ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής - Υπέρ του νομοσχεδίου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ με 33 ψήφους

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής - Υπέρ του νομοσχεδίου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ με 33 ψήφους

Κατά πλειοψηφία και με ψήφους των 33 και άνω υπέρ, η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ με ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση, που κατέληξαν σε ικανοποίηση των κόκκινων γραμμών της ΕΔΕΚ.

Της ψήφισης των πέντε νομοσχεδίων και έγκρισης των κανονισμών για τους συμβούλους αφερεγγυότητας προηγήθηκε η υπερψήφιση των τροπολογιών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ. Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ ψηφίστηκαν είτε ομόφωνα είτε με μία αποχή που τήρησε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.  Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ υπερψηφίστηκαν με 36 ψήφους υπέρ και 20 αποχές (ΑΚΕΛ+ ΕΥΡΩΚΟ).

Όλα τα νομοσχέδια καταψηφίστηκαν από το ΑΚΕΛ.

Το πρώτο και το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορούσαν την ειδική εκτέλεση και τους μηχανισμούς διακανονισμού για τα αφερέγγυα φυσικά πρόσωπα υπερψηφίστηκαν με 33 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και εναντίον οι υπόλοιποι βουλευτές.

Τα νομοσχέδια που αφορούσαν την αφερεγγυότητα των εταιρειών, ψηφίστηκαν σε νόμο με 34 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.

Το πέμπτο νομοσχέδιο που αφορά την πτωχευτική διαδικασία υπερψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.

Το νομοσχέδιο για τους συμβούλους αφερεγγυότητας υπερψηφίστηκε με 35 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον (ΑΚΕΛ) και με αποχές που τήρησαν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης και Ζαχαρίας Κουλίας. Οι σχετικοί κανονισμοί εγκρίθηκαν με 35 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον, (ΑΚΕΛ, Συλλούρης, Κουλίας).

Περαιτέρω η Βουλή ψήφισε ομόφωνα σε νόμους, προτάσεις νόμου που αφορούν τη διασαφήνιση του επιτοκίου, για τη μη καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, για εκποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας αξίας μέχρι €350.00, για μη καταβολή δικαιωμάτων και τελών για εκποίηση ακινήτου αξίας μέχρι €350.000 και πρόταση νόμου για την προστασία ορισμένων εγγυητών.

Συνεχής Ενημέρωση

Η ΕΔΕΚ υπερψήφισε τα νομοσχέδια αφού προηγήθηκε ομόφωνη υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που κατέθεσε το Κίνημα και τις οποίες έθεσε ως κόκκινη γραμμή.

16:30   Υπερψηφίστηκαν τα βασικά νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας, με ψήφους 33 υπέρ και 23 εναντίον.

16:05  Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες ΑΚΕΛ, Οικολόγων. Υπέρ ψηφίστηκαν οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ .

15:58  Απορρίφθηκε η τροπολογία του κ. Περδίκη με 28 ψήφους εναντίον, 27 υπέρ και μια αποχή.

15:35  Αβέρωφ Νεοφύτου.- Μαθήματα από αυτούς που έφεραν στο νησί την Τρόικα δεν δέχομαι, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ που θέτει θέμα διαδικασιών.

15:33 Δυσφορία από ΑΚΕΛ και Άντρο Κυπριανού από τις εξελίξεις. Ο Γ.Γ. του κόμματος σημειώνει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν καταστρατηγηθεί πολλές φορές οι διαδικασίες της Βουλής και κάλεσε το Σώμα όπως μη επαναληφθούν ανάλογες πρακτικές.

15:22  Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε πως η ΕΔΕΚ θα υπέρ ψηφίσει το νομοσχέδιο, με τις τροπολογίες όπως έχουν διαμορφωθεί. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κ. Βαρνάβας

15:20 Επαναρχίσε η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο του πλαισίου. 

14:51  Δεκαπέντε λεπτά αναβολή στην ψηφοφορία αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να μελετηθούν οι τροπολογίες που κατέθεσε την τελευταία στιγμή και διαρκούσης της συνεδρίας το ΔΗΚΟ και την τροποποίηση επί της τροπολογίας της που κατέθεσε η ΕΔΕΚ.

14:49 Ο Νικόλας Παπαδόπουλου ζήτησε από το Πρόεδρο της Βουλής να καταθέσει αυτή τη στιγμή δυο  τροπολογίες. Αντίδραση υπάρχει από την πλευρά του ΑΚΕΛ δια μέσου του Βουλευτή Άριστου Δαμιανού. 

