ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΑΚΕΛ δεν ψήφισε το δίχτυ προστασίας της φτωχολογιάς, δηλώνει ο Α. Νεοφύτου

Το ΑΚΕΛ δεν ψήφισε το δίχτυ προστασίας της φτωχολογιάς, δηλώνει ο Α. Νεοφύτου

Το ΑΚΕΛ ψήφισε το Σεπτέμβρη την επιτάχυνση των διαδικασιών για εκποιήσεις από τις τράπεζες αλλά δεν ψήφισε το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας που προστατεύει τη φτωχολογιά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε πως το Πλαίσιο δίδει για πρώτη φορά όπλα προστασίας στον φτωχό άνθρωπο και στον απλό πολίτη.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους με της ΟΕΒ του ΚΕΒΕ και Κυπριακό Σύνδεσμο Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Νεοφύτου είπε αρχικά ότι η Βουλή το Σάββατο δεν ψήφισε κανένα νόμο για εκποιήσεις, καθώς η δυνατότητα σε ένα τραπεζικό ίδρυμα να εκποιεί περιουσία που είναι ως εγγύηση για δάνειο, παρέχεται μέσα από το Νόμο Περί Εκποιήσεων, ο οποίος υπάρχει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρείχε τη δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιεί ακόμα και την πρώτη κατοικία, και τη μικρή ιδιοκατοίκηση.

Πρόσθεσε πως η νομοθεσία Περί Εκποιήσεων εκσυγχρονίστηκε το Σεπτέμβριο του 2014, και αντί η διαδικασία να γίνεται μέσω Κτηματολογίου γίνεται με τη χρήση ιδιωτικών συμβούλων από τις τράπεζες και διαδικασιών. “Αυτό τον εκσυγχρονισμό του Νόμου για να μπορούν οι τράπεζες, χωρίς τις καθυστερήσεις του Κτηματολογίου, εκεί που δεν είναι βιώσιμοι οι δανειολήπτες να προχωρούν σε εκποιήσεις, τον ψήφισε το κόμμα της Αριστεράς”, είπε και επεσήμανε ότι η ΕΔΕΚ δεν τον ψήφισε.

Ο κ. Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας πως αυτό το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας είναι το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων δανειοληπτών που δεν υπήρχε εδώ και δεκαετίας. Όπως είπε, προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 300-350 χιλιάδες ευρώ και οι βιώσιμοι δανειολήπτες αν δεν συμφωνήσουν με την Τράπεζα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, έχουν την ευχέρεια, πέραν του συμβούλου αφερεγγυότητας, να προσφύγουν στο δικαστήριο για να επιβάλει στην τράπεζα μια βιώσιμη αναδιάρθρωση.

Πέραν αυτού, ο κ. Νεοφύτου είπε πως χιλιάδες δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα αν κριθούν μη βιώσιμοι, να υπάρξουν διαγραφές δανείων τους κάτω από 25 χιλιάδες ευρώ. “Αυτό το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας που ψηφίσαμε είναι Πλαίσιο για τον φτωχό άνθρωπο, για τον απλό άνθρωπο”, είπε και διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται όλοι οι δανειολήπτες από την υποχρέωση να πληρώνουν τα δάνειά τους.

“Με τη συμβολή του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ πέρασε μια πάρα πολύ ουσιαστική τροπολογία, ίσως η πιο κοινωνικά δίκαιη νομοθεσία που πέρασε ποτέ το Κοινοβούλιο της χώρας”, είπε ο κ. Νεοφύτου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα. Η τροπολογία αυτή λέει πως αν η αρχική σύμβαση ενός δανείου δεν ξεπερνούσε τις 250 χιλιάδες ευρώ, με υποθήκη την 1η κατοικία ή την επαγγελματική στέγη, και εάν ο δανειολήπτης είναι μη βιώσιμος, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ευθύνη οι εγγυητές αν η καθαρή περιουσιακή τους κατάσταση σήμερα είναι κάτω από 750 χιλιάδες ευρώ, εξαιρουμένης της 1ης τους κατοικίας όση αξία και να έχει αυτή.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως με αυτή τη τροπολογία δεκάδες χιλιάδες εγγυητές δεν θα έχουν τον κίνδυνο να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ γιατί εγγυήθηκαν ένα συγγενή, φίλο ή γνωστό. “Αυτά τα νομοσχέδια καταψήφισαν οι του ΑΚΕΛ, αυτά τα νομοσχέδια που δεν είναι η απόλυτη προστασία των ευάλωτων ομάδων αλλά είναι μια σημαντική προστασία ελλείψει οποιασδήποτε προστασίας που υπήρχε εδώ και δεκαετίες”, είπε.

Ερωτηθείς αν το Νομοσχέδιο θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα, ο κ. Νεοφύτου διέψευσε αυτό που είχε αρχικά ακούστηκε σε ρεπορτάζ ότι διαβουλεύτηκε με την Τρόικα, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ο εντολοδόχος της Τρόικας στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως ήταν και παραμένει αντιτροϊκανός γιατί εδώ και 7 χρόνια επέμενε για την αναγκαιότητα να παίρναμε σκληρά μέτρα για να αποφεύγαμε τα χειρότερα και να μην χρειαζόμασταν την Τρόικα.

“Δεν μίλησα με την Τρόικα. Θεωρώ, όμως, πως οι αλλαγές που έγιναν με τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ κινούνται προς μια κατεύθυνση που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να έχει μια πολιτεία”, είπε και έστειλε το μήνυμα στην Τρόικα ότι ακρότητες, ετσιθελισμοί και γινάτια μπορούν να οδηγήσουν μια χώρα που έκανε πολλές θυσίες σε πισωγύρισμα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκτροχιασμού μιας προσπάθειας για οικονομική εξυγίανση είναι η δημιουργία κοινωνικής αναστάτωσης. Πρόσθεσε πως με τη στήριξη των τροπολογιών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ αλλά και με μια διακοινοβουλευτική διαβούλευσης ενισχύθηκε η κοινωνική συνοχή, και αυτό πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η Τρόικα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως αν η αξιολόγηση της Τρόικας είναι θετική, η κυπριακή οικονομία με βάση τα πραγματικά δεδομένα θα τύχει τις επόμενες βδομάδες ή μήνες σημαντική αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης. Η χώρα θα μπει, όπως είπε, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με θετικότατο αντίκτυπο στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των spread των κυπριακών ομολόγων, και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου είπε πως σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης το χαμηλότερο επιτόκιο στα γραμμάτια δημοσίου (treasury bills) ήταν 5,15% και προέβλεψε πως ως χώρα θα δανειστούμε σημαντικά πιο κάτω από αυτό, γύρω στο 4,5%, ίσως και πιο κάτω.

Τέλος, είπε πως μειώνεται ως πολίτης να βλέπει πολίτες να μπαίνουν φυλακή γιατί χρωστούν 500 ευρώ, ή δόση 50 ευρώ το μήνα. “Είναι μήνυμα προς τη δική μου Κυβέρνηση και αυτοκριτική για μένα και το κόμμα μου που είναι Κυβερνών. Αυτά πρέπει να τα δούμε, και θα τα δούμε τις επόμενες μέρες”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top