομία μέχρι το πρωί της Δευτέρας (07/10) έλαβε περίπου δέκα καταθέσεις, ενώ υπό το μικροσκόπιο των Αστυνομικών Αρχών τέθηκε το οπτικοακουστικό υλικό (1) από το κινητό τηλέφωνο της 40χρονης κοπέλας, (2) από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθης στο χώρο στάθμευσης και (3) από τα γύρω καταστήματα. 

Σύμφωνα τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, οι ανακριτές θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο παραβίασης προσωπικών δεδομένων. 

Όπως πληροφορούμαστε, αφορά την ανάρτηση του βίντεο στο διαδίκτυο με τις εμπλεκόμενες εν αγνοία τους. Στο επίμαχο βίντεο εμφανίζονται τα πρόσωπα των γυναικών, δυο ανήλικα παιδιά και οι αριθμοί εγγραφής οχήματος. 

Μετά τον σαλό που προκλήθηκε παρενέβη και η Επίτροπής Διοικήσεως, η οποία καταδίκασε το περιστατικό, ενώ το Υπουργείας Παιδείας, εξέδωσε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι η μία εκ των γυναικών δεν είναι εκπαιδευτικός, όπως έχει διαδοθεί. 

Πάντως, για τρίτη ημέρα το περιστατικό αποτελεί το πρώτο θέμα στα Social Μedia και κυριαρχεί στις κυριότερες ειδήσεις στα ΜΜΕ.

Υπευνθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα γεγονότα, όλα άρχισαν όταν οι Ελληνοκύπριες είχαν κτυπήσει άσπρο σαλούν αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης και όταν ήταν έτοιμες να αποχωρήσουν, γυναίκα από τη Ρωσία που βρέθηκε στο σημείο της σταμάτησε και τους επισήμανε να μην φύγουν αλλά να καλέσουν την Αστυνομία. Ακολούθησε λεκτική επίθεση στην γυναίκα, με χυδαίες αναφορές και χαρακτηρισμούς, που εμπεριέχουν βία και μίσος, με ρατσιστική διάθεση για την καταγωγή της. 

Η ποινή που προνοείται από τη νομοθεσία για ρατσιστική επίθεση:

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3), πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως και κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα με οποιοδήποτε τρόπο

(α) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της ή

(β) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα τα οποία ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου, του οποίου άρθρου το κείμενο στο αγγλικό πρωτότυπο εκτίθεται στο Μέρος Ι του Πίνακα και η ελληνική μετάφραση στο Μέρος ΙΙ του Πίνακα, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια (5) ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες Ευρώ (€10 000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(3) Η άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση των εγκλημάτων που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (2) συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει του εδαφίου (2) μόνο αν τα εγκλήματα στα οποία αναφέρεται έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου ή με ομόφωνη απόφαση ή με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

(4) Άνευ επηρεασμού των εδαφίων (1) και (2), αναφορά στη θρησκεία καλύπτει και συμπεριφορά η οποία συνιστά πρόσχημα για να κατευθύνονται οι πράξεις κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει φυλής, χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top