ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαιρετικής σημασίας η άρση των περιορισμών μέτρων τονίζουν ΟΕΒ- ΚΕΒΕ και CIPA

Εξαιρετικής σημασίας η άρση των περιορισμών μέτρων τονίζουν ΟΕΒ- ΚΕΒΕ και CIPA

Τη μεγάλη σημασία της σημερινής πλήρους άρσης των τελευταίων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, επισημαίνουν οι ηγεσίες της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και του CIPA.

Παράλληλα, δηλώνουν πως βρισκόμαστε ως χώρα ακόμα ένα βήμα προς την έξοδο στις αγορές, ενώ διαμηνύουν πως πλέον παραμένει μόνο ένα θέμα σε εκκρεμότητα για την πλήρη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, στην αρχική του τοποθέτηση χαρακτήρισε ως πάρα πολύ θετική εξέλιξη την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης κεφαλαίων. “Είναι μια πολύ σωστή κίνηση η οποία ομαλοποιεί το τραπεζικό μας σύστημα και δίνει, κυρίως προς τα έξω, την εικόνα ότι επανερχόμαστε ως πλήρη μέλη του ευρωσυστήματος, γιατί κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα δεν ήμασταν αφού υστερούσαμε σε ένα πολύ βασικό στοιχείο, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων”.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε ο κ. Πήλικος, θα βοηθήσει επενδυτικά τη χώρα μας πάρα πολύ, και απαντώντας πόσο κοντά είμαστε πλέον στην έξοδο στις αγορές, είπε πως η σημερινή κίνηση συμβάλει σημαντικά. Αυτό όμως, κατέληξε, θα εξαρτηθεί από τη Βουλή, η οποία πρέπει να ψηφίσει πλέον το πλαίσιο αφερεγγυότητας και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, στις δικές του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα της χώρας. “Η άρση των περιορισμών σηματοδοτεί την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές και αποτελεί ένα στοιχείο επανάκτησης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα”, είπε.

Ο κ. Τσιακκής πρόσθεσε πως η κατάργηση των περιορισμών, πέραν του ότι απελευθερώνει πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα, στέλνει στο εξωτερικό το μήνυμα ότι η Κύπρος, 2 χρόνια μετά τα πολύ σοβαρά πλήγματα που δέχθηκε στο τραπεζικό της σύστημα, κατάφερε να επαναφέρει την αξιοπιστία της και να αποτελεί ξανά ένα πλήρες και λειτουργικό μέλος της Ευρωζώνης.

“Παραμένει όμως”, συνέχισε, “ως πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί, το θέμα των νομοθεσιών για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα. Η ψήφιση αυτών των νόμων θα ολοκληρώσει το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα κληθεί το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει”, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική την άρση των περιορισμών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα μετακινηθούν καταθέσεις από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό. Η Κύπρος, όπως είπε, αποκτά ξανά την αξιοπιστία της και οι επενδυτές βλέπουν με θετικό μάτι αυτή την εξέλιξη.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε, τέλος, πως οι ξένοι επενδυτές, με βάση την επικοινωνία που έχει ο CIPA μαζί τους, βλέπουν πάρα πολύ θετικά την άρση των περιορισμών ενώ, τέλος, επεσήμανε πως αυτό που απομένει για την πλήρη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, είναι να ψηφιστεί και ο νόμος των εκποιήσεων.

Την άρση και των τελευταίων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά στο εξωτερικό, από σήμερα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την οικονομία. Τα περιοριστικά μέτρα είχαν επιβληθεί πριν από δύο χρόνια ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top