ΔΙΕΘΝΗ

Η καθυστέρηση έγκαιρης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ στοίχισε χιλιάδες ζωές

Η καθυστέρηση έγκαιρης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ στοίχισε χιλιάδες ζωές

Έρευνα την οποία διεξήγαγε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Jeffrey Shaman διαπιστώνει ότι αν στις ΗΠΑ τα μέτρα περιορισμού επιβάλλονταν δύο εβδομάδες νωρίτερα, θα υπήρχαν 84% λιγότερα κρούσματα και 82% λιγότεροι θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Τη σχετική αναφορά αποκαλύπτει το CNN, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ακρίβεια των ευρημάτων δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους ειδικούς.
 
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν επιδημιολογικά μοντέλα για να μετρήσουν τα ποσοστά μετάδοσης της νόσου στο διάστημα 15 Μαρτίου με 3 Μαΐου και να προσδιορίσουν το αποτέλεσμα που είχαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
 
Αν τα μέτρα λαμβάνονταν μόνο μία εβδομάδα νωρίτερα, θα σώζονταν 36.000 άτομα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη. Για τη Νέα Υόρκη αυτό θα σήμαινε 17.000 λιγότερους θανάτους. Ο δήμαρχος Ντι Μπλάζιο όταν ρωτήθηκε, επικαλέστηκε την έλλειψη διαγνωστικών τεστ. Το πρώτο κρούσμα στη Νέα Υόρκη διαγνώστηκε την 1 Μαρτίου κι ο πρώτος ασθενής έχασε τη ζωή του στις 13 Μαρτίου. Τα σχολεία στο δήμο Νέας Υόρκης έκλεισαν στις 13 Μαρτίου.
 
«Κατά την αρχική ανάπτυξη μιας πανδημίας, οι λοιμώξεις αυξάνονται εκθετικά. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη παρέμβαση και η γρήγορη ανταπόκριση είναι κρίσιμες», έγραψαν οι ερευνητές.
 
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιοι αν η λήψη μέτρων σε πρώιμα στάδια, όπου δεν ήταν κατανοητό στο ευρύ κοινό το ρίσκο, θα βοηθούσε στην συμμόρφωση του κόσμου με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
 
Τα στοιχεία που δίδει πάντως η έρευνα για το πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί η νόσος, χωρίς τη λήψη μέτρα, αποτελεί και μία προειδοποίηση προς τις αρχές των ΗΠΑ, ότι τώρα που ανοίγουν όλες οι πολιτείες της χώρες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά, αν υπάρξει νέα έξαρση.
 
Το Σαββατοκύριακο είναι η τριήμερη αργία της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day) που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου στις ΗΠΑ. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όλες οι παραλίες και τα πάρκα θα ανοίξουν, εκτός από το Δήμο της Νέας Υόρκης, ενώ η κομητεία του Νάσο για να αποτρέψει την «εισβολή» Νεοϋορκέζεων αποφάσισε να επιτρέπει την είσοδο σε πάρκα και παραλίες μόνο στους κατοίκους της.
 
Η πολιτεία επίσης επιτρέπει την Κυριακή το άνοιγμα των εκκλησιών, θέτοντας όμως ως όριο τα δέκα άτομα. Αντίθετα στη Μασαχουσέτη ο κυβερνήτης επέτρεψε τις θρησκευτικές λειτουργίες, με περιορισμό 40% της χωρητικότητας του ναού.
 
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1.598.000 και οι θάνατοι τους 95.169. Η Ρωσία με 317.000 και η Βραζιλία με 294.000 ακολουθούν. 1.518 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων οι 105 στη Νέα Υόρκη, ενώ ο αριθμός αυτών σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση παραμένει ακόμη καθηλωμένος στους 17.815.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στο Νοσοκομείο 33χρονος: Τον βρήκαν μαχαιρωμένο στην πλάτη - Πληροφορίες για δεύτερο τραυματία

• Airbnb: «Αγκάθι» για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού - Τα προβλήματα, τα μέτρα και οι… παρανομίες

• Θερμοπληξία: Τι να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά το καλοκαίρι

• Μπροστά στη μόρφωση οι Κύπριοι: Ψηλά στις χώρες με τα άτομα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους – Αναλυτικά στοιχεία

• Αφόρητος καύσωνας με συνοδεία... βροχών - Που και πότε αναμένονται - Αναλυτική πρόγνωση



Στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο ΠτΔ με τη σύζυγό του - Το σημερινό πρόγραμμα

Στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο ΠτΔ με τη σύζυγό του - Το σημερινό πρόγραμμα

Την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τη σύζυγο του, που βρίσκονται στο Παρίσι, προσκεκλημένοι του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top