ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδ.Μιχαηλίδης: Ορθή η ενεργεία του ΓΕ για τον έλεγχο της υπόθεσης χρηματοδότησης κομμάτων από την Focus.

Οδ.Μιχαηλίδης: Ορθή η ενεργεία του ΓΕ για τον έλεγχο της υπόθεσης χρηματοδότησης κομμάτων από την Focus.

«Πολύ ορθή και σημαντική» χαρακτήρισε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης την προσπάθεια του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για έλεγχο της υπόθεσης χρηματοδότησης κομμάτων από την εταιρεία Focus.

Είπε ότι θα βοηθήσει τα ίδια τα κόμματα να αλλάξουν προσέγγιση στο θέμα αυτό, καθώς αντιλαμβάνονται ότι «θα πρέπει να αφήσουν πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος και να μπούμε σε μια εποχή, όπου θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά τους», αναγκαίο στοιχείο για να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε στη Συμμαχία Πολιτών, στα πλαίσια του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των πολιτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε από την πλευρά του ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, είναι να επιστραφούν αυτά τα λεφτά πίσω, είτε στη Λαϊκή, είτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Προεκρίνε την κίνηση αυτή, δεδομένου, όπως είπε, ότι η συγκεκριμένη χορηγία προήλθε από εταιρεία, η οποία είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τη Λαϊκή Τράπεζα και η οποία μεταχείριση ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησε στο να έχουν οι Κύπριοι πολίτες κόστος, χάνοντας τις καταθέσεις τους στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Πρόσθεσε ότι η θέση της Συμμαχίας είναι ότι η διαπλοκή μπορεί να ελεγχθεί, συγκρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν όσοι έχουν δεχθεί χορηγία από τη Focus για ζητήματα ή προϋπολογισμούς που απασχόλησαν τη Βουλή, από τα οποία προέκυψε άμεσο ή έμμεσο όφελος για την εταιρεία ή τις επενδύσεις του κ. Βγενόπουλου στη Λαϊκή.

«Αν υπάρχει τέτοια διασύνδεση τότε μιλάμε για σοβαρή διαπλοκή και νομίζω αυτό πρέπει να διερευνηθεί» είπε ο κ. Λιλλήκας.

Αναφερόμενος ευρύτερα στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ήρθε η ώρα, το κράτος, με μια ολοκληρωμένη οικονομική μελέτη, να αναθεωρήσει τον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

«Η διαπλοκή είναι δυστυχώς ένα ζήτημα που έπληξε την πολιτική ζωή και προκαλεί τα αισθήματα των πολιτών» είπε.

Πρόσθεσε ότι για τη Συμμαχία Πολιτών, ο ρόλος των κομμάτων είναι η παραγωγή πολιτικής.

«Αν εγκαταλείψουν τις όποιες άλλες δραστηριότητες, τότε το κόστος για το κράτος δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήδη διαθέτει για τα πολιτικά κόμματα» ενώ θα τερματιστεί και η διαπλοκή, είπε.

Παράλληλα, πρότεινε όπως οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων φέρουν και προσωπική ποινική ευθύνη, στην περίπτωση που αποδεχτούν οποιαδήποτε χορηγία.

Τέλος, είπε ότι ο εξωτερικός ελεγκτής της Συμμαχίας έχει παραδώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τον φάκελο με όλα τα στοιχεία, ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος των οικονομικών για το 2013, ενώ το κόμμα έχει από καιρό αναρτήσει τα οικονομικά του και στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα τέλος με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η κοινωνία απαιτεί τη διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων και οι έλεγχοι στα κόμματα αποτελούν «ένα μεγάλο πρώτο βήμα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ είπε ότι προσβλέπει στην ευρεία τροποποίησή της, με τη συζήτηση να έχει ξεκινήσει στην Επιτροπή Θεσμών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top