ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Οι περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες – Παίρνουν μέτρα για την κακοκαιρία

ΛΕΜΕΣΟΣ: Οι περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες – Παίρνουν μέτρα για την κακοκαιρία

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, το Σάββατο 04/01, ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών την Κυριακή 05/01 το βράδυ και τη Δευτέρα 06/01.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου αναμένονται σφοδροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της μείζονος Λεμεσού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης, των Δημοσίων Έργων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της  Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, του ΣΑΛΑ, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, και άλλων υπηρεσιών.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και αποφασίστηκε συγκεκριμένο  σχέδιο δράσης και καθήκοντα και αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες όλων των δήμων και υπηρεσιών. Αποφασίστηκε επίσης η πλήρης ετοιμότητα και κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών, με συνεργεία που θα στελεχώσουν προληπτικά συγκεκριμένα ευάλωτα σημεία της πόλης με προκαθορισμένο πλάνο ενεργειών όταν ενσκήψει η κακοκαιρία. Ήδη συνεργεία των υπηρεσιών προβαίνουν σε προληπτικές ενέργειες σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο και το σύστημα ομβρίων της πόλης.

Ο Δήμος Λεμεσού, καλεί επίσης τους δημότες και τους καταστηματάρχες / εστιάτορες των οποίων τα σπίτια ή υποστατικά βρίσκονται νότια της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ όπως το βράδυ της Κυριακής 5.1.2020 αποφύγουν να εναποθέσουν σκύβαλα ή ανακυκλώσιμα υλικά σε δημόσιους ή άλλους  χώρους από τους οποίους είναι πιθανή η μετακίνηση τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.  

Ο Δήμος Λεμεσού, αναφέρει η ανακοίνωση, βρίσκεται σε άμεση και συνεχή επικοινωνία με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και θα προβεί σε νέα ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει το κοινό για ενέργειες που πρέπει ο καθένας να κάνει ενόψει των επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών.

Επιχειρησιακό κέντρο στα Κάτω Πολεμίδια

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών ανακοίνωσε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία αναμένονται το επόμενο 24ωρο, θα λειτουργεί από την Κυριακή 05/01, τα μεσάνυκτα, επιχειρησιακό κέντρο και θα έχει συνεχώς προσωπικό σε επιφυλακή για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το επιχειρησιακό κέντρο  θα στεγάζεται στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών (οδός Πατριάρχου Φωτίου) και έχει τηλέφωνο επικοινωνίας στους ακόλουθους αριθμούς:   97838383 & 97839999

Περαιτέρω ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών καλεί τους δημότες όπως κρατήσουν εντός των κατοικιών τους τα σακούλια με τα σκύβαλα για να μην παρασύρονται από τις βροχές και να κλείνουν τις σχάρες.

Συστήνει επίσης στους δημότες όπως όπου υπάρχουν μπροστά από τα σπίτια φρεάτια ομβρίων υδάτων φροντίσουν να τα καθαρίσουν και προειδοποιεί ότι λόγω των σφοδρών ανέμων υπάρχει κίνδυνος αποκοπής δένδρων υποδεικνύοντας όπως αποφεύγεται η στάθμευση οχημάτων κάτω ή πλησίον αυτών και να λάβουν μέτρα προστασίας της περιουσίας τους

O Δήμος Κάτω Πολεμιδιών συστήνει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Λήψη προληπτικών μέτρων ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας

Ο Δήμος Λεμεσού σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή ισχυρών ανέμων, προτρέπει τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις άκρως απαραίτητες έως την λήξη του φαινομένου και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου από τα ΜΜΕ.

Παράλληλα να προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση, λαμβάνοντας τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Σπίτια ή υποστατικά που βρίσκονται νότια της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ το βράδυ της Κυριακής 5.1.2020 να αποφύγουν να εναποθέσουν σκύβαλα ή ανακυκλώσιμα υλικά σε δημόσιους ή άλλους χώρους από τους οποίους είναι πιθανή η μετακίνηση τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.  
  2. Να ελέγξουν όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή
  3. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  4. Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς. Καλούνται όλοι οι εργολάβοι να λάβουν επιπλέον μέτρα στις οικοδομές ώστε να μην παρατηρηθούν μετακινήσεις αντικειμένων λόγω των ανέμων.
  5. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  6. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  7. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  8. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  9. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top