ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Υπάρχει τρόπος να μιλήσεις με το κατοικίδιο σου!

Υπάρχει τρόπος να μιλήσεις με το κατοικίδιο σου!

Συχνά αναρωτιόμαστε αν τα ζώα επικοινωνούν μεταξύ τους, αν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, αν αντιλαμβάνονται διάφορα από τα δικά μας συναισθήματα..

Η απάντηση σε αυτό είναι ότι τα ζώα προσπαθούν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν μαζί μας, μας μιλάνε και περιμένουν ανταπόκριση, αλλά μάταια. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους, μας επιτρέπει να εμπλουτίζουμε το μυαλό μας μέσα από συζητήσεις, μας μαθαίνει να οργανωνόμαστε και ταυτόχρονα να μπορούμε να συνεργαστούμε σωστά είτε στην εργασία μας είτε ακόμα και στο σπίτι μας, μας δίνει την δυνατότητα να νιώσουμε το πρόβλημα, την λύπη ή την χαρά του συνανθρώπου μας. 

Η επικοινωνία όμως με τα ζώα μας δίνει κάτι που είναι μοναδικό.. μας θυμίζει να είμαστε Άνθρωποι…! Είναι πραγματικά μαγικό να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα πιο όμορφα δημιουργήματα του Θεού, γιατί πολύ απλά μέσα από αυτή την επικοινωνία παίρνουμε, βλέπουμε και νιώθουμε μόνο αγάπη!

Η γλώσσα επικοινωνίας με τα ζώα δεν είναι σίγουρα κάτι απλό. Χρειάζεται να μάθουμε την γλώσσα του σώματος των ζώων. Όμως αξίζει να τονίσουμε ότι ακόμα και τις καλύτερες γνώσεις να έχουμε περί του θέματος δεν πρόκειται να καταλάβουμε και να επικοινωνήσουμε ποτέ με τα ζώα αν πρώτα δεν νιώσουμε αγάπη για αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πρώτα τι είναι τα ζώα, τι ανάγκες έχουν, τι ζητάνε από εμάς.. όταν για λίγο σκεφτεί ο κάθε ένας από εμάς αυτά, τότε θα νιώσει την αγάπη σε όλο της το μεγαλείο.

Η γλώσσα του σώματος λοιπόν διαφέρει ανάλογα με το είδος του ζώου. Υπάρχουν ορισμένα «σήματα» (κινήσεις) που κάνει το σώμα τους ανάλογα με το τι νιώθει. Κάνοντας λοιπόν ένα συγκεκριμένο σήμα το ζώο αυτόματα επικοινωνεί με τον απέναντι του, είτε με εμάς είτε με κάποιο άλλο ζώο και μας μεταφέρει μέσω του σήματος αυτού που αισθάνεται. 

Για παράδειγμα όταν το κουνέλι κτυπά με δύναμη το πισινό του πόδι – σήμα, νιώθει θυμό. Συνεπώς έχει επικοινωνήσει μαζί μας λέγοντας μας ότι «αυτό που κάνεις με φοβίζει και θυμώνω». Με την σειρά μας εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε στο κουνέλι, σταματώντας αυτό που κάναμε λέγοντας του «δεν έχω σκοπό να σου κάνω κακό». 

Αυτό ήταν ένα μικρό παράδειγμα της επικοινωνίας μας με τα ζώα. Αξίζει όμως να δώσουμε περισσότερη βάση στα σκυλάκια που είναι εξάλλου το κατοικίδιο που έχουμε οι πλείστοι στο σπίτι μας.                                                                      

Τα σκυλάκια είτε είναι οικόσιτα είτε είναι αδέσποτα γνωρίζουν πολύ καλά την γλώσσα επικοινωνίας. Προσπαθούν άπειρες φορές μέσα στην μέρα να επικοινωνήσουν μαζί μας κάνοντας διάφορα σήματα. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να μας δείξουν τι τους αρέσει και τι όχι, τι τους θυμώνει και τι όχι, τι τους ευχαριστεί περισσότερο, αλλά και την αγάπη τους! Είμαι σίγουρη πως αν σας ρωτούσα «πως καταλαβαίνεις ότι ο σκύλος σου σε αγαπάει;» Όλοι θα μου απαντούσατε.. «κουνάει την ουρά του μόλις με δει και τρέχει σαν τρελός!» Ακριβώς!! Είδη γνωρίζετε ένα σήμα! Φυσικά η ουρά δεν δείχνει πάντα χαρά, άλλοτε λέει «κάτι βλέπω.. τι είναι;» άλλοτε λέει «φοβάμαι πάρα πολύ»..                                                                 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα ζώα πριν επιτεθούν μας προειδοποιούν. Κανένα ζώο στον πλανήτη δεν επιτίθεται χωρίς να δώσει αρκετές προειδοποιήσεις. Φυσικά να κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα ζώα επιτίθενται μόνο όταν απειλούνται (είτε αυτά είτε τα μικρά τους). Ίσως νιώσουν απειλή ότι θα τους πάρουμε το φαγητό, ή ότι κινδυνεύει η οικογένεια τους ή ακόμα και όταν τα πλησιάζουμε με λάθος τρόπο. Όλα αυτά και πολλά άλλα σηματοδοτούν απειλή. Αν λοιπόν όλοι μας γνωρίζαμε την γλώσσα επικοινωνίας να είστε σίγουροι πως δεν θα υπήρχαν άσχημα περιστατικά που κατά καιρούς έχουμε ακούσει από επιθέσεις σκύλων.  Αξίζει λοιπόν να μάθουμε να επικοινωνούμε με τα ζώα για την δική τους προστασία και ευημερία αλλά και την δική μας ασφάλεια!                                              

Μέσα σε λίγες γραμμές είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να αναφέρουμε και να αναλύσουμε όλα τα σήματα επικοινωνίας του σκύλου. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μάθουμε την γλώσσα επικοινωνίας για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με το κατοικίδιο μας. Κάντε για λίγο τους ερευνητές και παρατηρήστε το κατοικίδιο σας.. θα εκπλαγείτε!  Θα σας δίνει το σήμα και θα του απαντάτε, θα συνδεθείτε μαζί του ακόμα περισσότερο, θα δημιουργήσετε την ιδανική σχέση αλληλοσεβασμού, θα σας υπακούει με χαρά και όχι από φόβο, θα γίνετε η αγάπη της ζωής του γιατί πολύ απλά τώρα τον καταλαβαίνετε…! 

Άντρια Λαγού - ATPDT(GR)#279

Θετική Εκπαιδεύτρια Ζώων (Τηλ: 99255001)


 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top