LIFESTYLE

Απιστία: Τι να κάνεις αν σκέφτεσαι ή έχεις ήδη αποφασίσει να τον συγχωρέσεις…

Απιστία: Τι να κάνεις αν σκέφτεσαι ή έχεις ήδη αποφασίσει να τον συγχωρέσεις…

DATA[

Αν συνέβη το κακό, ξέρεις ήδη ότι η φάση είναι δύσκολη. Δεν μπορείς όμως ή δεν θέλεις να φύγεις, να χαλάσεις τη σχέση σου, να εγκαταλείψεις…

Γιατί τον θέλεις, τον αγαπάς, θέλεις να δώσεις μια ευκαιρία στη σχέση. Έχεις τους λόγους σου. Αποφάσισες όμως να τον συγχωρέσεις. Και τώρα τι; Τώρα αναλαμβάνει να σε βοηθήσει η ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου. Για να δούμε τι σε συμβουλεύει; Ο λόγος σε εκείνη…

Η απιστία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία οριστικού χωρισμού. Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και ανοίγουν πληγές που άλλοτε μένουν ανοιχτές μολύνοντας ακόμα περισσότερο τη σχέση -φτάνοντάς την στο τέλος, άλλοτε όμως κλείνουν και το ζευγάρι πηγαίνει παρακάτω με νέα εφόδια στο σάκο της σχέσης. Σε κάθε περίπτωση όμως το άκουσμά της σοκάρει, προκαλείται θυμός, πόνος και το αίσθημα της προδοσίας. Επομένως, ακόμα και αν έχεις αποφασίσει να τον συγχωρέσεις, η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή και εύκολη θα είναι.

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορεί να σε βοηθήσουν:
1.Αποφάσισε εάν αξίζει να τον συγχωρέσεις. Σε περίπτωση που η απιστία ήταν περιστασιακή, έγινε υπό την επίδραση αλκοόλ ή μετά από έναν έντονο καβγά μεταξύ σας, δείξε μεγαλύτερη επιείκεια. Ειδικά εάν ο σύντροφός σου δεν σου είχε δώσει ποτέ αφορμή στο παρελθόν να αμφιβάλεις για εκείνον και έχετε χτίσει μια υγιή και βαθιά σχέση αγάπης, μια δεύτερη ευκαιρία ίσως να αξίζει τον κόπο.

2.Παρατήρησε τις αντιδράσεις του. Είναι εύκολο να αρχίσει τις διαβεβαιώσεις πως δεν θα το ξανακάνει ποτέ και μάλιστα να είναι και αρκετά πειστικός. Κάποιοι έχουν το ταλέντο να σε καταφέρνουν και να σε πηγαίνουν εκεί ακριβώς που αυτοί θέλουν. Προσπάθησε να μην πέσεις στην παγίδα. Διαπραγματεύσου μέσα σου το ενδεχόμενο επανασύνδεσης μόνο στην περίπτωση που ο σύντροφός σου φαίνεται πραγματικά μετανιωμένος και καταρρακωμένος συναισθηματικά από την κατάσταση αυτή και εφ’ όσον δείχνει έμπρακτα πως προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να τον εμπιστευτείς ξανά.

3.Απόφυγε τα υβριστικά σχόλια. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να συγκρατήσεις τον εαυτό σου από το να του φωνάξεις ή να γίνεις έξαλλη μαζί του. Ωστόσο, προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις λέξεις που μειώνουν και χλευάζουν τον άλλο. Δεν θα κερδίσεις τίποτε παραπάνω από το να υιοθετήσει μια αμυντική στάση απέναντί σου, να στραφεί σε περισσότερα ψέματα από φόβο για τις αντιδράσεις σου, αλλά και να απομακρυνθεί συναισθηματικά από σένα.

4.Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Μην βιαστείς να αποφασίσεις εάν θέλεις ή όχι να συνεχίσετε μαζί και σίγουρα μην υποκύψεις σε τυχόν δικές του πιέσεις για «άφεση αμαρτιών», προκειμένου να απαλύνει τους δικούς του φόβους και τις ενοχές. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά εσένα προκειμένου να σκεφτείς πιο καθαρά, ενώ σε περίπτωση που συζείτε, σκέψου το ενδεχόμενο να μείνετε χωριστά για όσο διάστημα κρίνεις απαραίτητο προκειμένου να ηρεμήσεις και να ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου. Όσο βρίσκεσαι σε συναισθηματική ένταση θα σου είναι ακόμα δυσκολότερο να δεις τα γεγονότα από τη δική του οπτική γωνιά.

