ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του πλαισίου λύσης του Κυπριακού,

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του πλαισίου λύσης του Κυπριακού,

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ έκανε λόγο για αντίφαση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, καθώς από τη μια κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εφαρμόζει την πολιτική της «νέας στρατηγικής» του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου «αλλά βρίσκεται κρυφά με τον Νικόλα για να κάνει συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε μαζί του για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θα είναι εθνική καταστροφή η ε/κ πλευρά να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι εγκαταλείπει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής τηλεμαχίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στην ενότητα για το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική και την ενέργεια ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι θα ήταν εθνικά επικίνδυνο να κάνουμε συζητήσεις για απευθείας αγωγό φυσικού αερίου στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα παραβιάζει την ΑΟΖ.
 
Οι τριμερείς συνεργασίες και η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι προς αντικατάσταση της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά αποτελούν καταλύτη στην προσπάθεια επανένωσης του τόπου, παραπέμποντας στην αδιαλλαξία της Τουρκίας για τη μη λύση, σημείωσε.
 
Μέσα από τις ευκαιρίες που μας παρέχει η Ευρώπη, οι τριμερείς συνεργασίες, οι σχέσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η πολύπλευρη εξωτερική πολιτική πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, αυτός ήταν ο αμετάθετος πολιτικός στόχος, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν οφείλεται στην ε/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι στέλνονται μηνύματα απενοχοποίησης της Τουρκίας. Η ε/κ πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αν φύγουμε από αυτό, θα ζήσουμε νέες εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες, είπε.
 
Ερωτηθείς για τη θέση του σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου προς της Τουρκία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι με την προκλητικότητα της Τουρκίας δεν συζητείται θέμα αγωγού. Εάν η Τουρκία συμβάλει στη σωστή επίλυση του Κυπριακού, θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου και διερωτήθηκε για ποιόν λόγο να αποκλείσει κάποιος την πώληση φυσικού αερίου μετά τη λύση, κάτω από αυστηρά εμπορικούς όρους.
 
Για τον αγωγό East Med , ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Είπε ότι το πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού το βάζουν οι πολιτικοί, την υλοποίηση ωστόσο την αναλαμβάνουν οι εταιρείες και οι αγορές εφόσον κρίνουν ότι το έργο είναι βιώσιμο.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς για την αναφορά του σε «εθνικό τσουνάμι» που είχε κάνει το 2018, μίλησε για «τσουνάμι επιθετικότητας» της Τουρκίας, υποδεικνύοντας τις εξελίξεις σε σχέση με τη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. Χαρακτήρισε, συναφώς, πολύ σημαντική τη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την ΕΕ.
 
«Αν δεν είναι τσουνάμι αυτό που ζούμε στην ευρύτερη περιοχή σήμερα, τι είναι το τσουνάμι» διερωτήθηκε. Είπε επίσης ότι τα τσουνάμι πρέπει να τα βλέπουμε ενδεχομένως και ως ευκαιρία γιατί μέσα από τις κρίσεις μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλες ευκαιρίες για τη λύση του Κυπριακού.
 
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν αναμέναμε να ληφθούν μέτρα που θα προξενήσουν τόσο κόστος στην Τουρκία, αλλά «έχουν τη δική τους πολιτική σημασία».
 
Τα μέτρα της ΕΕ δεν θα σταματήσουν από μόνα τους την επιθετικότητα της Τουρκίας, πρόσθεσε, ενώ είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να απαντήσει πώς βλέπει τη στάση που τηρεί το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και είπε ότι δεν θα πάρει πίσω αυτά που έλεγε μέχρι το Κραν Μοντάνα, περί σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που στηρίζει την εθνική προσπάθεια. Μετά το Κραν Μοντάνα και μετά τις εκλογές, συνέχισε, χάθηκε το μέτρο, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά σε όλα τα ζητήματα, είπε και έκανε λόγο για ισοπέδωση των πάντων από την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top