14:35 Αβέρωφ Νεοφύτου- Προς τη σωστή κατεύθυνση οι τροπολογίες ΕΔΕΚ.

«Θα στηρίξουμε τις δυο τροπολογίες της ΕΔΕΚ για προστασία μη βιώσιμων δανειοληπτών και για διαγραφή για καταχρηστικών ρητρών.

Θα στηρίξουμε επίσης και την τροπολογία του ΔΗΚΟ για τους εγγυητές, και την  προτεινόμενη από την ΕΔΕΚ, για τις επόμενες συνεδρίες ρύθμιση του θέματος για την αγοραία αξία και τις ευθύνες των εγγυητών».

14:28 Αυτή την ώρα το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου 

14:10  Τοποθέτηση σχετικά με τα νομοσχέδια του πλαίσίου είχε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου 

13:55 Αυτή την ώρα τοποθετηθείτε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. « Το ΑΚΕΛ θα υπέρ ψηφίσει όλες τις τροπολογίες που θα τεθούν για το νομοσχέδιο, όχι όμως το ίδιο το νομοσχέδιο όπως θα διαμορφωθεί.»

13:30 Τοποθέτηση από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση. Επιβαιωσε της συμφωννια με την ΕΔΕΚ

13:21  Αυτή τη στιγμή τοποθετηθείτε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης. «Δεν μας βρίσκει σύμφωνους το υπάρχον πλαίσιο αφερεγγυότητας. Δεν προστατεύει τους μη βιώσιμους δανειολήπτες και τους αφήνει απόλυτα εκτεθειμένους, όπως και τους εγγυητές.Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο με τόσα πολλά νομοθετικά κενά».  

13:15  Αυτή την στιγμή προβαίνει σε τοποθέτηση ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ και Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης. Ενώ επισημαίνει την τροπολογία που έδεσε το κόμμα του και τα υπέρ της.  Όπως ανέφερε η πρόταση νόμου που καταθέτει μπορεί να ισοζυγίσει την κατάσταση των Τραπεζών, των δανειοληπτών και της Οικονομίας. «Είμαστε έτοιμοι τόνισε, ότι εάν περάσει η πρόταση μας θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας» .

13: 05  Επικριτικός ο κ. Περδίκης τοποθετήθηκε λέγοντας «με ποιους είστε κύριοι, με τους δανειολήπτες ή με τους Τραπεζίτες» , θέλοντας να τονίζει πως τα νομοσχέδια αυτά είναι εις βάρος των Κύπριων δανειοληπτών. 

Μέγα σφάλμα να περάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας λέει ο Ζ. Κουλίας.

Μέγα σφάλμα να περάσουμε τέτοια νομοθεσία, καταστροφική για τον τόπο, θα είμαστε όλοι υπόλογοι γι` αυτό το “τελευταίο κακό σκαλοπάτι στο βάραθρο” δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας για τον “περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων” τροποποιητικό νόμο, καθώς συνεχίζεται από το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Μιλώντας για το παράδειγμα της Ιρλανδίας, ο κ. Κουλίας είπε ότι η Κύπρος δεν είναι Ιρλανδία αλλά μια ημικατεχόμενη χώρα και “θα έρθουν τα fund να αρπάξουν τη γη μας” λέγοντας ότι τίθεται θέμα ασφάλειας και αυτό έπρεπε να πούμε στον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σήμερα, ανέφερε, ο τόπος ζει δύο κατοχές, μία από την Τουρκία και μία από τους δανειστές. Η Βουλή, πρόσθεσε, όσα έχει πράξει μέχρι σήμερα ήταν υπέρ των τραπεζών. Έκανε λόγο για τον ELA των τραπεζών, τα αξιόγραφα και την κατάργηση των μετοχών. “Γίνεται να καταργήσεις τις μετοχές του άλλου και να του βάλεις κούλουρο; Από που κι ως πού δηλαδή;”. Κλέψαμε 40 δις ευρώ από την οικονομία του τόπου και σήμερα αφού τους πήραμε τα λεφτά και τη δουλειά τους, τώρα θα τους πάρουμε και τη γη, ανέφερε ο κ. Κουλίας διερωτώμενος εάν οι δανειστές θέλουν να μας βοηθήσουν, πώς θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω όταν “μας καταστρέψουν”.

Τι φταίνε οι πολίτες εάν οι κυβερνήσεις μας, οι Υπουργοί Οικονομικών, η Βουλή ήταν ανάξιοι να χειριστούν τέτοια ουσιώδη ζητήματα, είπε διερωτώμενος γιατί να δώσουμε την εξουσία στις τράπεζες να παίρνουν τα σπίτια του κόσμου. Βλέπει κανείς να πηγαίνουμε καλά, συνέχισε ερωτώμενος. “Ο κόσμος δυστυχεί. Περνούν καλά όσοι παίρνουν το τσέκι από την κυβέρνηση. Εμείς οι Βουλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, των Ημικρατικών Οργανισμών και οι τραπεζικοί. Οι άλλοι λιμοκτονούν”. Το λαό τον φέραμε εδώ με τις νομοθεσίες μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό, σημείωσε ο κ. Κουλίας, διερωτώμενος γιατί η Βουλή να ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες και “τον κόσμο ποιος θα τον προστατέψει;”.

12:59 Τοποθέτηση επί των επίμαχων νομοσχεδίων και των τροπολογιών έκανε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ενώ αυτή την στιγμή τοποθετηθείτε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.  

12: 55 Η Βουλή ενέκρινε τη ψήφιση του Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων νόμου με 37 ψήφους υπέρ και 19 αποχές.

12:50 Αναβολή μέχρι τις 10 Ιουλίου για το νομοσχέδιο εκποιήσεων για τους εργολάβους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνιζε πως δεν θα επαναληφθεί η ψηφοφορία καθώς το προβλέπει η νομοθεσία. 

Ένταση προκλήθηκε στο γεγονός ότι την ώρα της ψηφοφορίας, βουλευτές απουσίαζαν από την αίθουσα. 

Την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζαν εκτός της αίθουσας οι Βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος όπου δεν ψήφισαν.  

12:40 Υπέρ της αναπομπής του Προέδρου σχετικά με το νομοσχέδιο για τους αφερέγγυους developers ψήφισαν 27 Βουλευτές και εναντίον 26 ενώ δεν υπήρχαν αποχές.  Την αναπομπή καταψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Νωρίτερα 

Η απόφαση λήφθηκε μετά την αποτυχία των πολύωρων διαπραγματεύσεων στη χθεσινή συνεδρία, με στόχο την επίτευξη σύγκλισης. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν το πρωί ώστε το μεσημέρι που θα συνέλθει το σώμα να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Μέχρι στιγμής οι ισορροπίες είναι οριακές και ενδεχομένως η τύχη των νομοσχεδίων να κριθεί στη μία ψήφο.

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις

Υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων τάσσονται ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και εναντίον τα υπόλοιπα κόμματα. Χθες καταβλήθηκε προσπάθεια να πειστούν ΕΔΕΚ, Ευρωκό και Συμμαχία Πολιτών να ψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν ικανοποιηθούν και οι τέσσερις κόκκινες γραμμές που στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. Οι σημερινές διαβουλεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο Ευρωκό, η ψήφος του οποίου ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστική. Το Ευρωκό έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές στην τροπολογία του για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Συγκεκριμένα εισηγείται την αλλαγή του ποσοστού στην τιμή πώλησης των ακινήτων από το 80 τοις εκατό της αρχικής εκτιμημένης αξίας στο 70 και το υπόλοιπο 30 τοις εκατό να το επιβαρύνονται σε περιπτώσεις εκποιήσεων ο πρωτοφειλέτης και αξιόχρεοι εγγυητές. Η τροπολογία αυτή συζητείται με την Τρόϊκα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι και την έναρξη της σημερινής συνεδρίας.

Ενώπιον της Βουλής και η αναπομπή

Ενώπιον της ολομέλειας θα τεθεί και η αναπομπή του νόμου για προστασία των ιδιοκτήτων ακινήτων οι οποίοι αποπλήρωσαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης δεν έχουν εξοφλήσει τα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπομπή θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των κομμάτων δηλαδή ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ τα οποία θα καταθέσουν και πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων για τους αγοραστές μέχρι τις 10 Ιουλίου. Στην ολομέλεια αναμένεται να τεθεί και τροπολογία για τις περιπτώσεις δανείων σε ξένο συνάλλαγμα κυρίως σε ελβετικό φράγκο. Επίσης θα κατατεθούν προτάσεις νόμου, που προβλέπουν τη μή καταβολή φόρων κεφαλαιουχικών κερδών και μεταβιβαστικά σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και καταναγκαστική πώληση υποθήκης. Θα τεθεί και προς ψήφιση πρόταση για ενδυνάμωση της προσφερόμενης από το βασικό νόμο προστασίας των εγγυητών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχητικό F-16 συνετρίβη σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ - Η κατάσταση υγείας του πιλότου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top