Την Επιτροπή ENVI (περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με τις δύο πρωτοβουλίες της Κομισιόν EU4Health και "από το αγρόκτημα στο πιάτο", ενημέρωσε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι "η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενισχυμένη ανθεκτικότητα θα είναι οι πυξίδες μας για να προχωρήσουμε" και πως "η πανδημία έχει επισημάνει πολλούς τομείς που πρέπει να ενισχύσουμε, μεταξύ των οποίων: η ανθεκτικότητά μας σε κρίσεις και οι μηχανισμοί μας για πρόληψη και ετοιμότητα, οι αδυναμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως για τα φαρμακευτικά προϊόντα, και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι λεγόμενες «πράσινες λωρίδες» για να διασφαλιστεί η συνεχής κυκλοφορία των εμπορευμάτων και, τέλος, η ικανότητά μας να παρέχουμε μακροπρόθεσμα προσιτές και οικονομικά προσιτές τροφές, φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη".
Η Επίτροπος σημείωσε ότι "αυτή η εβδομάδα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την υγεία στην Ευρώπη", καθώς "ανοίγει η ευκαιρία για τη δημιουργία ισχυρών συστημάτων για το μέλλον και μια πράσινη και βιώσιμη ανάκαμψη από το COVID-19".
Όπως είπε, "η στρατηγική Farm to Fork είναι ένα από αυτά τα εργαλεία που μπορούν να υλοποιήσουν τη μετασχηματιστική μας φιλοδοξία, είναι ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα και μια μοναδική ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τον τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων". Σημείωσε δε ότι "θα φέρει σε επαφή φορείς από όλη την τροφική αλυσίδα για να κινητοποιήσει την αλλαγή και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών μας για υγιεινά, δίκαια και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα, ενώ στοχεύει επίσης να καταστήσει το σύστημα τροφίμων της ΕΕ κινητήρια δύναμη για τη βιωσιμότητα παγκοσμίως και να οδηγήσει την παγκόσμια μετάβαση μέσω πράσινων συμμαχιών και εμπορικής πολιτικής".
"Χαίρομαι που η στρατηγική υιοθετήθηκε και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να προωθούμε το όραμα", δήλωσε η Επίτροπος. Εξήγησε δε ότι στον πυρήνα βρίσκεται ένα Σχέδιο με 27 αρχικές δράσεις και φιλόδοξους, μετρήσιμους στόχους για τομείς προτεραιότητας", στους οποίους υπενθυμίζει ότι δεσμεύτηκε κατά την ακρόασή της στο ΕΚ.
Αυτοί είναι η 50% μείωση στη χρήση φυτοφαρμάκων και των πωλήσεων αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια, μείωση κατά 20% στη χρήση λιπασμάτων και αύξηση κατά 25% στη γη υπό βιολογική γεωργία έως το 2030.
"Αυτά θα απαιτήσουν σημαντική προσπάθεια", επεσήμανε, και ζήτησε τη στήριξη του ΕΚ. "Προσαρμοσμένα προγράμματα και συμβουλές θα είναι επίσης διαθέσιμα στους παραγωγούς στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής", συμπλήρωσε.
"Παράλληλα, θα υπάρξουν μέτρα για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της βιώσιμης κατανάλωσης - με μέτρα για την παροχή καλύτερης πληροφόρησης για τους καταναλωτές, δράσεις για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, και για τη διεύρυνση της βιομηχανίας για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας υγιεινών, βιώσιμων τροφίμων", τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.
"Θα αντιμετωπίσουμε επίσης την καλή μεταχείριση των ζώων και την απάτη στα τρόφιμα. Μέχρι το τέλος του 2023, θα προτείνουμε το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για βιώσιμα συστήματα τροφίμων - καθιστώντας τα πρότυπα αειφορίας τον κανόνα για όλα τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ", κατέγραψε.
Όπως εξήγησε, ο δεύτερος μετασχηματισμός, θα έρθει μέσω του νέου, αυτόνομου Προγράμματος Υγείας της ΕΕ που πρότεινε η Κομισιόν και η ίδια σήμερα, με "περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της υγείας".
"Η πανδημία μάς έχει διδάξει ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα σε επιδημίες και άλλες απρόβλεπτες απειλές για την υγεία. Το EU4Health θα είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα με σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό 9,4 δισεκατομμυρίων –23 φορές μεγαλύτερο από ό, τι είναι τώρα. Είναι μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο που βλέπουμε την υγεία μας", επεσήμανε.
Το ποσό αυτό θα επενδυθεί σε τρεις βασικούς τομείς: "ετοιμότητα και πρόληψη, για την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία , διαθέσιμα και προσιτά φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και άλλες βασικές προμήθειες - συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων αποθεμάτων βασικών φαρμάκων και ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης για κρίσεις και οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας - ειδικότερα, αύξηση της ολοκληρωμένης και συντονισμένης εργασίας μεταξύ των κρατών μελών και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση του γενικού επιπέδου της δημόσιας υγείας".
"Με αυτό το πρόγραμμα, δεν ανταποκρινόμαστε μόνο στα διδάγματα της πανδημίας: το πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στην υλοποίηση του σχεδίου της ΕΕ για τον καρκίνο και της φαρμακευτικής στρατηγικής και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με τον εμβολιασμό και τη μικροβιακή αντοχή. Δεν είναι μόνο ένα σχέδιο που στοχεύει στη διαχείριση των κρίσεων, αλλά θα μας βοηθήσει επίσης να εφαρμόσουμε τις στρατηγικές υγείας προχωρώντας. Θα επιτρέψει επίσης στην ΕΕ να διατηρήσει ισχυρή φωνή στις διεθνείς συζητήσεις για τη δημόσια υγεία και να οδηγήσει την απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία", κατέληξε η Επίτροπος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Λεμεσός: Έκρηξη βόμβας σε όχημα 78χρονου τα ξημερώματα – Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε βίντεο
• Τροχαίο με σκυβαλοφόρο: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 41χρονος οδηγός
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις