ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο Κορωνοϊός χτυπάει και την Οικονομία: Καθησυχαστική η Κυβέρνηση - Τι προτείνουν τα κόμματα

Ο Κορωνοϊός χτυπάει και την Οικονομία: Καθησυχαστική η Κυβέρνηση - Τι προτείνουν τα κόμματα

Με μεγάλη ένταση διεξάγεται η συζήτηση και οι δημόσιες παρεμβάσεις κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενων κομμάτων, σε σχέση με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά και σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για υποβοήθηση της οικονομίας σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Σημειώνεται ότι τα πλείστα κόμματα τοποθετήθηκαν για περαιτέρω μέτρα, εξού και πολλά εκ των οποίων κατέθεσαν και συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα της οικονομίας, ιδίως στην περίπτωση που αποφασιστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως πχ ένα ενδεχόμενο κλείσιμο υπηρεσιών και επιχειρήσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αύριο Κυριακή (15/03), στις 11 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδριας, ‘σκοπός είναι η συζήτηση και έγκριση μέτρων για στήριξη της οικονομίας, επιχειρήσεων, τουρισμού. Επίσης, για ένα πακέτο μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις, τις θέσεις εργασίας, στήριξη ευπαθών ομάδων, των γονέων και ατόμων που αναγκαστικά θα πρέπει να απέχουν από τις εργασίες τους’.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ημέρας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, είχε ενημερώσει ότι ότι μέχρι την Τετάρτη (18/03) θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις. Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο για επαναξιολόγηση των μέτρων. Όμως, ανακοινώθηκε ότι το Υπουργικό θα εγκρίνει αύριο Κυριακή (15/03) τα νέα μέτρα για την οικονομία.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Πετρίδης μίλησε για τόνωση της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για το ότι πρέπει να μην χαθούν θέσεις εργασίας λόγω αυτής της κρίσης.

Θέσεις Κομμάτων

Αρχικά, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων. Προτείνει παράλληλα κατάρτιση μηχανισμού, ο οποίος στη βάση κριτηρίων θα καλύπτει με ανεργιακό επίδομα τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους και απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις / επιδόματα, για αντιμετώπιση των καθυστερήσεων. Μιλάει επίσης για ρυθμίσεις που πρέπει να βρεθούν, ούτως ώστε να καλυφθούν ανάγκες που θα δημιουργηθούν για επέκταση του ανεργιακού επιδόματος και κάλυψη στήριξης από το ΤΚΑ που θα προκύψουν ένεκα των επιπτώσεων του κοροναϊου. Τέλος, απαιτεί έκδοση διατάγματος για ρύθμιση των τιμών στα καύσιμα με βάση τις νέες διεθνείς τιμές του πετρελαίου με στόχο της μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις 

Το ΔΗΚΟ μεταξύ άλλων προτεινει να ανασταλούν προσωρινά οι νομικές υποχρεώσεις, οικονομικής και άλλης φύσεως, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για να μην υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, πέραν από τις ήδη υπάρχουσες επιπτώσεις λόγω της εξάπλωσης του ιού. Επίσης υποστηρίζει να δοθούν αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που θα κλείσουν στη βάση κυβερνητικών ή κρατικών οδηγιών και να υπάρξουν ευέλικτες διευθετήσεις για την καταβολή φόρων προς το κράτος. Τέλος, γράφεται ότι πρέπει να εξαναγκαστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αναστολή επιβολής χρεώσεων ή προστίμων προς τους εμπορευόμενους. 

Μερικά από τα μέτρα που προτείνει η ΕΔΕΚ είναι αρχικά να υπάρξει ευέλικτο ωράριο και εργασία από το σπίτι για τους εργαζόμενους γονείς. Επίσης, μέρος του μισθού των παραπάνω μπορεί να καλύπτεται από το ταμείο ανεργιακού επιδόματος ώστε να μην έχουν μείωση στις απολαβές τους. Καμία μείωση μισθού, κανένας τερματισμός απολαβών, καμία απόλυση, δηλώνει η ΕΔΕΚ. Τέλος, υποστηρίζεται ότι επιβάλλεται η οικονομική στήριξη των αυτοτελώς εργαζομένων με διευθετήσεις για τις φορολογικές, δανειακές ή και άλλες προς τις κρατικές υπηρεσίες υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, ζητείται να μην επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί αυτή τη Δευτέρα αλλά την επόμενη (23/3) εκ περιτροπής, να ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων και οι εταιρείες και η δημόσια υπηρεσία να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη γράφει σε ανακοίνωσή του ότι ‘η κυβέρνηση δεν εξήγγειλε οικονομικά μέτρα στήριξης των οικογενειών που υποχρεωτικά θα απέχουν από τη δουλειά τους λόγω κλεισίματος των σχολείων και των επιχειρήσεων. Αναμένουμε να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Αλληλεγγύης και άλλων κομμάτων που δεν εξαρτώνται από την ολιγαρχία του πλούτου, για τη στήριξη των φτωχών στρωμάτων του λαού’.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επισημαίνει ότι ‘δεν απαγορεύτηκε εντελώς η είσοδος στη χώρα από περιοχές υψηλού κινδύνου όπως π.χ. η Βρετανία, προφανώς για λόγους οικονομικούς. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα το επίκεντρο της επιδημίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας’. Επιπρόσθετα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν ακούστηκε να εξαγγέλλονται μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών ζητάει ειδική άδεια σε έναν εκ των δύο γονέων η οποία θα ισχύει τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Στις περιπτώσεις που η ειδική άδεια χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του ενώ για τον ιδιωτικό τομέα η Συμμαχία προτείνει όπως η Κυβέρνηση καλύψει το 1/3 του μισθού προσφέροντας και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα μπουν σε αυτό το πρόγραμμα και ταυτόχρονα να αποταθεί στα ειδικά ταμεία που δημιούργησε η ΕΕ και να απορροφήσει κονδύλια στήριξης του ιδιωτικού τομέα για το υπόλοιπο ποσό, όπως είναι το « Corona Response Investment Initiative»

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top