ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαχαίρι στη διαπλοκή και τη διαφθορά - Έρχονται μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες συμβάσεις - Έτοιμα τέσσερα σχετικά νομοσχέδια

Μαχαίρι στη διαπλοκή και τη διαφθορά - Έρχονται μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες συμβάσεις - Έτοιμα τέσσερα σχετικά νομοσχέδια

Σε μεταρρύθμιση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα προχωρεί η Κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σε σχέση και με περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό που αφορούν κρούσματα ενδεχόμενης διαπλοκής και διαφθοράς στη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων, η Προεδρία και το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα.

Πέραν των θεμάτων των θεμάτων που σχετίζονται με τη διαφθορά, όπου πολλές φορές η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, η μεταρρύθμιση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έχει και σημαντική αναπτυξιακή χροιά. Το νέο πλαίσιο, όχι μόνο επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά αναμένουμε ότι θα οδηγήσει σε λιγότερες προσφυγές με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη διενέργεια τον δημοσίων συμβάσεων και των έργων που χρειάζεται η χώρα.

Το θέμα αυτό είναι κάτι το οποίο ορθά έχει εγερθεί και συζητηθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά από μελέτη του θέματος, και με βάση σύγχρονες διεθνείς πρακτικές,  το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σειρά μέτρων που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Τα μέτρα ενισχύσουν την διαφάνεια και την επιστημονική προσέγγιση και παράλληλα επισπεύδουν τη διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων.

1.    Η σύνθεση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (ΑΑΠ) τροποποιείται ώστε να αποτελείται από τουλάχιστον δύο νομικούς και τρία μέλη άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι όμως να έχουν πείρα σε θέματα δημοσίων συμβάσεων. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα διορίζονται πλέον τα πιο κατάλληλα άτομα στο σημαντικό αυτό Όργανο.

2.    Επισπεύδονται οι διαδικασίες εξέτασης των προσφορών από την ΑΑΠ. Καθορίζονται προθεσμίες για τη διαδικασία εξέτασης της προσφυγής που μειώνουν το χρόνο εξέτασης από πέντε σε τρεις βδομάδες.

3.    Αναθεωρούνται προς τα πάνω τα τέλη προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ούτως ώστε να αποτρέπεται η προσφυγή για χάριν της προσφυγής, ενώ θα επιστρέφεται το 50% των τελών  - κάτι που δεν γίνεται σήμερα - σε περίπτωση επιτυχίας της προσφυγής, διευκολύνοντας την προσφυγή σε αυτούς που πραγματικά πιστεύουν ότι δεν ακολουθήθηκαν οι ορθές διαδικασίες.

4.    Σύσταση κεντρικών Υπηρεσιών Προμηθειών σε Υπουργεία ή Τμήματα που διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό δημοσίων συβάσεων που θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους λειτουργούς προμηθειών, παρά να διενεργούνται Διαγωνισμοί από διάφορα Τμήματα του ίδιου Υπουργείου. Επίσης οι κεντρικές αυτές Υπηρεσίες θα αναλαμβάνουν τις διαδικασίες συμβάσεων και για άλλες αναθέτουσες Αρχές, κάτι που πιστεύουμε θα αντιμετωπίσει και φαινόμενα μη ορθής τήρησης των διαδικασιών από μικρότερες συνήθως αναθέτουσες Αρχές.

5.    Εισαγωγή του ρόλου πιστοποιημένου λειτουργού των προμηθειών: Με αυτό τον τρόπο εισάγουμε τον επαγγελματισμό στις δημόσιες συμβάσεις. Με κατάλληλα καταρτισμένους λειτουργούς, πλήρους απασχόλησης σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, με πιστοποιημένη επάρκεια μέσω επαγγελματικών εξετάσεων ενδεχόμενα και από Σώματα στο εξωτερικό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που θέλουμε να εισάγουμε για ένα εύρος επαγγελμάτων στη Δημόσια Υπηρεσία, ιδιαίτερα για αυτά που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού. Δηλαδή, να υπάρχει πιστοποίηση ότι κάποιος είναι καταρτισμένος, επαγγελματίας και έχει κάνει την εκπαίδευση για να διεξάγει αυτά τα καθήκοντα.

6.    Σύσταση Ανεξάρτητης Μονάδας Προμηθειών η οποία θα υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο τις Δημοκρατίας και θα στελεχωθεί από υφιστάμενο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η Μονάδα θα διενεργεί εκ μέρους των αναθετουσών Αρχών εξ ολοκλήρου τη διαδικασία του διαγωνισμού και θα καθοδηγεί τις αναθέτουσες Αρχές που διαχειρίζονται μικρό αριθμό διαγωνισμών στην ετοιμασία εγγράφων και τη διενέργεια διαγωνισμών για ανάθεση συμβάσεων.

Επισημαίνεται ότι για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Μονάδας Προμηθειών και των Κεντρικών Υπηρεσιών Προμηθειών απαιτείται η διενέργεια μελέτης που θα διαρκέσει τέσσερεις περίπου μήνες.

7.    Διεύρυνση χρήσης των Συμφωνιών Πλαίσιο, για εξασφάλιση υπηρεσιών και προϊόντων κοινής χρήσης, διενέργεια βασικά ενός μεγάλου διαγωνισμού από το Γενικό Λογιστήριο, με επαγγελματικό τρόπο, για κάλυψη των αναγκών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, γεγονός που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος.

8.    Για διαγωνισμούς συγκεκριμένης αξίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, η υποβολή των προσφορών θα γίνεται ηλεκτρονικά, κάτι που πιστεύουμε θα αυξήσει τόσο την ταχύτητα της διαδικασίας αξιολόγησης και θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

9.   Άμεσα, και για επίλυση μερικώς των προβλημάτων, για ενίσχυση τόσο του επαγγελματισμού, αλλά και της διαφάνειας, κυρίως των μεγάλων διαγωνισμών, θα παρέχεται στις Αναθέτουσες Αρχές υποστήριξη από το Γενικό Λογιστήριο, κατά την  ετοιμασία των εγγράφων του διαγωνισμού, καθώς επίσης και για τον έλεγχο της ποιότητας (quality control) πριν την προκήρυξή του.

Ήδη έχουν ετοιμαστεί τέσσερα σχετικά νομοσχέδια που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top