5.Μην ζητήσεις από το σύντροφό σου λεπτομέρειες για την παράλληλη σχέση. Η ουσία βρίσκεται στην κατανόηση του «γιατί» έγινε και όχι στο «πώς» ακριβώς έγινε. Προσπάθησε να μείνεις στα βασικά: «πότε ξεκίνησε η σχέση;», «πόσο καιρό ήταν μαζί της;», «τι τον έκανε να στραφεί σε εκείνη;», «πώς νιώθει για εκείνη;», «τι του λείπει από τη σχέση σας;». Φρόντισε να κάνεις μαζί του τη συζήτηση αυτή ολοκληρωμένα, για μία φορά και μόνο, δίχως να επανέρχεσαι σε αυτήν κάθε φορά που είτε θυμώνεις μαζί του, είτε ξεπηδούν από μέσα σου διάφορες ανασφάλειες. Εάν πραγματικά επιθυμείς να πάτε τη σχέση σας παρακάτω, μην χρησιμοποιήσεις την κουβέντα γύρω από την απιστία ως μέσο τιμωρίας του, γιατί όχι μόνο το εν λόγω γεγονός θα σε στοιχειώνει για πάντα, αλλά και εκείνος κάποια στιγμή θα αγανακτήσει και θα φύγει πραγματικά από σένα.

6.Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Η απιστία είναι κάτι που εκείνος επέλεξε και σε καμία περίπτωση μην του επιτρέψεις να κατηγορήσει εσένα για αυτό. Εάν το πρώτο που θα κάνει είναι να ενοχοποιήσει εσένα, τότε σκέψου σοβαρά πως δεν έχει σκοπό να δείξει μεταμέλεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αναρωτήσου με ποιο τρόπο η δική σου συμπεριφορά μπορεί όντως να οδήγησε στη μεταξύ σας απομάκρυνση και μήπως αυτήν η σχέση στην πραγματικότητα είχε «παγώσει» από καιρό.

7.Ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού. Είτε πρόκειται για ατομική ψυχοθεραπεία, είτε για θεραπεία ζεύγους, η παρέμβαση ενός ειδικού μπορεί να βοηθήσει να δουλευτούν όλα εκείνα που οδήγησαν στην κρίση στη σχέση. Μια σχέση που έχει πληγεί δεν μπορεί απλά να πάει παρακάτω, χωρίς να επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες των μελών της και να συναφθεί ένα νέο «συμβόλαιο» μεταξύ τους.

8.Συμβουλέψου αυτούς που αγαπάς. Ζήτα τη γνώμη των ατόμων που ξέρεις πως πραγματικά θέλουν το καλό σου και πως δεν θα προσπαθήσουν να δράσουν υστερόβουλα. Είναι πιθανό να έχουν μια πιο αντικειμενική εικόνα για τη σχέση σου και να σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις εάν αξίζει να τη συνεχίσεις ή όχι.

9.Δείξε υπομονή. Δώσε χρόνο στο να επουλωθούν οι πληγές και αποδέξου πως τα πράγματα δεν μπορούν να διορθωθούν σε μια βραδιά.

10.Υποστήριξε την τελική σου απόφαση. Σε περίπτωση που επέλεξες να τον συγχωρέσεις και έχουν δουλευτεί όλα τα παραπάνω, σταμάτα να επανέρχεσαι στο θέμα ξανά και ξανά. Εστίασε την προσοχή σου στα όσα παίρνεις από τη σχέση και στο γιατί είναι ξεχωριστή για σένα.

Η κάθε σχέση είναι ξεχωριστή, όπως και οι σύντροφοι που την απαρτίζουν. Επομένως, δεν υπάρχουν ασφαλείς «οδηγίες χρήσης» για την απιστία. Μερικές φορές το να χωρίσεις αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν σύντροφοι που ενώ τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, δεν την αξίζουν πραγματικά. Ωστόσο, υπάρχουν και τα ζευγάρια εκείνα που μετά από μια τέτοια κρίση βγαίνουν πιο δεμένα και μαθαίνουν να φροντίζουν και να προστατεύουν πραγματικά τη σχέση τους.

Και, όπως πάντα, σκέψου και πάρε την καλύτερη απόφαση για σένα!

]]>

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top