ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάθος οι τοποθετήσεις 'Αιντε σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών Α. Ιακωβίδη

Λάθος οι τοποθετήσεις 'Αιντε σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών Α. Ιακωβίδη

Τα όσα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε υποστήριξε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, για την κυριαρχία των κρατών στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη δεν ανταποκρίνονται στις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ιακωβίδη, ειδικό σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αναφορές Έιντε, ο κ. Ιακωβίδης, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ετοιμασία της Συνθήκης και την υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει ότι «τα όσα δήλωσε ο κ. Ἐιντε δεν είναι η ορθή θέση» τόσο σε ό,τι αφορά τις αναφορές του στην ΕΕΖ όσο και στα όσα αφορούν την κατάσταση στην Κύπρο, με αναφορές σε “hijack state”, τις οποίες αποδίδει στην τ/κ πλευρά.

Ο κ. Ικαωβίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι και μέλος της Ακαδημίας της Ρόδου για το Δίκαιο και την Πολιτική των Θαλασσών (Faculty Member of the Rhodes Academy of Maritime Law and Policy), υπενθύμισε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σε σχέση με την αναφορά σε “hijack state,” θέση που προβάλλει η τουρκική και τ/κ πλευρά από το 1963.

Στο ψήφισμα 186, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 4 Μαρτίου 1964, σημειώνει ότι υπάρχουν όχι μία αλλά πέντε αναφορές στην Κυβέρνηση της Κύπρου. Επιπρόσθετα, προσθέτει, υπάρχουν και τα ψηφίσματα 541 και 550 τα οποία καλούν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους (UDI) από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που χαρακτηρίζεται ως «νομικά άκυρη».

«Η ορθή θέση σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη των κρατών, με βάση τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, καταγράφεται στο Μέρος V, άρθρο 56  1 (α) και στο άρθρο 58 της εν λόγω Συνθήκης,» υποδεικνύει ο κ. Ιακωβίδης.

Είναι ξεκάθαρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακωβίδης, ότι «οι έρευνες που έκανε το τουρκικό Μπαρμπαρός, το οποίο συνόδευαν πολεμικά πλοία, δεν συνάδουν με τις πιο πάνω διατάξεις της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία έχει καταστεί εθιμικό διεθνές Δίκαιο, αφού έχει υιοθετηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top