ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «είπε» με διάφορα οργανωμένα σύνολα ο Προκοπής Παυλόπουλος

Τα «είπε» με διάφορα οργανωμένα σύνολα  ο Προκοπής Παυλόπουλος

Με διάφορα οργανωμένα σύνολα συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πριν τη μετάβαση του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, τελευταίο σταθμό πριν από την αναχώρησή του από το νησί.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος συναντήθηκε διαδοχικά με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, της Παγκύπριας Ενωσης Προσφύγων, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης αγώνα ΕΟΚΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας.

Όλοι οι συνομιλητές του Προέδρου Παυλόπουλου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τις συναντήσεις και για το γεγονός ότι ο `Ελληνας Πρόεδρος γνωρίζει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια το Κυπριακό και τα προβλήματα των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και των προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία στη συνάντηση εξήγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Παυλόπουλος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή κατανόηση στην ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενεργοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, έτσι που επιτέλους να υπάρξει η απαιτούμενη και ειλικρινής συνεργασία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και το θέμα των αγνοουμένων να βρει τη λύση του το συντομότερο δυνατό και πολύ περισσότερο να υπερπηδηθούν οι υφιστάμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έτσι που τα αποτελέσματα να είναι και το συντομότερο δυνατό αλλά και πιο καλά”.

Από πλευράς της Παγκύπριας `Ένωσης Προσφύγων ο Ανδρέας Παπαπολυβίου δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε στον Πρόεδρο Παυλόπουλο παρουσίαση του προσφυγικού προβλήματος από την ημέρα της τουρκικής εισβολής μέχρι σήμερα για 41 ολόκληρα χρόνια. “Του αναφέραμε τα δεδομένα από τότε μέχρι σήμερα, πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, πόσοι οι πρόσφυγες, πόσοι σκοτώθηκαν, τα μέρα τα οποία είναι υπό κατάληψη από τα κατοχικά στρατεύματα, η Αμμόχωστος που είναι μια νεκρή πόλη, οι εγκλωβισμένοι που ήταν περίπου 20, 000 και τώρα μόνο 60-70 άτομα, ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και ο Πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο `Ελληνας Πρόεδρος γνωρίζει το Κυπριακό παρά πολύ καλά και υποσχέθηκε ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να βρεθεί επιτέλους μια λύση βιώσιμη και λειτουργική μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ της οποίας η Κύπρος είναι ισότιμο κράτος-μέλος.

Τη σημερινή κατάσταση των κατεχόμενων Δήμων ανέλυσε στον Πρόεδρο Παυλόπουλο ο Αλέξης Γαλανός,  Πρόεδρος Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων λέγοντας μετά τη συνάντηση ότι το γεγονός πως η Επιτροπή καταφέρνει σε εξορία να διατηρεί τους κατεχόμενους Δήμους, τον κοινωνικό τους ιστό, να προβαίνει σε διαφώτιση στο εξωτερικό και να κρατά ζωντανές τις μνήμες και ενωμένο το κόσμο μας είναι από τα πολύ θετικά στοιχεία.

Είπε ότι με τον Έλληνα Πρόεδρο έγινε ανταλλαγή απόψεων για κάποιες μελλοντικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα όπως μια μεγάλη έκθεση στην Αθήνα για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

“Θα συνεχίσει να υπάρχει και να αυξάνεται η πολύ στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και τον ευχαριστώ για το μεγάλο του ενδιαφέρον για τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου”, ανέφερε.

Η Ελλάς είναι εδώ και αυτό μας συγκινεί πολύ, είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους. Ανέφερε ότι ο Έλληνας Πρόεδρος εκπροσωπεί όλο τον ελληνισμό και έμπρακτα η παρουσία του εδώ επιβεβαιώνει το άμεσο ενδιαφέρον που έχει η μητέρα πατρίδα για την βασανισμένη Κύπρο.

“Ανταλλάξαμε απόψεις και εκφράσαμε τις ανησυχίες μας και του επιδώσαμε ένα υπόμνημα με τις θέσεις μας, τον ευχαριστούμε και ελπίζουμε όταν θα ξανάρθει το Κυπριακό να έχει επιλυθεί”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς δήλωσε ότι με ικανοποίηση η αντιπροσωπεία αντιλήφθηκε στη συνάντηση ότι ο Πρόεδρος της Ελλάδας γνωρίζει τα πάντα για τη χερσόνησο της Καρπασίας και για το δράμα των εγκλωβισμένων.

“Αναφερθήκαμε σε κάποια έκταση για την συμφωνία της Γ` Βιέννης, για το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και τις προσπάθειες για επιδιόρθωση- είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα της Χριστιανοσύνης στην Κύπρο- αναφερθήκαμε στα προβλήματα και τις δυσκολίες στη χερσόνησο και μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα της Καρπασίας είναι πάντοτε ψηλά στις επιδιώξεις τις δικές του και του έθνους γενικότερα, και αν προκύψει μια διευθέτηση, η χερσόνησος της Καρπασίας, από τις εκτιμήσεις του Προέδρου Παυλόπουλου, δεν θα είναι υπό τουρκική διοίκηση”, ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top